• onze waardering

Recensie: IJskoud RECENSIE

Recensie: IJskoud – Suzanne Vermeer

De zestienjarige Johanna van Vliet is tijdens de nieuwjaarsnacht in 1993 verdwenen. Nooit is meer iets van haar vernomen. Nu, vijfentwintig jaar later, besluit een coldcaseteam de verdwijning opnieuw onder de aandacht te brengen en te onderzoeken. Inspecteur Ben de Groot was destijds diep betrokken bij de zaak en heeft het zijn gehele carrière niet kunnen vergeten. Wanneer hij de familie inlicht over het vernieuwde onderzoek blijkt dat de vader en broer van Johanna er de voorkeur aan geven om de zaak te laten rusten. Johanna’s nichtje daarentegen is bijzonder geïnteresseerd in de verdwijning en wil niets liever dan dat de recherche nieuw licht op de zaak zal laten schijnen. Als blijkt dat mensen meer weten dan ze uit durven spreken, gaat ze zelf op onderzoek uit en vindt ze meer antwoorden dan haar lief is.

Sinds een paar jaar verschijnt er in Nederland een coldcasekalender. Hier worden zaken uit het verleden opnieuw onder de aandacht gebracht. En met succes! Meerdere zaken zijn inmiddels opgelost die anders in de vergetelheid waren geraakt. Je vraagt je soms af hoe het mogelijk is dat mensen na al die jaren nog nieuwe informatie kunnen geven. Durfden zij indertijd zich niet uit te spreken en zijn ze nu bereid om aan de mysteries een eind te laten komen? Hier heeft Suzanne Vermeer dankbaar gebruik van gemaakt. Want niets is spannender dan mensen die een geheim met zich meedragen.

IJskoud begint uiterst spannend. De gedetineerde Mick van Wezel stuit in zijn cel op de coldcasekalender. Hij blijkt het meisje op de foto van de heropende zaak te herkennen. Hierdoor is direct de nieuwsgierigheid bij de lezer gewekt. Je bent benieuwd hoe hij bij de verdwijning betrokken is. Hij komt later in het verhaal echter summier voor. Dat is jammer want dit had de spanning kunnen verhogen.

Wanneer inspecteur de Groot de familie bezoekt om te vertellen over de heropende zaak wordt de hoofdpersoon Olivia geïntroduceerd. Olivia is het nichtje van de verdwenen Johanna.

De familie is uiterst sceptisch uit angst voor het opnieuw oproepen van pijnlijke herinneringen, maar Olivia barst van de nieuwsgierigheid. Zij was immers nog niet geboren toen haar tante verdween. Ze heeft zich altijd afgevraagd waarom er nooit meer over Johanna gesproken werd. De jonge ambitieuze vrouw beschikt over een ijzeren doorzettingsvermogen. Je voelt direct sympathie voor het meisje dat geen gevaar uit de weg gaat. Met haar rugzak en weinig geld gaat ze zelf op onderzoek uit.

Inspecteur de Groot heeft vijfentwintig jaar geleden keihard aan de zaak gewerkt, maar leeft nog altijd met de frustratie dat hij de nooit een dader heeft kunnen vinden. De inspecteur is inmiddels een man op leeftijd die deze klus aanneemt voordat hij met pensioen zal gaan. Een gedreven man die het mysterie wil oplossen, maar nooit de regels zal overtreden.

Olivia en Inspecteur de Groot zijn twee tegengestelde karakters die elkaar mooi in evenwicht houden.

Het achterhouden van informatie en het niet durven uitspreken van gedachten maakt de familieleden in veel opzichten verdacht, dit verhoogd de spanning en geeft het verhaal een extra dimensie zodat je als lezer een aantal keren op het verkeerd been wordt gezet.

IJskoud is opgedeeld in drie delen. Deel één speelt zich af in Nederland, deel twee in Denemarken en deel drie in Groenland. Je krijgt in deel twee en drie een interessante beschrijving van beiden landen. Voornamelijk de problematiek van de Inuiten is hier zeer scherp geanalyseerd. Uit de kennis van de groeperingen in Groenland blijkt dat de schrijfster hier uitgebreid onderzoek naar heeft gedaan.

IJskoud beschikt over een goede dosis spanning en leest vlot. Wie niet van al te veel psychologische analyses houdt, zit bij Suzanne Vermeer aan het juiste adres. Helaas is IJskoud op sommige momenten voorspelbaar en lijkt er te veel naar plotwendingen gezocht waardoor het verhaal een beetje zijn geloofwaardigheid verliest. Al met al een fijn boek om lekker bij de verwarming uit te lezen.

Recensie: IJskoud – Suzanne Vermeer

IJskoud

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  In 1993 verdwijnt tijdens nieuwjaarsnacht de zestienjarige Johanna van Vliet op mysterieuze wijze. De politie staat voor een raadsel, het lijkt alsof het meisje in het niets is opgelost. Niemand heeft die bewuste nacht iets gezien en al snel lopen de weinige sporen die er zijn dood.

  Vijfentwintig jaar na dato verdiept inspecteur Ben de Groot van het coldcaseteam zich opnieuw in de zaak, in een ultieme poging hem alsnog op te lossen. Maar wanneer hij de familie hierover inlicht, lijken Johanna's broer en bejaarde vader onaangenaam verrast door deze ontwikkeling. Johanna's moeder is bijna aan de verdwijning van haar dochter ten onder gegaan, wat voor nut heeft het dan nu om alles weer op te rakelen? Alleen Johanna's nichtje Olivia – die enkele jaren na de verdwijning is geboren – toont interesse in het mysterie rond haar tante. Zij begint haar eigen onderzoek en volgt een spoor dat uiteindelijk strekt tot in Denemarken en Groenland. Maar hoe meer ze ontdekt, hoe meer haar eigen leven in gevaar komt.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Seizoen 20 van Grey's Anatomy bevestigd ondanks vertrek Ellen Pompeo

 • Deze films en series verschijnen in april op Netflix

 • Een onverstandig huwelijk - Julia Quinn

 • Cumulus - Neal Shusterman

 • Een huwelijk in het Duincafé - Debbie Johnson

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Winnen: 5x Zomeravond van Suzanne Vermeer

 • Gezocht: recensenten

 • De beste zomerboeken in 2021

Zoek in artikelen