• onze waardering

Recensie: Hoe mijn vader werd verwekt RECENSIE

Recensie: Hoe mijn vader werd verwekt – Bart Meuleman

Een dienstmeisje, de zoon van de heer des huizes, een ongewenst kind. Een verhaal uit duizenden. Iedereen kent de vertelling. Man ziet vrouw, kan zich niet bedwingen en verkracht haar, waarna er een kind ter wereld komt waar niemand zich mee in wil laten. Dit kind wordt, ironisch genoeg, achtergelaten in de zorg van een ‘engeltjesmaker’, oftewel, een vrouw die normaliter abortussen uit voert. Het kind wordt verwaarloosd en de moeder mag hem twee keer per week een uurtje zien. Vader laat moeder compleet vallen en wil niks meer met haar te maken hebben.

Hoe mijn vader werd verwekt is niet het eerste boek die dit verhaal volgt. Wat maakt dat Meuleman het dan toch tot zo’n succes weet te brengen? Hij is de zoon van het ongewenste kind, en leeft zich in zijn voorouders in met zo’n ongelofelijke empathie dat je niet anders kunt dan geïntrigeerd zijn en verder lezen. Spijtig dan, dat er niet meer pagina’s zijn. Denk echter niet dat Hoe mijn vader werd verwekt te kort is. Integendeel, de balans voelt perfect aan. Dit komt waarschijnlijk ook mede door het feit dat Meuleman, hoewel hij dichter is en veel proza schrijft, dit werk zo simpel mogelijk heeft willen opschrijven, naar eigen zeggen zodat zijn vader het ook had kunnen lezen.

Wat ook opvallend is, is de parallel die zich door het boek heen wikkelt. Anna die naar Brugge reist om daar aan het werk te gaan, en Jos, haar zoon, die dezelfde weg aflegt op zoek naar zijn echte vader. Het regerend thema legt zich vast op gewone mensenlevens en welke kronkels zich voor doen na bepaalde keuzes. De climax is hartverscheurend en menigeen zal een keer moeten slikken voor ze verder kunnen lezen en het boek kunnen sluiten. Je wordt in de karakters gezogen en je zult niet de eerste zijn die Hoe mijn vader is verwekt in één keer heeft uitgelezen.

Al met al kunnen we zeggen dat door de empathie en emotie die Meuleman erin heeft gelegd dit boek vooral heel teder overkomt. De liefde voor zijn vader en het eindelijk begrijpen van zijn grootmoeder komt in elke bladzijde verder aan het licht. Wie zich wil verliezen in het leven van een ander zonder zich daarbij druk te maken om de tijd is aan het juiste adres bij Meuleman. Hoe mijn vader werd verwekt zal je lang bijblijven, zonder twijfel.

Recensie: Hoe mijn vader werd verwekt – Bart Meuleman

Hoe mijn vader werd verwekt

 • Auteur:

  Bart Meuleman
 • Verschenen:

  4 september 2018
 • Uitgave:

  ISBN 9789021407784
  Uitgever Querido
  201 pagina's
 • Uitgever:

  Querido
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het was een oude vrouw zoals er duizenden zijn, maar in haar kwade ogen en aan haar grauwe vel zag ik op slag al het slechte waartoe ze in staat was geweest. Ik zag het des te beter omdat op haar schoot, in een wollen truitje en met glimmende schoentjes met riempjes, mijn vader zat, met een blik, verschrikt, die mij vreemd was.


  Het geheim van zijn afkomst deelt Jos Meuleman alleen met zijn jongste zoon. "Ik vertel je dit omdat ik denk dat het je interesseert,' zegt hij. En dat doet het. De zoon verdiept zich in het leven van zijn grootmoeder, die kort na de Grote Oorlog als meisje vanuit de Kempen naar Brugge werd gestuurd om er in een gegoede middenstandersfamilie de huishouding te doen. Toen ze er, ongetrouwd, zwanger raakte, werd haar kind haar afgenomen en onder de hoede van een bejaarde engeltjesmaakster gesteld. Een foto van het tweetal trekt zijn aandacht en hij besluit op onderzoek te gaan – niet alleen in de archieven, maar ook in zijn verbeelding, om een stem te geven aan wie door de geschiedenis monddood werd gemaakt.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Ule

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen