• onze waardering

Recensie: Tegenwoordig heet iedereen sorry RECENSIE

Recensie: Tegenwoordig heet iedereen Sorry – Bart Moeyaert

In Tegenwoordig heet iedereen Sorry zit eigenlijk niemand op Bianca te wachten. Haar vader en 'zijn Cruz' (vriendin? Vriend? Nieuwe echtgenote? Wie zal het zeggen...) willen liever niet meer dat ze zo vaak komt in het weekend, haar moeder heeft vaak geen idee wat ze met haar aan moet en haar negenjarige broertje Alan is erg ziek. Niet bepaald de ideale omstandigheden voor een tiener die erg de grenzen opzoekt. Ze voelt zich dan ook niet gehoord of begrepen en kruipt graag weg in haar eigen hoekje in de tuin. Maar wanneer haar grootste heldin, actrice Billie King, bij hen thuis op bezoek komt, wordt alles opeens een beetje anders.

Op basis van de cover én de titel was ik ervan overtuigd dat ik een zelfhulpboek zou gaan lezen. Iets over dat we te veel sorry zeggen, of juist niet. Maar het tegendeel blijkt waar: het is een kinderboek in het genre 'teen chicks' van de Belgische schrijver Bart Moeyaert. In alle eerlijkheid: ik vraag me af of deze doelgroep zit te wachten op het boek Tegenwoordig heet iedereen Sorry. Ik las het in een uurtje uit en betwijfel of er lezers zijn die er veel langer over zullen doen. Het verhaal had niet veel om het lijf: het beschrijft één middag in het leven van Bianca en that's it. En dan wordt het nog vrij saai beschreven ook. 

Hoofdpersoon Bianca krijgt het in Tegenwoordig heet iedereen Sorry nooit 'stil in haar hoofd'. Wellicht is dat ook de reden dat het verhaal zo van de hak op de tak gaat. Want het gebeurt regelmatig dat je als lezer even niet weet of je nou Bianca's gedachten leest of dat ze iets echt zegt of doet. Dat maakt de leesbaarheid van Tegenwoordig heet iedereen Sorry niet groter. Ik vraag me echt af wat Bart Moeyaert dacht toen hij dit boek schreef. Wat wil hij ermee bereiken? Wat wil hij precies vertellen met Tegenwoordig heet iedereen Sorry? Als we een beetje psychologie van de koude grond loslaten op dit boek zou je denken dat Bianca zo 'onhandelbaar' is omdat ze te weinig aandacht krijgt van haar gescheiden ouders. De één is te druk met zijn nieuwe liefde, de ander met de zorg voor haar ernstig zieke broertje.Maar of dat het echt is, wordt niet bepaald duidelijk, ook niet als je het boek uit hebt. Voor mij was het een verspilling van tijd en mijn advies zou zijn: niet gaan lezen. 

Recensie: Tegenwoordig heet iedereen Sorry – Bart Moeyaert

Tegenwoordig heet iedereen Sorry

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Bianca is een meisje met een gebruiksaanwijzing, vindt haar moeder, die al genoeg te stellen heeft met zorgenkind Alan, Bianca's broertje. Bianca is onhandelbaar. Dat zegt haar vader. Hij is met "zijn Cruz' naar een woongroep verhuisd en heeft zijn dochter liever niet elk weekend op bezoek.

  Bianca is merkwaardig, zegt Billie King, Bianca's favoriete actrice. Op een warme middag in augustus zit ze zomaar in de woonkamer een kopje thee te drinken.

  Bianca zelf weet niet goed hoe ze zich voelt of hoe ze haar gedachten stil moet krijgen. Het liefst zou ze bij niemand horen. Maar vandaag, met Billie King in de buurt, wordt ze opeens duidelijker dan ooit en geeft ze een nieuwe betekenis aan onhandelbaar.

Meer info

Toegevoegd door:

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: #Selfie

 • Ule

 • Recensie: Brothers for Life 

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen