• onze waardering

Recensie: Zoon van Berlijn RECENSIE

Recensie: Zoon van Berlijn – Karolien Berkvens

Zoon van Berlijn beschrijft een jaar uit het leven van Fabian Richter. Dat leven speelt zich af in, hoe kan het ook anders, Berlijn – een stad die sinds Fabians geboorte niet meer verdeeld is in Oost en West. Hij is namelijk geboren op de dag, en het precieze tijdstip, van de val van de Berlijnse Muur: op 9 november 1989, om 22.59 uur. Zijn vader, Jakob, herinnert zich dat moment alsof hij op beide plekken tegelijk was geweest: op de Muur en naast het bed. De eerste plek uit zijn herinnering inspireerde hem tot een carrière bij de Sociaaldemocratische Partij. Over zijn politieke standpunten zou hij later veel discussies voeren met zijn zoon.

Aan de ene kant zou je het boek kunnen omschrijven als een portret van de familie Richter. Gezinsbanden, drama’s, ruzies en onenigheden vormen de leidraad van de vertelling. Aan de andere kant is het een stadsaanzicht, waarin niet de mens, maar de ruimte centraal staat. De stad is namelijk ook een personage in het verhaal, en wel het hoofdpersonage! Berlijn en haar iconische geschiedenis, ontwikkeling en actuele problemen vormen de drijvende kracht achter het plot. Haar wijken, gebouwen, pleinen, monumenten en natuur, voor zover die nog aanwezig is, spelen een heel speciale rol in het geheel – een rol die Karolien Berkvens prachtig heeft verweven met de menselijke karakters. Een citaat:

“Fabian liet zich achterover vallen en Isa legde haar hoofd op zijn borst. Ze sloeg een arm om zijn middel en tikte met haar wijsvinger in het gras op het ritme van zijn hartslag. Ze waren midden in de stad en ze waren niet alleen, er zaten anderen zoals zij aan het water, toch omringde stilte hen, een stilte die niet naargeestig of slaapverwekkend, maar veelbelovend was, een Berlijnse stilte.”

Berlijn is een stad met een heel rijke geschiedenis. Toch heeft Zoon van Berlijn meer aandacht voor het heden dan het verleden, en dat perspectief is eerlijk gezegd heel erg verfrissend! Recente ontwikkelingen en de tegenwoordige tijd bieden tenslotte genoeg stof om over na te denken. Misstanden op de woningmarkt en de effecten ervan op de sociale cohesie zijn bijvoorbeeld interessante thema’s die in het boek aan de kaak worden gesteld, met grote finesse. Ook het klimaatprobleem wordt niet geschuwd; het boek begint en eindigt er zelfs mee.

Zoon van Berlijn van Karolien Berkvens verdient zonder twijfel vijf hartjes. Het boek is van begin tot eind meeslepend en inspirerend. Een bijzonder mooie literaire roman. Klasse!

Recensie: Zoon van Berlijn – Karolien Berkvens

Zoon van Berlijn

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Fabian Richter werd geboren op de dag dat de Muur viel. Voor zijn vader gaven beide gebeurtenissen zicht op een stralende toekomst waarin hij zijn politieke ambities kon botvieren. Maar de idealen van Jakob Richter zijn sindsdien ondergesneeuwd door een al te bekend pragmatisme.

    Fabian, inmiddels gesjeesd student, dwaalt doelloos door de straten van Berlijn, tot hij wakker geschud wordt door een vastberaden activiste. Aangestoken door haar vurigheid besluit hij zijn leven over een andere boeg te gooien: hij wil de stad behoeden voor een totale uitverkoop. Intussen kondigt de vrouw die het gezin Richter sinds de mentale ineenstorting van de moeder bij elkaar houdt, haar vertrek aan.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen