• onze waardering

Recensie: Het meisje in de toren RECENSIE

Recensie: Het Meisje in de Toren - Katherine Arden

Het verhaal van Vasilisa gaat weer verder in Het Meisje in de Toren van Katherine Arden. Nadat ze uit haar eigen huis wordt weggejaagd, heeft Vasilisa maar twee keuzes. Ze moet non worden of ze moet met iemand gaan trouwen. Beide keuzes vindt ze maar niks en daarom kiest ze voor het avontuur. Maar dan krijgt de grootvorst van Moskou haar in het vizier en noemt haar een held. Ze wordt weer herenigd met haar broer en zus, die nu vrienden zijn met de vorst. Nu zal ze echter verborgen moeten houden dat ze een meisje is, want als ze daar achter komen kan Vasilisa in de problemen komen. Lukt het haar om aan de Moskouse intriges te ontkomen?

Katherine Arden is het wonderbaarlijke schrijven zeker niet verleerd en heeft net als in De Beer en de Nachtegaal een prachtige, beeldende en meeslepende schrijfstijl. Het hele verhaal voelt daardoor aan als een sprookje en je wordt meegesleurd in de wereld die Katherine Arden creëert. Alles komt tot leven door de gedetailleerde en beschrijvende schrijfstijl van de auteur! Je wordt meegenomen door Moskou en het verhaal speelt zich als een film voor de ogen van de lezer af.

De schrijfster weet er in te slagen om het verhaal in Het Meisje in de Toren vlot te laten verlopen. Het wordt helemaal nergens langdradig of saai en het leestempo is hierdoor hoog. En dat terwijl Katherine Arden toch de geschiedenis van het vroegere Rusland in het verhaal van Vasilisa verwerkt. Dit zou het verhaal droog kunnen maken, maar toch blijft het constant intrigeren en daardoor kan je Het Meisje in de Toren moeilijk aan de kant leggen.

Katherine Arden weet de aandacht van de lezer dus heel goed vast te houden, dit komt ook mede door het mysterie rondom het meisje in de toren. Als lezer heb je heel veel vragen over haar en wil je dolgraag weten wie zij precies is. Dit is zeker een factor die ervoor zorgt dat je Het Meisje in de Toren door blijft lezen.

In De Beer en de Nachtegaal maakte Vasilisa natuurlijk al een behoorlijke groei door. Ze veranderde van een kind in een vrouw. In Het Meisje in de Toren wordt ze nog iets volwassener dan dat ze al was. Hoewel ze nog een beetje naïef is af en toe, is ze ook gewoon lekker eigenwijs en wil ze graag haar eigen pad volgen. Hierbij trekt ze zich niks aan van de wereld om haar heen, een wereld waarin vrouwen eigenlijk onderdrukt worden. Vasilisa is zeker wel iemand om tegen op te kijken!

Kortom, Het Meisje in de Toren is een prachtig vervolg op De Beer en de Nachtegaal en doet je verlangen naar meer. Het is een prachtig sprookje met een sterke kern van waarheid. Katherine Arden weet de lezer weg te laten dromen in een hele andere wereld.

Recensie: Het Meisje in de Toren - Katherine Arden

Het meisje in de toren

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het Meisje in de Toren is het sprookjesachtige vervolg op Katherine Ardens De Beer en de Nachtegaal.

  Vasilisa groeide op aan de rand van de Russische wildernis, waar de sneeuw zich huizenhoog ophoopte en waar er waarheid school in de sprookjes die rond het vuur werden verteld. Vasilisa's gave om te zien wat anderen niet zien trok de aandacht van Morozko – Vorst, de winterdemon uit de verhalen – en samen redden zij Vasilisa's volk van de ondergang. Maar omdat ze anders is dan de anderen, wordt ze door haar eigen mensen voor heks uitgemaakt.

  Na te zijn weggejaagd uit haar huis heeft Vasilisa nog maar twee opties: trouwen of het klooster in. Een onmogelijke keuze, en dus kiest ze voor het avontuur. Verkleed als jongen trekt ze eropuit op haar schitterende hengst Solovey.

  Als Vasilisa echter een stel bandieten te slim af is, verandert alles. De grootvorst van Moskou roemt haar heldendaden, en plots wordt Vasilisa weer herenigd met haar zus en broer, die nu deel uitmaken van de vriendenkring van de vorst. Maar als ze er aan het hof achter komen dat ze eigenlijk een meisje is, zal dat grote gevolgen voor haarzelf en haar familie hebben. Voordat ze zich kan bevrijden uit het web van Moskouse intriges – en terwijl Morozko met advies komt waarvan niet te zeggen valt of het betrouwbaar is – wordt Vasilisa geconfronteerd met een gevaar dat heel Moskou bedreigt.

Meer info

Toegevoegd door:

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: #Selfie

 • Ule

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen