• onze waardering

Recensie: Hartstikke mediterraan RECENSIE

Recensie: Hartstikke mediterraan – Jansen & Jansen 

Gezond en lekker eten, het is mogelijk! Annemieke en Janine Jansen tonen met hun boek Hartstikke Mediterraan dat er ook originele gezonde recepten bestaan. Er bestaat zo veel meer dan enkel de Nederlandse, Belgische of Franse keuken die wij zo goed kennen. Ook in de vele andere keukens zijn de gerechten eindeloos.

Samen met de zussen duik je in de gezonde wereld van de mediterraanse keuken en de verzameling heerlijke recepten voor elk moment van de dag. Geniet van de wereld die voor je opengaat, en vooral van de heerlijke gerechten!

Hartstikke mediterraan is een kookboek dat draait rond gezond en sober eten. In tegenstelling tot de bourgondische keuken draait dit eten net om eenvoud en gezonde ingrediënten, maar ook de smaak en het sociale aspect van voeding zijn natuurlijk erg belangrijk.

De zussen Jansen kozen voor een andere indeling dan degene die je van een kookboek gewend bent. Hun boek is ingedeeld onder bepaalde voedingsmiddelen en niet onder soorten gerechten. Je vindt onder meer hoofdstukken rond zuivel en eieren, vlees en vis, groentes, deeg en beslag en zoveel meer.

Elk hoofdstuk is voorzien van een inleiding waarin de belangrijkste ingrediënten van dat hoofdstuk besproken worden en elk recept bevat info over het aantal voedingswaarden dat het allemaal bevat.

De feestelijke citroen bosbessentaart en de rundergehaktballetjes met citroenschuim trokken mijn aandacht en die recepten besloot ik dan ook uit te testen!

Recept 1: Feestelijke citroen bosbessentaart

Het maken van de taart begon erg vlot, het deeg lukte goed en toen de taart uit de oven kwam zag hij er ook heerlijk uit. Bij het doorsnijden ontdekte ik echter al snel dat de taart niet goed gerezen was en daardoor dan ook erg vast was. Toch besloot ik hem verder af te werken met de vulling van lemon curd en de topping met mango.

De topping zelf was vrij vloeibaar en hardde niet zo goed uit. In een poging hem uit te harden besloot ik de taart in de koelkast te zetten, wat achteraf helemaal geen goed idee bleek want de topping werd hierdoor helemaal plakkerig.

Ondanks het feit dat de taart mislukt was, besloten we hem toch te proeven. De smaken zaten gelukkig wel goed maar ik zou hem toch graag nog een keer willen maken om te zien of hij uiteindelijk ook zo luchtig kan zijn als die in het boek.

Recept 2: Rundergehaktballetjes met citroenschuim

Gehaktballen en citroen leken mij een erg vreemde combinatie die ik zelf nooit zou bedenken maar tegelijk was ik er ook erg benieuwd naar. Ik kon mij niet voorstellen dat het samen te eten zou zijn maar besloot mij toch eens aan het onbekende te wagen en het recept uit te testen.

De bereidingswijze van de balletjes was heel eenvoudig. Die van de saus was daarentegen een strikt stappenplan om te volgen. Zelf had ik weinig hoop dat het zelfs nog maar op een saus zou lijken maar bij het verwarmen bond de saus tot mijn grote verbazing erg goed. Na een hele tijd roeren had ik dan ook de perfecte saus zoals omschreven in het boek. Jammer genoeg koelde de saus wel snel af, omdat deze au bain-marie werd verwarmd en niet rechtstreeks op het fornuis.

Bij het afkoelen werd de saus heel stevig, waardoor hij niet meer mooi over de balletjes vloeide, maar gelukkig bleef de smaak wel onveranderd. Tot mijn grote verbazing was zowel de saus apart als de saus gecombineerd met de gehaktballetjes erg lekker. Het is een vreemde combinatie maar hij werkt ongetwijfeld!

Dit boek krijgt van mij 3/5 hartjes. Hartstikke mediterraan is zonder twijfel een origineel boek in zijn categorie. In tegenstelling tot de meeste boeken over gezonde voeding draait dit boek ook nog eens over een eerlijke, nieuwe keuken en is het vooral belangrijk dat je nog altijd kan genieten van eten. Sommige recepten zijn eenvoudiger dan andere maar over het algemeen is het boek wel geschikt voor de gemiddelde thuiskok die zich wil verdiepen in de mediterraanse keuken.

Recensie: Hartstikke mediterraan – Jansen & Jansen 

Hartstikke mediterraan

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wat is nou écht gezond? Hoe maak je gezond koken leuk en lekker, zonder complexe
    recepten met dure of moeilijk te verkrijgen ingrediënten? Hoe kun je een paar
    jaar extra leven, en vooral ook fit en prettig,maar toch ook nog genieten van lekker eten?

    Goed eten! vertelt het allemaal. Goed eten! bevat de nieuwste recepten van
    de zussen Annemieke en Janine Jansen. Het kookboek is gelardeerd met wetenschappelijk onderbouwde, maar luchtig gebrachte informatie over voeding en gezondheid. Bij elk recept staat precies hoeveel onverzadigd en verzadigd vet, suiker en zout het bevat. Mensen met hart- en vaatziekten, een nieraandoening, diabetes of mensen die een dieet volgen kunnen zo bepalen of het gerecht in kwestie geschikt is voor hen. Zelf gezond koken wordt op deze manier weer
    een feest!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen