• onze waardering

Recensie: Sinds tweeduizend jaar RECENSIE

Recensie: Sinds tweeduizend jaar – Mihail Sebastian

Sinds tweeduizend jaar gaat over het leven van een jonge student ten tijde van de opkomst van het antisemitisme, dat later zou leiden tot de Holocaust. De jongen woont in Roemenië, maar voelt zich er steeds minder thuis door zijn joodse afkomst. Op de universiteit wordt hij in elkaar geslagen door medestudenten. In zijn vrije tijd merkt hij dat hij zich ook niet helemaal op zijn plek voelt bij zijn vrienden. Schipperend tussen twee werelden probeert hij zijn eigen pad uit te stippelen.

De roman is opgebouwd als een dagboek. Het boek bestaat uit fragmenten waarin de hoofdpersoon verslag doet van wat hij op de universiteit, thuis en op zijn werk meemaakt, en hoe hij daarmee omgaat. Het schrijven helpt hem om zichzelf en de wereld om hem heen te begrijpen en met elkaar in balans te brengen. In het dagelijks leven is deze hoofdpersoon een gereserveerde jongeman, maar het dagboek is een echte uitlaatklep voor hem. Hij kan er elke gedachte, mening en overpeinzing in kwijt, hoe schokkend of ver verwijderd die ook zijn van de ideologieën van de mensen om hem heen.

Omdat het verhaal zich afspeelt in de jaren van het interbellum, heeft het een zeer beladen sfeer. Je weet als lezer wat er in de nabije toekomst gaat gebeuren, en voelt daardoor de enorme dreiging die over de personages hangt. Dat gevoel wordt extra versterkt doordat de hoofdpersoon/schrijver die toekomst niet kent. Althans, niet op de manier waarop wij die kennen. Het origineel van dit boek verscheen namelijk in 1934.

De hoofdpersoon van Sinds tweeduizend jaar wordt nergens bij zijn naam genoemd, wat de indruk wekt dat dit een autobiografisch werk is. Het geeft een intrigerend inkijkje in het leven van Iosif Hechter, die als auteur het pseudoniem Mihail Sebastian gebruikte. Dat maakt deze dagboekachtige kroniek extra interessant. Het is in die zin heel prettig dat er in het voorwoord een korte biografie van de schrijver verwerkt zit. Zonder die introductie zou het moeilijk kunnen zijn om in het verhaal te komen, omdat het zich afspeelt in een heel andere wereld dan de wereld die wij kennen.

De schrijver gebruikt in Sinds tweeduizend jaar een interessante mix van eenvoudige vertellingen over alledaagse belevenissen en diepe, filosofische uiteenzettingen. Ook de schrijfstijl is divers. Soms is die informeel en levendig, dan weer academisch en abstract. Het kan omschreven worden als een dynamisch en kleurrijk schilderij dat geschilderd is in verschillende stijlen.

Sinds tweeduizend jaar van Mihail Sebastian is een heel bijzondere, intrigerende, en soms schokkende roman, die veel stof tot nadenken geeft. Het is geen simpel leesboek, maar een krachtig en complex kunstwerk, waar je ook nog eens heel veel van kunt leren. Een enorme aanrader voor liefhebbers van verhalen met een historische tijdsgeest.

Recensie: Sinds tweeduizend jaar – Mihail Sebastian

Sinds tweeduizend jaar

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In het Roemenië van begin jaren twintig komt een jonge Joodse student tot de ontdekking dat hij zich niet langer thuis voelt in de wereld. Hij wordt bedreigd en in elkaar geslagen door antisemitische medestudenten, maar voelt zich ook niet verwant met zijn Joodse leeftijdsgenoten. Hij wandelt door de straten van de hoofdstad, waar hij gokt, drinkt en spreekt met revolutionairen, fanatici en libertijnen. Van Boekarest tot Parijs probeert hij een manier te vinden om zich te verhouden tot de vijandige duisternis die over Europa valt.

    Sinds tweeduizend jaar verscheen voor het eerst in 1934 en is een heldere, vaak schokkende kroniek over veerkracht en wanhoop in tijden van populistische retoriek en oorlogsdreiging.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen