• onze waardering

Recensie: Vandaag Vegan! RECENSIE

Recensie: Vandaag Vegan – Miki Duerninck & Kristin Leybaert

Doordat elke dag vlees eten niet alleen slecht blijkt te zijn voor het milieu, maar je het ook niet elke dag voor je gezondheid nodig hebt verschijnen er steeds meer vegetarische kookboeken op de markt. Sommige mensen gaan zelfs nog één stap verder en eten veganistisch. Voor die mensen is er nu het kookboek Vandaag Vegan! van Miki Duerninck en Kristin Leybaert.

De cover van Vandaag vegan! is niets speciaals. Het zegt waar het op staat, maar geeft geen overduidelijke vegan sfeer af. Dat geldt ook voor de vormgeving aan de binnenkant. Het fijne aan de manier waarop de recepten zijn opgeschreven is dat het gelijk heel duidelijk is wat de ingrediënten zijn, want het stappenplan en ook de tips hebben een apart kadertje gekregen. Dit werkt allemaal mee aan een fijne kookervaring. Wel is het jammer dat het boek een paperback is, waardoor je de rug moet beschadigen wil het boek open blijven liggen.

Tijd voor een recept. Ik besloot als eerste de Ovenschotel met spinazieflam, ratatouille en feta te maken. Het probleem voor mij begon al bij het ingrediëntenlijstje. Spullen als Feto en zijden tofu had ik nog nooit van gehoord. Dit bleek ook in de supermarkt een probleem. Voor deze producten moet je naar een speciaalzaak. Bij mij is de dichtstbijzijnde ongeveer 50 kilometer verderop. Niet echt handig. Uiteindelijk heb ik dan ook besloten om het gerecht niet helemaal vegan te maken en heb de feto vervangen met feta.

Naast de ovenschotel besloot ik ook vegan rösti te maken, in de hoop dat het gerecht in totaal een waardige avondmaaltijd zou zijn. Rösti zonder ei is een hele opgave. Het is mij dan ook helaas niet gelukt om er een samenhangend geheel van te maken. Het waren eerder een soort frietjes geworden. Gelukkig was het wel gaar.

Het eindresultaat van de ovenschotel en de rösti was erg lekker. Helaas was het niet erg vullend en een uur later at ik nog maar een boterham. Daarnaast is het een groot minpunt dat de vegan producten niet zo bij de supermarkt te verkrijgen zijn, maar je er heel ver voor moet omrijden. Als je iets vergeten bent of haast heb is dat absoluut niet handig.

Vandaag Vegan! van Miki Duerninck en Kristin Leybaert krijgt twee hartjes.

Recensie: Vandaag Vegan! – Miki Duerninck & Kristin Leybaert

Vandaag Vegan!

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Kiezen om voluit plantaardig te gaan heeft alleen maar positieve eff ecten. Maar hoe moet dat? Vegan koken vraagt wat knowhow, gelukkig zijn de oplossingen vrij eenvoudig. Je moet alleen weten welke plantaardige alternatieven je waarvoor kunt gebruiken.

    Neem nu een ei. Komt voor in veel van je favoriete recepten: om te binden, om te paneren, om op te kloppen. Kun je dat eitje overal op dezelfde manier vervangen? Nee, de oplossing is telkens verschillend. Maar het lukt! Proef maar van de quiche met pompoen en prei, de eiersalade, de tortilla van vermicelli, de appeltaart en de schattige Pavlovataartjes.

    Ook voor kaas gaan de auteurs op zoek naar aangepaste oplossingen voor de hartige smaak, de smeuïgheid of het krokante korstje. Zoals bij het gegratineerd witloof, de cashewnotensmeerkaas met dille, de wrap met feta en avocado en de kwarktaart met frambozen en speculaas.

    Plantaardige melk en room zijn er bij de vleet. Weet wat je kiest voor welke bereiding! Dan lukt je lasagne, maak je originele amandelpolenta en wordt de aardbeienbavarois lekker luchtig.

    Vandaag vegan! is niet alleen een boek over plantaardig koken, het is vooral een boek over lekker eten. Niet alleen voor de doorgewinterde veganist, voor wie vegan vanzelfsprekend is, maar ook voor de nieuwsgierige starter die wel wil gaan voor Vandaag Vegan!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen