• onze waardering

Recensie: De gezonde bourgondiër RECENSIE

Recensie: De gezonde Bourgondiër – Jacinta Bokma

De tafel van Jacinta is altijd rijk gevuld en Bourgondisch. Hier komen gezinnen en generaties, vrienden en geliefden bij elkaar, want eten is liefde en samen genieten. Het klassieke "Bourgondische' beeld is grote lappen vlees, schalen vis, alles veel, vet en vol. Jacinta doet het totaal anders. Ze maakt met haar originele ingevingen en variaties van alles een feestje, met het plantgebaseerde voedingsdriehart als houvast. En wow, van snelle snack tot driegangenmenu: alles in dit boek is gewoon écht lekker, verrassend gezond en makkelijk te maken.

Tof vormgegeven boek: De gezonde Bourgondiër maakt gebruik van verschillende speelse letters en wisselt dit af met interessante inleidende tekstjes. Wilde je bijvoorbeeld altijd al weten hoe het nu eigenlijk zit met vegan kaasjes? De foto’s zijn prachtig en laten je verlekkerd achter. En ja, ook ondanks dat dit een over het algemene vegan kookboek is.

In zes verschillende hoofdstukken (van een goede start, tot aan feestjes, tot aan lunches) leer je genieten van plantbased voedsel. Wat opvalt zijn de bijzondere smaakcombinaties die ikzelf nooit bij elkaar zou zoeken. Denk aan zoet en zuur bij elkaar.

In het eerste gerecht welke ik maakte zit bijvoorbeeld een combinatie van sap van een sinaasappel met paprika en oregano. Juist om deze maffe smaken, besloot ik deze soep te maken. Mijn idee: dit kan toch niet lekker worden? Ik moet je zeggen: apart, maar zeker erg lekker! Een combinatie die ik zeker zelf nooit zou kiezen, maar het smaakte erg goed.

Voor het tweede gerecht wilde ik nog een o zo vreemde combinatie uitproberen, waardoor ik weer bij een soep uitkwam met rode biet (in de soep?!), linzen en basiclium. En koekkruiden. Oke, wauw. Mijn verwachting was uiteraard dat dit samen niet te eten zou zijn. Maar het is een meer dan fantastische combinatie geworden, die zeker nog vaker bij mij thuis op tafel verschijnt. Bij dit gerecht zit trouwens wel de eerst komende drie dagen je handen onder de kleur van de rode biet, maar dat terzijde.

Puntje van kritiek is wel dat ik niet helemaal begrijp welke kant Jacinta Bokma uit wil met De gezonde Bourgondiër. Helemaal vegan is het in ieder geval niet: er staan veel recepten in met bijvoorbeeld kaas, ei of crème fraîche, maar verder niet met vlees of vis. Dit is wel iets dan ik een beetje jammer vind, want als je de tekst op de achterkant leest verwacht je een totaal plantbased kookboek. Let hier dus op bij het aanschaffen van De gezonde Bourgondiër.

De gezonde Bourgondiër is een perfect boek voor iedereen die eens wil ervaren hoe lekker plantbased voedsel eigenlijk is, vooral met de ingrediënten die je over het algemene in de ‘normale’ supermarkt kunt vinden. Mooi vormgegeven, lekkere gerechten en bijzondere combinaties.

Recensie: De gezonde Bourgondiër – Jacinta Bokma

De gezonde Bourgondiër

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De tafel van Jacinta is altijd rijk gevuld en Bourgondisch. Hier komen gezinnen en generaties, vrienden en geliefden bij elkaar, want eten is liefde en samen genieten. Het klassieke "Bourgondische' beeld is grote lappen vlees, schalen vis, alles veel, vet en vol. Jacinta doet het totaal anders. Ze maakt met haar originele ingevingen en variaties van alles een feestje, met het plantgebaseerde voedingsdriehart als houvast. En wow, van snelle snack tot driegangenmenu: alles in dit boek is gewoon écht lekker, verrassend gezond en makkelijk te maken.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen