• onze waardering

Recensie: Culinaire cosmetica RECENSIE

Recensie: Culinaire cosmetica – Susette Brabander

Zelf zeep maken of je eigen haarmasker? Met de recepten uit Culinaire Cosmetica voor een stralende huid en glanzend haar kun je meteen aan de slag. Op basis van natuurlijke ingrediënten uit je keukenkastje, de groentela of de fruitschaal kun je direct beginnen. Vol stap-voor-stapbeschrijvingen om zelf bijvoorbeeld lippenbalsem te maken, bodylotion of shampoo. Boordevol achtergrondinformatie over verschillende soorten huidtypen, olieën, gezichts-massage en andere schoonheidstips & trucs.

Culinaire Cosmetica van Susette Brabander viel precies op het juiste moment bij mij op de mat. Ik zal vast niet de enige zijn bij wie de huid tijdens de koudere maanden in één klap een stuk droger wordt. Daarnaast bestaan er tegenwoordig zoveel huid crèmes voor zoveel verschillende huidtypes, dat het moeilijk is om een juiste te vinden die geschikt is voor jouw huid, laat staan dat het helpt. Vol goede moed begon ik Culinaire Cosmetica dan ook te lezen.

De eerste pagina’s beginnen met een uitleg over de geschiedenis van bepaalde cosmetica, materialen en ingrediënten die je nodig hebt, tips over huidtypen en hygiëne. Handig om dit allemaal te weten voordat je begint, want het is belangrijk om te weten wat je huid nodig heeft. Vervolgens volgen de recepten voor huid en haar. Deze zijn op alfabetische volgorde gerangschikt op basis van het hoofdingrediënt. De ingrediënten bestaan allemaal uit natuurlijke producten, zo bestaat het eerste recept uit een algen-lichaamspakking en de laatste uit een zeezout-lichaamsscrub. Het boek sluit af met een woordenlijst met uitleg over bepaalde begrippen.

De producten die je nodig hebt voor elk cosmetica recept verschilt. Soms heb je veel ingrediënten nodig, die daarnaast ook nog eens niet zomaar in de supermarkt te verkrijgen zijn. Maar soms heb je ook ingrediënten nodig die je meestal wel in huis hebt liggen, zoals kokosolie, olijfolie of zeezout. Zelf heb ik een gezicht- en een haarmasker uitgeprobeerd. Voor beide had ik de ingrediënten al in huis. Voor het haarmasker maakte ik de avocado-olie-haarmasker, dat ook als gezichtsmasker gebruikt kan worden. Daarnaast maakte ik de appelazijn gezichtstonic. Het masker maakte mijn haar heerlijk zacht en is zeker voor herhaling vatbaar. Ook de gezichtstonic had een prettige werking, al denk ik dat je deze vaker moet gebruiken voor je echt verschil gaat zien.


“Het is leuk om te doen, eenvoudig én je bespaart er geld mee.” Staat op de achterkant van het boek. En dat klopt ook wel. Want ook al moet je gebruik maken van natuurlijke producten die niet altijd even goedkoop of makkelijk te krijgen zijn, uiteindelijk betaal je voor een crème nog altijd meer. Ook kun je de producten die je gebruikt om een product mee te maken voor meerdere crèmes, maskers of balsems gebruiken. Super handig! Toch is dat “eenvoudig” niet helemaal waar: bij sommige recepten moet je wel erg ver gaan om je eigen cosmetica te maken. Voor een berkensap-gezichtsreiniger adviseert Susette Brabander bijvoorbeeld om op zoek te gaan naar een berkenboom, met zaag en al, en de sap rechtstreeks uit een tak te halen. Het is natuurlijk wel origineel bedacht, maar persoonlijk zou ik niet zo veel moeite doen om een masker te maken.

Culinaire Cosmetica is een boek boordevol goede tips over wat je huid nodig heeft met leuke recepten om je huid en haar een boost te geven. Het is jammer dat je voor sommige cosmetica recepten veel ingewikkelde ingrediënten nodig hebt. Wel maakt Susette Brabander dit een beetje goed door in het boek een lijst met leveranciers te plaatsen, waar je de producten kunt verkrijgen. Het maken van je eigen cosmetica is leuk en het heeft het voordeel dat je precies weet wat je op je gezicht of in je haar smeert. Daarom 4 hartjes voor dit boek!  

Recensie: Culinaire cosmetica – Susette Brabander

Culinaire Cosmetica

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Maak je eigen cosmetica thuis met natuurlijke producten.

    Een boek vol met tips en recepten om zelf cosmeticaproducten te maken. Je kunt daarvoor de inhoud van je koelkast, fruitschaal, voorraadkast of kruidentuin gebruiken. De recepten variëren van makkelijke en snelle maskertjes tot recepten die iets meer tijd kosten, zoals een dagcrème of lichaamspakking. Het is makkelijk en leuk om te doen en je bespaart er geld mee. Je huid is het grootste orgaan van je lichaam, dus voelt het goed om precies te weten wat je erop smeert. Met veel achtergrondinformatie over ingrediënten en benodigdheden, overzichtelijk vormgegeven en logisch gerangschikt.

     

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen