• onze waardering

Recensie: Twee soorten waarheid RECENSIE

Recensie: Twee soorten waarheid – Michael Connelly

In het boek Twee soorten waarheid van Michael Connelly volgen we twee verhaallijnen. Harry Bosch werkt tegenwoordig als vrijwilliger bij de politie aan oude zaken om deze op te lossen. Dan beweert een moordenaar die Harry Bosch 30 jaar geleden achter de tralies heeft gestopt dat Harry Bosch bewijs in zijn woning heeft geplant en dat hij onschuldig is. De zaak wordt heropend, wat het begin is van een rechtszaak tegen Harry. Ondertussen is er een moord gepleegd op twee apothekers. Harry besluit in afwachting van zijn rechtszaak aan de zaak te werken. Hij komt al snel in de wereld van de pillenslaven terecht en moet zelf undercover gaan met alle gevolgen van dien.

Twee soorten waarheid is een boek in de serie rondom (ex-)rechercheur Harry Bosch. In dit boek komen verschillende personages aan bod die ook in de eerdere boeken voorkomen, zoals Michael Haller advocaat en tevens broer van Harry. De fans van deze serie kennen deze karakters uiteraard allemaal al. De nieuwkomers kunnen in dit boek goed kennis maken met alle personages. Ze worden kort maar krachtig geïntroduceerd. Daarnaast staat dit boek, op de personages na, los van de andere boeken. Hierdoor is het boek goed te lezen als je de eerdere delen niet gelezen hebt. Dat is erg fijn, want hierdoor heb je niet het idee dat je iets mist als je dit boek aan het lezen bent.

Twee soorten waarheid begint intrigerend: heeft Harry Bosch toch per ongeluk een onschuldige man achter de tralies gezet? Helaas wordt deze vraag al vrij snel beantwoordt, waardoor de spanning uit dit gedeelte van het verhaal verdwijnt. Het gedeelte over de pillenslaven en de corrupte pillenindustrie is wel erg interessant. Michael Connelly weet de verslaafden goed neer te zetten. Helaas neemt ook deze verhaallijn naarmate het boek vordert met spanning af. Met name het stuk waarbij Harry undercover gaat is wat langdradig. Er gebeurt niet heel veel meer dan wat we al weten. Daarnaast mist het stuk echt de spanning van het undercoverwerk. Zo zit je niet op het puntje van je stoel en heb je meteen al het idee dat het toch wel goed gaat komen.

Wat wel goed te merken is, is dat Michael Connelly veel onderzoek heeft gedaan naar hoe moordonderzoeken gedaan worden en hoe het er in de rechtbank aan toe gaat. Alles voelt levensecht aan; je hebt als lezer echt het gevoel dat dit zomaar gebeurd kan zijn. Zo vertelt Connelly over hoe oude verslagen opgebouwd zijn en op welke manier Harry Bosch deze doorneemt om details van de zaak van twintig jaar geleden weer op te halen. Maar ook op een plaats delict laat Connelly zien dat hij weet waar hij over schrijft. “Dat er geen kogelhuizen lagen kon volgens Bosch twee dingen betekenen. Oftewel de moordenaar had de tijd genomen om de hulzen op te rapen, of hij had een revolver gebruikt – die wierp geen patroonhulzen uit.”

Twee soorten waarheid kabbelt zo langzaam voort. Het boek is zeker niet slecht, maar het mist een bepaalde mate van spanning. Hierdoor moet je je als lezer je er soms echt toe zetten om even door te lezen. Ook de ontknoping van het boek mist spanning. Er is bijvoorbeeld geen sprake van een plottwist. Als lezer zit je dan ook niet op het puntje van je stoel. Wanneer je eenmaal het boek uit hebt zal je het dan ook snel weer vergeten zijn.

Twee soorten waarheid van Michael Connelly zal waarschijnlijk de echte fans van de auteur en deze serie zeker aanspreken. Het boek is zeker ook niet slecht, maar mist een bepaalde mate van spanning en twists om interessant te blijven voor de thriller -en crimeliefhebber. Het boek krijgt van mij 3 hartjes.

Recensie: Twee soorten waarheid – Michael Connelly

Harry Bosch 20 - Twee soorten waarheid

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Als er iets is waar Harry Bosch niet tegen kan, is het een onopgeloste zaak. Daarom werkt hij als vrijwilliger aan oude zaken van de politie in San Fernando. Wanneer hij hoort over de moord op een jonge apotheker, twijfelt hij geen moment. Samen met een team van drie detectives onderzoekt hij het bewijsmateriaal en dringt hij door tot de duistere -wereld van medicijnmisbruik.

    In de tussentijd beweert een moordenaar die jaren geleden door Bosch achter de tralies is gestopt, dat hij onterecht is -veroordeeld. Bosch' afscheid bij de politie ging niet van harte, dus steun van zijn oud-collega's hoeft hij niet te verwachten. De twee zaken lijken compleet verschillend, maar niets blijkt minder waar. Langzaam begint Bosch te beseffen dat er twee soorten waarheid zijn: de soort die je bevrijdt, en de soort die je eenzaam achterlaat in de duisternis…

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen