• onze waardering

Recensie: De ideale man RECENSIE

Recensie: De ideale man – Mathilde Hoekstra

Universitaire studie? Check. Een charmante man en kinderen? Check. Een drukke baan met aanzien? Check. Het perfecte plaatje toch?

Je zou zeggen dat Evelien het perfecte leven leidt, volgens het boekje zelfs, maar de realiteit laat iets anders zien. Haar man Taeke is niet veel thuis, haar kinderen zijn eerder bengeltjes dan engeltjes en al haar vrije tijd gaat op aan de opvoeding. Sigaretten en wijn houden haar op de been, ook niet zo gek dat ze zich afvraagt: Is dit het? Totdat ze op een feestje van haar beste vriendin een geheimzinnige, knappe en onvoorspelbare man ontmoet. Stiekem begint ze berichten uit te wisselen met Kees, in het begin met een schuldgevoel naar Taeke, maar al snel laat ze dat gevoel varen. Kees zet haar wereld op z’n kop, maar wil ze hiermee verder gaan?

Direct vanaf het begin krijg je een inkijkje in het leven van Evelien en leef je steeds een beetje meer met haar mee. Alle struggles van het moederschap overkomen haar, Mathilde Hoekstra weet het perfect te verwoorden. Je voelt met haar mee als ze probeert om een betere moeder te zijn, maar ook op de momenten waarin ze met haar handen in het haar zit.  

De schrijfstijl van Mathilde Hoekstra is verfrissend, snel en herkenbaar. Dat onderscheidt De ideale man van andere romans. Alhoewel het verhaal cliché begint, brengt het personage van Kees al snel meer spanning. Zijn onvoorspelbare berichten, vreemde verzoekjes en toch charmante verschijning zorgen ervoor dat niet alleen Evelien hem wil blijven ontmoeten. Als lezer ben je ook benieuwd wat zijn volgende stap is, welke wending het verhaal gaat nemen. Wat betreft de personages in deze roman, die zijn op twee handen of zelfs één hand te tellen. Dat maakt het niet minder interessant, maar versterkt juist de innige relatie die Evelien en Kees opbouwen. 

De cover van De ideale man nodigt mij persoonlijk niet direct uit tot lezen, maar dat is voor iedereen anders. Het doet mij denken aan een biografie, wat het (zover ik heb kunnen ontdekken) niet is. Aan de andere kant onderscheidt het zich daardoor ook van andere romans, of zelfs chicklits, die vaak voorzien zijn van een roze, zoetsappige cover. 

Uiteindelijk geef ik De ideale man van Mathilde Hoekstra 4 hartjes. Het is een onderhoudende roman, vlot geschreven en duidelijk bedoeld om de lezer het gevoel te geven zich te kunnen herkennen in de personages. Een aanrader!

Recensie: De ideale man – Mathilde Hoekstra

De ideale man

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De ideale man van Mathilde Hoekstra is een komisch en herkenbaar verhaal over een jonge moeder die uit haar ingedutte relatie wil stappen. De fout van haar leven of de beste beslissing ever?
  Evelien heeft het allemaal: een aantrekkelijke man, twee schatten van dochtertjes, een prachtig huis en een fantastisch sociaal leven. Maar Evelien wil niet meer zo doorgaan. Ze twijfelt aan alles, haar relatie, of ze een goede moeder is, maar vooral aan zichzelf. Ze heeft geen idee meer wie ze is en wat ze wil.
  Dan ontmoet ze Kees. Die twijfelt nergens aan. In no time prikt hij door de façade heen die Eveliens leven is geworden. Als alles al snel uit de hand loopt, wordt Evelien gedwongen keuzes te maken. Hoe ver is ze bereid te gaan voor haar eigen geluk?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen