• onze waardering

Recensie: Rusteloos RECENSIE

Recensie: Rusteloos – Walter Damen & Hilde Vandermeeren

Kirsten Hartogs, een 28-jarige strafpleitster bij een prestigieus advocatenkantoor in Lissabon, krijgt haar eerste grote strafzaak. Het is aan haar om een rijke Vlaamse projectontwikkelaar van zijn onschuld te bewijzen. Hij wordt namelijk beschuldigd de dochter van een Portugese partijvoorzitter te hebben ontvoerd. Ondanks dat het al geen gemakkelijke zaak is, wordt Kirsten nog eens extra gehinderd door de media, die geen moment laat schieten om nieuws over deze zaak te verspreiden. Zo volgen we ook de onderzoeksjournalist Miguel, die in tegenstelling tot zijn collega’s de ‘echte’ waarheid achter dit ontvoeren wilt vinden. Want dat er meer leugens achter deze zaak zitten, is een feit.

Al vanaf hoofdstuk één, sleept Rusteloos je mee in een avontuur vol met raadsels en spanning. Zodra je het boek in handen hebt laat het je geen moment rusteloos meer, zoals de titel eigenlijk al aangeeft. Damen & Vandermeeren hebben goed werk geleverd om de lezer zich in het personage te laten verplaatsen. We worden doorheen het boek eigenlijk Kirsten, we doen wat zij doet, denken hoe zij denkt, geloven wat zij gelooft en dat kan ervoor zorgen dat we in dezelfde vallen trappen als zij. Ook al denken we de personages slimmer af te zijn.

De twee hoofdpersonages leidden een druk leven. Ze hebben geen moment rust. Ze springen van de ene afspraak naar de andere, ze hebben niet één opdracht voor hun werk, maar vier en niet te vergeten nog de druk van hun persoonlijke leven. Ook hier spreekt de titel voor zich, deze personages zijn zo Rusteloos, dat wij er als lezer zelf stress van krijgen. Het is namelijk ook zo dat het boek erg realistisch gebracht is. Ook al maken we natuurlijk niet hetzelfde mee als Kirsten en Miguel, toch kunnen we ons in enkele van deze zaken herkennen. Vervelende schoonmoeder, problemen van een echtscheiding, jaloerse collega’s en druk van alle opdrachten… Het is dus niet zo moeilijk om onszelf in de plaats van de personages voor te stellen.

Ook al zit het boek vol raadsels en enkele goed opgebouwde spanningselementen toch zou het misschien nog beter gedaan kunnen worden. Om spanning te creëren, proberen Damen & Vandermeeren na ieder hoofdstuk (en die zijn best wel kort) een probleem te hebben, om het zogezegd in spanning af te sluiten. Deze methode zou misschien gewerkt hebben als de hoofdstukken wat langer waren geweest. Nu komt het echter wat geforceerd en soms wat nutteloos over. Ook weten wij als lezer niet wanneer de zaak opgelost moet worden, we hebben geen datum of tijdstip. Nu lijkt het voor ons alsof de personages zeeën van tijd hebben om dingen op te zoeken en te analyseren. Wanneer er een tijdslimiet was geweest, had het misschien voor ons nog spannender kunnen worden, want dan werd het buiten een moordzaak oplossen ook nog eens een race tegen de klok.

In Rusteloos worden er misschien niet extreem veel beschrijvingen gebruikt, toch is alles heel duidelijk, erg vlot leesbaar en genoeg om de situatie duidelijk te schetsen. De personages zijn goed uitgediept en we weten genoeg over hun verleden en heden om zonder problemen hun leven te volgen. Daarbij zijn de advocatenzaken duidelijk genoeg geschreven om zonder problemen deze wereld binnen te dringen. Je hoeft dus zelf geen advocaat te zijn om iets van het boek te snappen.

Damen & Vandermeeren hebben met Rusteloos een mooi verhaal neergezet, waarbij zowel mysterie als dagelijks leven mooi gecombineerd is. En als je het gevoel hebt dat nog niet alles opgelost is of gewoon omdat je meer wilt, niet getreurd, want er komen nog maar liefst twee vervolgen, waarvan het volgende dit jaar al!

Recensie: Rusteloos – Walter Damen & Hilde Vandermeeren

Rusteloos

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Kirsten is een jonge strafpleitster die voor een gerenommeerd advocatenkantoor in Lissabon werkt. Wanneer de dochter van een Portugese partijvoorzitter vermist wordt, krijgt Kirsten haar eerste grote strafzaak. Ze verdedigt een Vlaamse projectontwikkelaar die verdacht wordt van betrokkenheid bij deze verdwijning. Volgens de publieke opinie is hij schuldig en de druk van de media is enorm. Haar cliënt houdt zijn onschuld vol, maar is hij te vertrouwen? Een onderzoeksjournalist ontdekt feiten die een nieuw licht werpen op de zaak. Sommigen hebben er alles voor over om de waarheid te verbergen. Zelfs moord. Er staat veel op het spel. Wie wint en wie verliest?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 10x dezelfde kostuums die in verschillende films zijn gebruikt

 • Top 10 Nederlandse romcoms

 • Wat doet de cast van The Santa Clause nu?

 • De beste aankomende films van 2021 en 2022

 • Nieuwe serie van de makers van Downton Abbey aangekondigd

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen