• onze waardering

Recensie: Suqar RECENSIE

Recensie: Suqar – Greg en Lucy Malouf

Wie verslaafd is aan zoetigheden en desserts mag Suqar zeker niet missen. 'Suqar' (Arabisch voor 'suiker') bevat meer dan 100 zoete lekkernijen uit het Midden-Oosten, variërend van pudding en gebak tot ijs, koekjes en cakes, gekonfijt fruit, noten en drankjes. Alhoewel zoet een grote rol speelt bij de Midden-Oosterse bevolking, zien zij zoet niet enkel als dessert, maar wordt het gegeten bij het ontbijt, de koffie, tussen maaltijden door en tijdens feestdagen. Hierdoor is het repertoire enorm en Greg en Lucy Malouf weten deze rijke, traditionele smaken als geen ander te transformeren naar moderne recepten waarbij het water je in de mond loopt.

Van ananas met vijfkruiden & saffraanijs, crème brûlee van bloedsinaasappel en kardemomcake tot gesuikerde rozenblaadjes, cheesecake van labneh met citrus en Perzische boterfudge.

Een gekke tijd om een boek met zoetigheden en desserts te lanceren. Zeker in de maanden en het tijdperk van gezond eten en minder suiker gebruiken. Maar wel gedurfd dat Greg en Lucy Malouf toch zelf zo overtuigd zijn van al hun lekkere gerechten om er een 256 pagina’s dik kook-/bakboek van te maken.

Ik moet zelf toegeven geen goede bakker te zijn: koekjes of taarten maken is aan mij niet besteed.. Er staan op het oog heerlijke recepten in Suqar. En ook al zeggen Lucy en Greg Malouf dat de gerechten niet moeilijk zijn en je dit zeker kan maken met spullen die je standaard in huis heb, vind ik dat ze misschien iets te hoge verwachtingen hebben van het assortiment welke je in de gemiddelde Nederlandse keuken vindt. Voor het maken van ijs, heb je bijvoorbeeld een ijsmachine nodig.

Ook qua tijd moeten de recepten volgens het voorwoord niet veel tijd kosten en niet bewerkelijk zijn. Ook dit valt tegen. Zo moet je behoorlijk wat skills hebben om überhaupt de koekjes en taarten uit het boek te maken. Denk aan het scheiden van eigeel en eiwit bijvoorbeeld. Kun je dit niet, dan kun je Suqar beter links laten liggen.

Naast wat kritische noten is Suqar wel voorzien van fantastische foto’s van de baksels, zo wil je je deze gerechten haast zelf wel maken. Erg leuk is dat alles het Midden-Oostensausje bevat. Zo staan er unieke bereidingen in Suqar met kruiden en specerijen die je als typische Nederlander niet snel in huis hebt of zou combineren. Denk bijvoorbeeld aan kaneel, kardemom, munt – niet in thee, maar in je eten! - en rozenblad.

Ik maakte zelf als eerste een thee uit Suqar. Een thee zelf maken had ik nog nooit gedaan en daarom leek me dit recept bijzonder om eens uit te proberen. Zwarte thee vermengde je met appelsap. Limoen en stukjes appel toevoegen en dan afmaken met munt en pijnbompitten. Dit leek mij juist zo’n vreemde combinatie dat ik me er niets bij kon voorstellen. Eerlijk toegegeven: de thee viel me vies tegen. De appelsap was te overheersend en je moest flink wat suiker toevoegen om dit drankje lekker te maken. Als je dit doet dat smaakt het fruitig en komen de appel, limoen en munt sterk naar voren. Stukken beter, maar flink wat calorieën rijker.

Als tweede maakte ik koffiedadels. De dadels moesten 12 uur lang in een glazen pot ondergedompeld staan met espresso, kardemom, kaneel en kristalsuiker. De koffiedadels kunnen gegeten worden als tussendoortje bij je koffie of als toetje met een bolletje ijs. Toen ik de volgende dag eindelijk de snoepjes kon proeven, was ik niet omvergeblazen. Misschien had ik zelf inmiddels torenhoge verwachtingen gekregen, maar de ‘snoepjes’ smaken gewoon naar dadels met koffiesmaak en specerijen. Ze zijn er wat zachter door het weken in het koffiewater. Op zich wel lekker, maar mijn verwachtingen zijn niet overtroffen.

Al met al heeft Suqar zeker potentie. Je moet er wel rekening mee houden dat je heel wat uurtjes in de keuken moet staan van de verschillende baksels en dat je van te voren moet checken of je alle keukengerei wel in huis hebt. De smaken uit het Midden-Oosten maken dit boek uniek en laten je keuken echt fantastisch ruiken. Lucy en Greg Malouf roepen iets te hard in het voorwoord dat vrijwel alles eenvoudig te bereiden is: reken daar zeker niet op. Drie hartjes vanwege de belofte die niet wordt waargemaakt, het feit dat je al een redelijk ervaren bakker moet zijn en mijn eigen niet echt overtuigende gerechten.

Recensie: Suqar – Greg en Lucy Malouf

Suqar

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Na het succes van 'Vegarabia' komen Greg en Lucy Malouf met een nieuw kookboek over de Midden-Oosterse keuken, ditmaal boordevol zoet: 'Suqar'.

    'Suqar' (Arabisch voor 'suiker') bevat meer dan 100 zoete lekkernijen uit het Midden-Oosten, variërend van pudding en gebak tot ijs, koekjes en cakes, gekonfijt fruit, noten en drankjes. Alhoewel zoet een grote rol speelt bij de Midden-Oosterse bevolking, zien zij zoet niet enkel als dessert, maar wordt het gegeten bij het ontbijt, de koffie, tussen maaltijden door en tijdens feestdagen. Hierdoor is het repertoire enorm en Greg en Lucy Malouf weten deze rijke, traditionele smaken als geen ander te transformeren naar moderne recepten waarbij het water je in de mond loopt.

    Van ananas met vijfkruiden & saffraanijs, crème brûlee van bloedsinaasappel en kardemomcake tot gesuikerde rozenblaadjes, cheesecake van labneh met citrus en Perzische boterfudge. Kortom, 'Suqar' mag bij bakfanaten, zoetekauwen én liefhebbers van de Midden-Oosterse keuken niet ontbreken.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen