• onze waardering

Recensie: Red War RECENSIE

Recensie: Red War – Vince Flynn & Kyle Mills

Red War is de zeventiende thriller in de reeks die draait rond CIA-undercoveragent Mitch Rapp. De reeks is één van de populairste in het genre. Toen in 2013 auteur Vince Flynn stierf aan de gevolgen van prostaatkanker, nam Kyle Mills de reeks over. Red War is zijn vierde Mitch Rapp-thriller.

Mills brengt  de lezer meteen midden in de actie. Grisha Azarov, vroegere rechterhand van de Russische president, heeft zich teruggetrokken en leidt een rustig leven in Costa Rica. Daar wordt hij aangevallen door Russische commandotroepen. Mitch Rapp en Scott Coleman kunnen dat net op tijd verhinderen. De CIA zoekt uit waarom Azarov werd aangevallen. Alle sporen leiden naar de Russische president Kroepin. Als men ook een enorme troepenverschuiving aan de grenzen van Oekraïne en de Baltische Staten ziet, vreest men voor het ergste: een confrontatie tussen Rusland en het Westen kan niet uitblijven. Alleen ontbreekt een echte reden of aanleiding. Langzaamaan komt men te weten dat Kroepin ongeneeslijk ziek is en koste wat het kost zo lang mogelijk aan de macht wil blijven. Mitch Rapp en zijn kompanen worden er op uit gestuurd om een einde te maken aan de oplopende spanning, de president onschadelijk te maken en de slachtoffers tot een minimum te beperken.

De aanvang van Red War zet al volledig de toon voor de rest van het verhaal. De lezer heeft van bij het begin kennisvoorsprong: de Russische president heeft een hersentumor en begint wild om zich heen te slaan. Van bij het begin spookt de vraag hoe Amerika en Mitch Rapp hierop gaan reageren. Een eerste hoogtepunt in het boek is de aanval op Azarov. De beeldende beschrijving en ongelooflijke spanning spatten van de pagina’s. Rapps vroegere vijand, Azarov, krijgt een menselijk gelaat en wordt zeker niet als karikatuur neergepoot. Dit kan echter niet van alle personages worden gezegd. Zowel Kroepin als Andrei Sokolov, zijn generaal, zijn typische Russische karikaturen zoals we ze kennen uit de oude verhalen van de Koude Oorlog.

Het middenstuk van het boek gebruikt Mills om meer duiding te geven bij de beweegredenen van beide zijden, de actie en reactie. Daar verliest het werk veel vaart en is enige inspanning nodig om verder te lezen.

Naar het einde toe herpakt Mills zich en krijgen we een hoog thrillergehalte als Rapp en Azarov de handen in elkaar slaan om een einde te maken aan de onhoudbare situatie en zo een Derde Wereldoorlog voorkomen.

Door Mills’ nauwe contacten met de intelligence community blijven zijn boeken zeer realistisch, maar toch lijkt hij het moeilijk te hebben om de hele tijd het hoge tempo te kunnen aanhouden. Red War is zeker niet de beste van de Mitch Rapp-thrillers, hoewel het concept aantrekkelijk blijft en potentieel biedt voor meer.

Recensie: Red War – Vince Flynn & Kyle Mills

Red War

 • Auteur:

  Vince Flynn
 • Verschenen:

  15 november 2018
 • Uitgave:

  ISBN 9789045218113
  Uitgever Karakter
  400 pagina's
 • Uitgever:

  Karakter
 • Genre:

  Thriller
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Mitch Rapp moet alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat de ernstig zieke Russische leider een allesvernietigende oorlog tegen het Westen begint. Als de Russische president Maxim Krupin te horen krijgt dat hij een ongeneeslijke hersentumor heeft, is hij vastbesloten niet op te geven en aan de macht te blijven. Zijn eerste besluit is om al zijn landgenoten die een gevaar voor hem vormen, te vermoorden of in de cel te stoppen. Maar dan verergert zijn toestand zo dat hij naar zwaardere afleidingsacties wil grijpen: oorlog met het Westen.

  Als CIA-directeur Irene Kennedy verneemt hoe ernstig het met Krupins gezondheid is gesteld, begrijpt ze dat de VS met een tegenstander geconfronteerd worden die niets te verliezen heeft. De enige manier om een conflict te vermijden, dat mogelijk miljoenen slachtoffers zou eisen, is Mitch Rapp met een levensgevaarlijke opdracht naar Rusland sturen.
  Als Rapp in zijn opdracht slaagt, dan is een oorlog afgewend. Maar als zijn missie ontdekt wordt, zullen Rusland en Amerika door zijn toedoen in een conflict verzeild raken dat geen van beide landen overlevingskansen biedt.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen