• onze waardering

Recensie: Het Kompas RECENSIE

Recensie: Het kompas – Joyce Pool

In Het Kompas beschrijft Joyce Pool het verhaal van de 16-jarige Davey, die met negen andere jongens Het Kanaal zal oversteken in een whaler: de Wangle III. Maar net voor het tiental zal uitvaren wordt Davey ziek, zo ziek dat hij de anderen niet kan vergezellen op hun tocht. Na een week is hij voldoende opgeknapt om zijn vrienden op te wachten. De Wangle III blijft echter weg. Het Kompas bestaat, naast het verhaal van Davey, ook uit de zoektocht van Joyce Pool en haar man Pip Barnard naar de geschiedenis van de Wangle. Een speurtocht die leidde door verschillende landen, tot aan Scotland Yard toe.

Het Kompas is een bijzonder boek. Naast het verhaal van Davey geeft Joyce Pool een inkijkje in de zoektocht naar het verhaal van Davey en zijn groep. Hoewel het einde niet verrassend is; de achterflap verraadt eigenlijk al het verloop van het verhaal van de Wangle III, maakt het verhaal toch indruk. Daveys emoties worden helder en zonder opsmuk verwoord. Hierdoor voel je als lezer mee in zijn verhaal en de ramp waaraan hij is ontkomen. De ambivalentie van het overleven, naast het verlies van zijn vriendengroep is indrukwekkend, zeker gezien de tijdgeest waarin een en ander heeft plaatsgevonden. Toch is het vooral het tweede deel van het boek dat indruk maakt. Wanneer de schrijfster het verhaal van Davey hoort van iemand van scouting Texel is zij er direct door gegrepen, evenals haar man, journalist Pip Barnard. Samen gaan ze op zoek naar de achtergrond van de ramp met de Wangle III. Als lezer wordt je vanaf het eerste moment meegenomen op deze zoektocht, die in het boek ook vergezeld gaat van fotomateriaal en krantenartikelen. Het gegeven van een groep jongens die vermist raakt, waarbij de lichamen later op verschillende plekken aanspoelen is indrukwekkend. Dat een en ander plaatsvindt in de periode net na WO II, waarbij financiële middelen beperkt zijn maakt het des te wranger. Uiteindelijk wordt gekozen voor een gezamenlijk graf op Texel, dat nog altijd door een groep scouts wordt verzorgd.

In al zijn eenvoud is Het Kompas een verhaal dat het waard is om gelezen te worden. Niet omdat het de beschrijving van een grote ramp betreft waar er zovelen van zijn. Juist het verhaal van een groep jongens, hun onderlinge vriendschap en het drama dat zich vervolgens voltrekt maakt dat je het gevoel krijgt dat het je zelf had kunnen overkomen. Daarmee slagen Pool en Barnard erin een stukje geschiedenis te verlevendigen en er bijna een spannend (jongens-)boek van te maken. Een prima prestatie.   

Recensie: Het kompas – Joyce Pool

Het kompas

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  LONDEN, 1950. Davey kan bijna niet wachten. Met negen anderen zal hij Het Kanaal oversteken. In een whaler (een walvisvaarderssloep): de Wangle III. Net voor ze uitvaren, wordt Davey ziek. Zo ziek dat hij van de dokter niet mee mag. Een week later is hij genoeg opgeknapt om zijn vrienden na hun tocht op te wachten. Maar dan blijft het bootje weg...
  Het kompas is een dubbel bijzonder boek. Het eerste deel vertelt het spannende en aangrijpende verhaal van Davey en de ramp waaraan hij ontsnapte. In het tweede deel beschrijven Joyce Pool en haar man, journalist Pip Barnard, hoe zij op zoek gingen naar de geschiedenis van de Wangle III: een speurtocht die leidde naar familieleden, door Engeland, Frankrijk, Duitsland en Nederland en zelfs naar Scotland Yard...

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

 • De beterweter – Marc-Uwe Kling

 • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

 • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

 • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen