• onze waardering

Recensie: De leugenaar RECENSIE

Recensie: De Leugenaar – Stephen Fry

Stephen Fry’s De Leugenaar, is eigenlijk de eerste roman die deze Britse auteur, acteur en komiek schreef, in 1991 al. Het is nu opnieuw uitgegeven en het heeft na al die jaren nog niets aan kracht ingeboet. Het is en blijft een hilarische roman, die op vele fronten bijna schokkend is, maar wel recht door zee.

Het boek vertelt over het leven van Adrian Healey, een student aan de Universiteit van Cambridge. Adrian is een briljante geboren leugenaar. Hij komt trots, onvervaard over en is vol minachting voor de gevestigde orde. Hij liegt en bedriegt zich een weg door het leven; fraudeert en pleegt plagiaat om zijn examens op Cambridge te halen, Hij vindt een gelijke in professor Donald Trefusis, die betrapt wordt op een schandelijke daad en verplicht wordt een ‘sabbatical’ te nemen. Trefusis besluit naar Salzburg te gaan en Adrian vergezelt hem. Hij komt er achter dat Trefusis een leven leidt, waar hijzelf ook op afstevent. Beiden gay, liefde op de verkeerde plaatsen zoekend en continu liegen om de waarheid over hun onzekerheid maar te verbergen.

Stephen Fry is niet in één woord te beschrijven. Hij is een bekend komiek en acteur. Hij is een briljant schrijver en dichter. TV-presentator en filmregisseur en bij het huidige publiek nu ook bekend van de bestseller ‘Mythos’, waarin hij op geheel eigen wijze de Griekse mythologie voor ons gewone stervelingen behapbaar maakt.

Maar hij is ooit echt begonnen als geboren leugenaar; fraudeur; excentriekeling en vrije geest met een minachting voor de gevestigde orde…net als Adrian Healey. De roman De Leugenaar is dan ook semi-autobiografisch en werd een paar jaar later gevolgd door een echte autobiografie ‘Moab is My Washpot’.

De Leugenaar begint met de notitie: ‘Van wat hierna volgt is geen woord waar’, maar verpakt in een roman heeft Stephen Fry toch eerlijk verteld over zijn eigen jeugd en adolescentie. Stephen Fry heeft een ‘verarmde adel’ achtergrond. Veel Britse kinderen uit die kringen gaan naar kostschool en ook op de universiteiten zijn ze weg van huis. Een gezellige jeugd heeft hij dus niet gehad. Daarbij komt nog dat Fry homoseksueel is en men dat vroeger nog niet zo zondermeer acceptabel vond als tegenwoordig. Zijn excentrieke gedrag in zijn jeugd heeft duizendpoot Fry echter omgezet in een ronduit zeer creatief en kunstzinnig carrière. Een komiek, maar ook een persoon die er open voor uit kwam, manisch depressief te zijn en daar een hele documentaire over maakte.

Adrian Healey is dan ook de alter ego van Stephen Fry. Afkomstig van verarmde adel en gay, bouwt hij een façade om zichzelf te beschermen en zich te kunnen handhaven in het kakkineuze Britse universiteitswereldje. Dit doet hij door over the top excentriek te zijn. Onverschilligheid voor te wenden, lak te hebben aan alles en iedereen en nooit, maar dan ook nooit de waarheid te vertellen. Niet over onbelangrijke kleine dingen, dus zeker niet over zijn onzekerheden en over zijn pijn om een onmogelijke liefde. Door met de eveneens homoseksuele professor Trefusis op te trekken, wordt hem als het ware een spiegel voor gehouden en Adrian blijkt volkomen onvoorbereid op de waarheid.

Stephen Fry heeft een prachtige soepele schrijfstijl. Je merkt dat hij er zelf veel plezier in heeft. Het lijkt wel alsof hij een casual conversatie met de lezer heeft. Ondertussen beschrijft hij de gebeurtenissen op een hilarische wijze, waardoor de vaak schokkende ondertoon je niet direct voor het hoofd stoot. Hij is verrassend open en totaal niet preuts. Bijna eerder schunnig, maar altijd grappig. Hij heeft geen moeite zijn vernietigende menig over de Britse instituten als kostscholen en universiteiten te uiten. Hij heeft een enorme literaire kennis en speelt met woorden, zonder echter pretentieus over te komen. Hij is bekakt, maar haalt zichzelf tegelijkertijd ook met enorme zelfspot onderuit.

Stephen Fry’s De Leugenaar is cynisch, ironisch, schunnig, verrassend open en ronduit ontzettend grappig. Van mij krijgt het zondermeer 5 hartjes en ik kan het liefhebbers van scherpzinnige literatuur beslist aanraden.

Recensie: De Leugenaar – Stephen Fry

De leugenaar

  • Auteur:

    Stephen Fry
  • Verschenen:

    4 oktober 2018
  • Uitgave:

    ISBN 9789400401747
    Uitgever Thomas Rap
    336 pagina's
  • Uitgever:

    Thomas Rap
  • Genre:

    Roman
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Adrian Healey is een geboren leugenaar. Hij liegt continu. En wat nog erger is: hij is een creatieve, ronduit briljante leugenaar. Adrian is trots en onvervaard, en vol minachting voor de gevestigde orde. Op Cambridge, waar hij zich een weg naar zijn examen plagieert, maakt hij kennis met senior tutor Donald Trefusis, in wie hij op alle fronten zijn meerdere moet erkennen. Een heterdaadje op een openbaar herentoilet betekent voor Trefusis een gedwongen maar welkom sabbatical year. Adrian vergezelt hem op een reis naar Salzburg, onderweg vertelt hij over zijn leven tussen de schandknapen rond Piccadilly Circus. Wanneer Adrian zichzelf in een gevaarlijk parket liegt, blijkt hij volkomen onvoorbereid op de waarheid.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen