• onze waardering

Recensie: Het geschenk RECENSIE

Recensie: Het Geschenk – Marijke Verhoeven

Het Geschenk van Marijke Verhoeven is alweer het derde deel in de serie rondom Nina en Torben die zich afspeelt op het Deense eiland Kenning. Nina ontdekt dat ze zwanger is, maar ze weet niet wie de vader is; Torben of toch Eddie? Dan komt er een duister figuur aan op het eiland die een grote belangstelling toont voor Nina. Wat wil hij met haar? Heeft het misschien iets te maken met de ontvoering van twee jonge meisjes aan het begin van de jaren ’90 op het eiland?

Het Geschenk is zoals benoemd het derde deel over Nina en Torben. Ondanks dat dit een deel uit een serie is, is het boek prima los te lezen. Het is echter wel leuker om de boeken in volgorde te lezen, omdat je de personages dan veel beter leert kennen en de geschiedenis van de personages kent. Er wordt nu af en toe teruggerepen naar gebeurtenissen uit eerdere delen en ondanks dat dat prima te volgen is, is het toch net wat leuker om die verwijzingen ook echt te herkennen.

Gedurende het hele boek hangt er een heerlijke duistere sfeer in het verhaal die je op het puntje van je stoel doet zitten. Wanneer het hoofdpersonage angstige momenten doormaakt, maak jij als lezer ook echt angstige momenten door. Het voelde af en toe bijna alsof je een horrorfilm aan het kijken was, maar dan in boekvorm. Ik hield af en toe mijn adem in en kon pas weer rustig doorademen nadat ik zeker wist dat het hoofdpersonage weer veilig was. Dit is bijzonder knap gedaan door auteur Marijke Verhoeven. Zelden weet een boek mij zo vast te grijpen dat de spanning echt voelbaar is.

Marijke Verhoeven weet in Het Geschenk daarnaast ook heel knap meerdere verhaallijnen door elkaar heen te verweven die langzaamaan steeds meer samenkomen. Zo lezen we mee vanuit Nina en Torben, maar ook vanuit Helena, de zus van een van de eilandbewoners. Waarom zij terugkeert naar Kenning en wat haar verleden is komen we langzaamaan te weten. Daarnaast is er nog een verhaallijn die zich afspeelt in het verleden. Deze lijkt compleet los te staan van de andere verhaallijnen, maar ook deze komt langzaamaan samen. Dit alles wordt knap in elkaar verwerkt. Daarnaast zorgt de wisselingen in perspectieven ervoor dat je echt door het boek heen vliegt, omdat je toch elke keer wilt weten hoe het verhaal verdergaat. Hierdoor wordt het boek nergens langdradig.

Wat ook een heel leuk element is in deze boekenserie van Marijke Verhoeven zijn de paranormale gebeurtenissen. Zo kan de hoofdpersoon Nina dingen zien die andere niet zien, zoals de geestverschijning van Fiona, een legende op het eiland Kenning. Maar ook ziet ze zwarte slierten/rook. Deze waarschuwen haar als er bijvoorbeeld een dreiging op komst is. Deze paranormale gebeurtenissen spelen in dit deel een nog belangrijkere rol dan andere delen. Door deze paranormale elementen toe te voegen heeft Marijke Verhoeven ervoor gezorgd dat deze thrillerserie toch net even wat anders is dan de andere serie. Het is in dat opzicht zeker geen dertien-in-een-dozijn boek.

Zoals ik al zei is het boek razendspannend en bouwt het boek op naar een zinderende ontknoping. Deze stelt niet teleur en is even spannend als de rest van het boek is geweest. Toch miste ik als lezer nog die laatste plottwist dat je nog net even op het verkeerde been wordt gezet. Maar buiten dat om is deze ontknoping erg knap geschreven en een passend eind voor dit boek.

Met Het Geschenk lijkt Marijke Verhoeven de serie rondom Nina en Torben te hebben afgerond, maar er is nog wel een vraag die onbeantwoord blijft dus het zou zomaar kunnen dat we nog een keer terugkeren naar Kenning. Met Het Geschenk heeft Marijke Verhoeven een unieke razendspannende paranormale thriller geschreven die je in een ruk wilt uitlezen. 4 hartjes krijgt Het Geschenk van mij.

Recensie: Het Geschenk – Marijke Verhoeven

Het geschenk

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Nina doet een verrassende ontdekking die haar leven en dat van haar geliefde Torben op zijn kop zet. Dan verschijnt er een onheilspellende en duistere persoon op het eiland, die een ongezonde belangstelling voor Nina aan de dag legt. Heeft hij iets te maken met een aangrijpende gebeurtenis uit de donkere geschiedenis van het eiland Kenning?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Een gevoelige snaar - Julia Quinn

 • Licht in de vlam - Jennifer L. Armentrout

 • Liefde en dood in de rode stad - Rindert Kromhout

 • Het jaar rond - Cathy Bramley

 • Onze aanraders voor Netflix in maart 2024

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen