• onze waardering

Recensie: Pick Three RECENSIE

Recensie: Pick Three – Randi Zuckerberg

We weten allemaal hoe fijn het is als we – letterlijk of in ons hoofd – een vinkje kunnen zetten achter onze doelen en taken van de dag: check! En we weten ook allemaal hoe naar het voelt als je niet aan die doelen of taken bent toegekomen, alsof je gefaald hebt. Randi Zuckerberg wil je met haar werk- en levenservaring én haar Pick Three-methode helpen om elke dag je doelen te behalen, door juist niet in balans te zijn. Ja dat lees je goed: volgens Randi streven mensen die in balans willen zijn, te veel dingen na op één dag en is dat bij voorbaat al gedoemd om te mislukken.  

In Pick Three is Randi Zuckerberg erg openhartig. Om haar methode te verduidelijken vertelt ze veel over haar leven, van haar kindertijd tot nu en alles wat daar tussen zit. Zo wordt het heel begrijpelijk waarom ze heeft gekozen voor het kiezen van drie doelen per dag. Randi Zuckerberg heeft een druk bestaan, met veel werkverplichtingen maar ook een gezin, vrienden en de wens om goed te slapen en aan haar gezondheid te werken. Om aan al die dingen tijd te besteden, kan nogal een uitdaging zijn. Daarom kiest – de titel zegt het al – zij dagelijks drie dingen van deze vijf: werk, vrienden, familie, slaap en gezondheid.

Pick Three is gericht op de vijf pijlers die Randi gekozen heeft, maar het staat je vrij om vijf (of zes of zeven) andere pijlers te kiezen. Het gaat erom dat je er per dag slechts drie mag kiezen om je daarop te richten. De dag erna mag je weer drie andere doelen kiezen uit het rijtje. Achterin het boek staan oefeningen om deze nieuwe gewoonte aan te wennen. Maar ook oefeningen om de totale balans in het oog te houden. Want hoewel Randi ervoor pleit om uit balans te zijn, aan het einde van de rit moet een en ander toch wel weer een beetje eerlijk verdeeld zijn. Dus per twee maanden kun je met behulp van haar schema nagaan of je na die drie enorm drukke werkweken bijvoorbeeld, daarna weer een beetje gecompenseerd hebt door meer tijd aan slaap, gezondheid en vrienden te besteden. Ook zijn er testjes - en uitgebreide uitleg daarover - in het boek te vinden over welk type je bent, dit kan je bewuster maken van je gedrag zodat je dat eventueel kunt aanpassen.

De schrijfstijl is eenvoudig en voor iedereen te volgen. Alles wordt heel goed uitgelegd en toegelicht. Ook is de schrijfstijl nogal Amerikaans, als in: heel erg enthousiasmerend. De ene lezer houdt wel van dat enthousiasme, de andere lezer zal het irritant vinden. Ieder z’n smaak. Wat verder opvalt in de tekst zijn heel veel herhalingen, dat wordt op enig moment wel storend. Een ander minpuntje vond ik dat het allemaal toch enigszins abstract blijft. Ondanks de enthousiaste en duidelijke schrijfstijl heeft dit boek mij niet gemotiveerd om dagelijks slechts drie doelen te kiezen. Ik miste hoe dat er concreet uitziet in het dagelijks leven. En hoewel Randi beschrijft dat ze weet dat niet iedereen haar manier van leven heeft – met een eigen goedlopend bedrijf, veel geld, veel vrijheid om haar werk zelf in te delen, veel ingehuurd personeel om haar te helpen – vrees ik toch dat deze methode minder goed werkt als je een iets ander leven leidt dan Randi. Maar Pick Three leest fijn en vlot weg, het is interessant om meer over het leven van Randi Zuckerberg te lezen, en of je er iets van leert voor je eigen leven… dat is aan iedereen voor zichzelf om te bepalen natuurlijk.

Recensie: Pick Three – Randi Zuckerberg

Pick Three

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    We willen graag alles uit het leven halen en volop genieten. We weten allemaal wat we echt belangrijk
    vinden - familie, gezondheid, vrienden, werk, een goede nachtrust - maar waar halen we de tijd vandaan
    om overal voldoende aandacht aan te besteden?

    In Pick Three onderzoekt Randi Zuckerberg de mythe van perfectie. Ze laat je zien waar mensen het gelukkigst van worden, hoe social media mensen kan kwetsen en hoe je ze op een positieve manier kunt gebruiken. Bovenal moedigt ze de lezer aan het beste uit zichzelf te halen zonder alles perfect te willen doen.

    Een eigen bedrijf oprichten, kinderen opvoeden, ruim vijftig Broadwayvoorstellingen per jaar zien, lezingen geven, hardlopen, tv-programma's produceren, schrijven, investeren in ondernemingen, optreden... Voor Randi Zuckerberg is dit heel gewoon. Door haar Pick Threemethode blijkt ze tot veel meer in staat dan ze ooit voor mogelijk had gehouden. Ze heeft meer tijd over en is gefocust.

    In Pick Three bewijst Randi Zuckerberg dat je veel gelukkiger en succesvoller bent als je geen balans nastreeft, maar je elke dag focust op drie zaken die voor jou belangrijk zijn.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen