• onze waardering

Recensie: Mortal Engines - Predator's Gold RECENSIE

Recensie: Predator’s Gold – Philip Reeve

Na Mortal Engines zijn Hester en Tom als enige nog over. Het gevaar blijft niet lang weg, Tom en Hester worden gedwongen om te vluchten naar de ijsstad Anchorage. De stad is niet meer de veilige haven die het ooit was. Anchorage wordt geteisterd door een plaag. Door de grote verwoestingen zijn er grote plunderingen. Om te kunnen blijven overleven zet Anchorage de koers naar het Dode Continent. Die weg zal niet zonder gevaar zijn…

Na het lezen van Mortal Engines zijn de verwachtingen voor Predator’s Gold hoog gespannen. Het is lastig om het verhaal niet te gaan vergelijken met het eerste deel, omdat het niet eerlijk is om beide te vergelijken. In het eerste deel is de ontwikkeling van elke personage veel groter, maar het is logisch dat in het tweede deel de personages niet nog heel veel kunnen veranderen. De wereld die Philip Reeve gemaakt heeft, blijft de lezer verrassen. Ook in Predator’s Gold laat hij zien hoe creatief hij is. Het onderwerp politiek krijgt een grotere rol toegekend dan in het eerste deel. Steeds meer mensen beginnen te protesteren tegen de bestaande orde. Zit er een oorlog aan te komen?

Hoofdpersonage Hester is nog meer bad-ass dan in het eerste deel. Haar acties mogen dan gedreven worden door haat en jaloezie, maar ze is een sterk en eerlijk personage. Tom daarentegen lijkt veel minder sympathie op te wekken, terwijl zijn personage misschien minder ‘gemeen’ is. Reeve laat zien dat de drijfveren van iemand ervoor kunnen zorgen dat we degene eerder vergeven. De andere personages lijken meer aanwezig te zijn voor pagina vulling. Ze zijn minder divers dan in Mortal Engines en misschien heeft Reeve er goed aan gedaan om meer personages over te houden voor het tweede deel. Doordat er zoveel personages gestorven zijn in het eerste deel, is het lastig om op een achtergrond te bouwen. Elk personage is weer nieuw en daardoor is de diepgang van de personages veel minder in vergelijking met de hoofdpersonages. In het eerste deel stoorde dat niet, maar omdat dit een tweede deel is, kan de lezer dit wel als zodanig ervaren.  

Het enige wat als niet origineel beschouwd kan worden is de bekende ‘love triangle’. Natuurlijk komt dit veel voor in Young Adult, maar het zorgt ook voor extra onzekerheid in het verhaal. Wie zal als gelukkige uit de strijd komen? De love triangle zorgt ervoor dat de lezer ook op het vlak van de liefde geprikkeld blijft en daardoor steeds verder wil lezen. Het enige minpuntje was dat de keuzes van de personages soms lastig te begrijpen waren. De lezer kan de personages minder leuk gaan vinden door de keuzes die ze maken, maar dit zorgt er voor dat het verhaal niet te voorspelbaar wordt. Het einde is duidelijk geschreven met het doel om vragen onbeantwoord te laten. Als de lezer daarvan op de hoogte in dan zal het einde niet raar overkomen. Als dit deel niet met een cliffhanger zou eindigen, dan zou het begin van het derde deel moeilijk te bedenken zijn.

Predator’s Gold is een waardig tweede deel van de Mortal Engines serie. Ondanks dat niet alles erin zit en dat de bijpersonages meer uitgewerkt zouden mogen worden, is het een goede opzet voor het derde deel. Op naar het derde deel!

Recensie: Predator’s Gold – Philip Reeve

Mortal Engines 2 - Predator's Gold

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het bloedstollende vervolg op Mortal Engines!

  Nu de grote tractiestad Londen compleet vernietigd is, reizen Tom Natsworthy en Hester Shaw rond in hun luchtschip. Dan wordt hun schip beschoten door gevechtsschepen. Op de vlucht voor de grimmige vliegeniers van de Groene Storm bereiken ze net op tijd de ijsstad Anchorage. Maar Anchorage is niet veilig meer. De stad is verwoest door een plaag en wordt door dieven – of misschien wel geesten – achtervolgd. Om te overleven zet Anchorage koers naar het Dode Continent. Maar die weg is niet zonder gevaar.

  In dit adembenemende vervolg op zijn bekroonde en verfilmde Mortal Engines dompelt Philip Reeve lezers opnieuw onder in een meedogenloze en angstaanjagend geloofwaardige wereld waarin steden elkaar opeten, verraad heel gewoon is en loyaliteit de enige overlevingskans biedt.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Als ik je weer zie

 • Mijn grote flapjesboek van alle dieren - Carrie Love

 • Argylle - Elly Conway

 • Weekend weg wandelgids - Claudia Straatmans

 • De thuishaven aan de Westerschelde - Marja Visscher

Gerelateerde artikelen

 • 10 redenen waarom Regé-Jean Page een lekker ding is

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

Zoek in artikelen