• onze waardering

Recensie: Winterhuis Hotel RECENSIE

Recensie: Winterhuis Hotel – Ben Guterson

In Winterhuis Hotel volg je het verhaal van hoofdpersonage Elizabeth Somers. Als Elizabeth thuiskomt na school en haar kerstvakantie kan beginnen, vindt ze een briefje op de deur. Haar oom en tante zijn drie weken op vakantie en ze sturen haar in die tijd naar Winterhuis Hotel. Het huis is afgesloten en in de envelop aan de deur zit een treinkaartje, bij de voordeur ligt een stapeltje kleren en wat kleingeld in een plastic tas.

Elizabeth heeft helemaal geen zin om te gaan, ze had zich verheugd op een kerstvakantie waarin ze heerlijk rustig kon lezen. Met tegenzin stapt ze in de bus naar Winterhuis Hotel, het huis kan ze immers niet meer in. Wat ze niet weet is dat ze terecht gaat komen in een hotel vol aparte kamers, de grootste bibliotheek die ze ooit heeft gezien, mysterieuze geheimen, vreemde gasten en een vloek. En Elizabeth is misschien wel de enige die de vloek kan opheffen.

Ben Guterson zuigt de lezer vanaf bladzijde 1 het verhaal in. Er gaat iets mystieks uit van de woorden, van de bladspiegel, eigenlijk van het gehele boek. Ieder hoofdstuk, 36 in totaal, begint met een titel en een woordladder. Bij elk hoofdstuk ben je als lezer weer benieuwd welke woordladder de schrijver heeft bedacht. Gutserson doet dit op de volgende manier:

Hoofdstuk 20. Een haast vergeten heel oud verhaal

                                    keel

                                       kwel

                                       kwee

                                     twee

                                        thee

Het beeld dat Ben Guterson oproept bij het boek past ook helemaal bij Elizabeth. Ze is een heel slim, avontuurlijk en onderzoekend meisje. Ze is gek op boeken en puzzels. En wat betreft Winterhuis Hotel wil ze alle mysteries oplossen. Beetje bij beetje kom je meer te weten over de geschiedenis van Winterhuis Hotel en het mysterie rondom de familie Falls, de oprichters van het hotel. Een zoektocht waarbij Elizabeth erachter komt dat vriendschap best moeilijk kan zijn. En dat je niet altijd je eigen zin door kan drijven als je iets echt graag wilt.

Het verhaal is op z’n tijd best spannend. Ben je eenmaal begonnen in Winterhuis Hotel, is het verhaal bijna niet meer weg te leggen. Daarnaast past het boek perfect in deze tijd van het jaar. Ben Guterson roept een heerlijke winterse sfeer op, inclusief schaatsen op een meer en skiën tot aan het hotel. Een perfect boek voor jong en oud in de naderende kerstvakantie.

De schrijfstijl van Ben Guterson is vlot, luchtig en erg beeldend. Vanaf het begin waan je jezelf ook in Winterhuis Hotel. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Ik denk wel dat het met name de goede lezers aan zal trekken. Maar ook voor ouders is dit boek zeker de moeite waard, dus lekker voorlezen zou ik zeggen!

De zwart-wit illustraties van Chloe Bristol zijn echt een aanvulling op het verhaal. Door de illustraties doet Elizabeth me denken aan Mathilda van Roald Dahl. De illustraties maken dit boek extra leuk voor kinderen.

Naar de cover kan je blijven kijken. De hardcover heeft namelijk een ‘dust jacket’ met echte raampjes, waardoor je naar binnen kunt kijken bij Winterhuis Hotel.

Ben je fan van Mathilda of Harry Potter? Dan mag je Winterhuis Hotel van Ben Guterson niet missen deze winter. En in 2019 staat boek twee in de planning; hopelijk laat een vertaling niet lang op zich wachten…

Recensie: Winterhuis Hotel – Ben Guterson

Winterhuis Hotel

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Betoverend en meeslepend verhaal over een meisje en een weelderig hotel, een familiegeheim en een verboden boek vol raadsels.

    Wij zijn drie weken met vakantie. Het huis is afgesloten. In deze envelop zit een treinkaartje. Neem de trein naar het Winterhuis Hotel.



    Bij de achterdeur vindt Elizabeth dit briefje, met in een plastic tas één set schone kleren en wat kleingeld. Noodgedwongen vertrekt ze, in haar eentje. En dan vindt ze een weelderig hotel, een familiegeheim, een verboden boek vol raadsels, alles onder een sluier van magie. Even lijkt het een paradijs, maar een paradijs met een vloek, die misschien alleen Elizabeth kan opheffen. Áls ze op tijd dat ene boek vindt en de raadsels
    weet op te lossen…

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen