• onze waardering

Recensie: De wilde heks 6 - De belofte RECENSIE

Recensie: De wilde heks 6 – De belofte - Lene Kaaberbøl

De belofte is het zesde en tevens laatste deel van de fantasy-serie De wilde heks van Lene Kaaberbøl. Hoofdpersoon van de boeken is Clara, een meisje van 13 dat nog maar sinds kort weet dat ze een wilde heks is. Haar moeder heeft zich hier lange tijd tegen verzet, maar heeft zich inmiddels bij het onvermijdelijke neergelegd. Sterker nog, haar moeder is zelf ook wilde heks, maar heeft door omstandigheden nooit actief wilde heks willen zijn. In dit boek laat ze, noodgedwongen, toch haar vaardigheden als wilde heks zien …

In dit laatste deel zet Bravita Bloedling de grote aanval in. Ze blijkt het gemunt te hebben op de moeder van Clara. In dit boek blijkt waarom, en ook waarom Clara’s moeder zo’n afstand heeft gehouden tot de wilde wereld.

Vriendschap is een belangrijk thema in dit boek. De wat wankele vriendschap met Kahla, een andere wilde heks, komt voortdurend aan de orde. En ook de vriendschap met Katertje, Clara’s nieuwe wilde vriend. Maar vooral de innige vriendschap met Oscar, Clara’s vriend van school, die geen wilde heks is. Uit het boek blijkt echter ook dat de grens tussen goed en kwaad soms wankel is en dat niet altijd alles is wat het lijkt. ‘Een vesting valt niet altijd door een aanval van vijanden van buitenaf. Soms bevindt de verrader zich binnen de gelederen.’ 

Een ander belangrijk thema is de rol die toeval speelt in het leven. Iedereen maakt voortdurend keuzes en soms zijn keuzes doorslaggevend en allesbepalend. De belofte illustreert dat als iemand op een zeker moment een andere keuze had gemaakt, alles daarna anders was verlopen.

De boeken worden steeds grimmiger, de sfeer is niet altijd prettig en geregeld onheilspellend. Er gebeuren ook dingen die niet altijd even leuk zijn. Deze serie boeken is daarom ook niet geschikt voor jonge kinderen, maar voor wat oudere kinderen die tegen een beetje spanning en duistere gebeurtenissen kunnen. Humor haalt overigens wel de scherpe randjes weg, ‘Vlak onder mijn elleboog zat een diepe wond. Je zou er een vinger in kunnen steken als je daar zin in had. Dat had ik niet.’ Gelukkig blijkt uit het boek wel dat er hoop is op een betere toekomst. Dat blijkt gelukkig ook al uit de titel, De belofte.

Kaaberbøl heeft met De wilde heks een spannende fantasyserie geschreven, waarin de natuur en magie beiden een belangrijke rol spelen. De boeken zijn los van elkaar te lezen, maar het is wel fijn de voorgaande delen te kennen. Het verhaal gaat door, zonder terugblik, maar is nog wel goed te volgen. 

Recensie: De wilde heks 6 – De belofte - Lene Kaaberbøl

De Wilde Heks 6 - De belofte

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Voor de zesde en laatste keer neemt wilde heks Clara ons mee naar haar betoverende wereld.

  Bravita's bloedzuster zet een laatste aanval in, die niet alleen tegen Clara, maar ook tegen Clara's moeder is gericht. Ze heeft het op haar ongebruikte krachten gemunt. Alleen op die manier kan ze controle krijgen over de hele wilde wereld, over alle dieren en de andere heksen.

  Zal Clara erin slagen om Bravita's bloedzuster voor eens en altijd te verslaan?

  In deze bloedstollend spannende finale beleeft Clara haar grootste avontuur. Ze heeft al haar magie nodig om te slagen!

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen