• onze waardering

Recensie: Ring Oost RECENSIE

Recensie: Ring Oost – Isabelle Corlier

Onderzoeksrechter Aubry Dabancourt heeft nooit kinderen gewild, maar op de dag dat hij zijn pasgeboren dochtertje vasthoudt, zweert hij er altijd voor haar te zijn. Een belofte die een wrange nasmaak krijgt, als zijn vrouw komt te overlijden in het kraambed. Ondanks zijn verdriet weet hij zich goed te redden. Tot op een dag een opeenstapeling van ergernissen hem tot het uiterste drijven. In zijn oerdrift om zijn dochtertje te beschermen, vermoord hij een man.  Ironisch genoeg wordt hij de volgende dag aangesteld als leidinggevende in het onderzoek. Dat geeft hem perfect de gelegenheid zijn daad te verdoezelen.

Ring Oost is een mooi geschreven thriller met een intrigerende insteek. Niet alleen volg je als lezer de gedachtegang van een moordenaar, ook tipt Isabelle Corlier een aantal interessante maatschappelijke thema’s aan. Helaas schiet de balans wel eens de verkeerde kant op in de uitwerking van details. Met name in de laatste hoofdstukken lijken er stukken te zijn overgeslagen.

Isabelle Corlier heeft een beeldende schrijfstijl, waarbij poëtisch zinnen worden afgewisseld met ‘recht voor zijn raap’ taal. Ring Oost wordt verteld vanuit de derde persoon met de focus op verschillende personages. De belangrijkste rollen zijn weggelegd voor Audry Dabancourt en hoofdinspecteur Zakaria Bouhlal. Het is interessant om te zien wat Dabancourts beweegredenen zijn en hoe hij Bouhlal om de tuin leidt. Dit blijft echter wel aan de oppervlakte waardoor beide personages niet volledig tot hun recht komen en naar het ongeloofwaardige neigen. Bouhlal doet zijn best als rechercheur, maar blijft een beetje knullig en Dabancourt is wel een iets te extreem voorbeeld van stille wateren. Aan de andere kant is het knap dat Isablle Corlier een hoofdpersoon heeft weten neer te zetten die heel sympathiek overkomt, maar die wel aardig wat op zijn geweten heeft. 

Op de achterflap staat de tekst ‘wat gebeurt er wanneer kleine machthebbers, dragers van grote verantwoordelijkheid, het rechte pad verlaten?’ Dat schept verwachtingen die het verhaal niet helemaal kan waarmaken. De moord zelf heeft in eerste instantie niets met Dabancourts functie te maken en hoewel hij deze wel misbruikt tijdens het onderzoek, is dat meer een zijspoor. Ook de maatschappelijke issues die Isabelle Corlier aankaart in Ring Oost raken enkel het randje van urgentie. Dat is jammer, want het zijn interessante onderwerpen (hier en daar enigszins politiek rechts georiënteerd) en worden met zorg beschreven. Ze voegen echter niet altijd iets toe aan het verhaal. Dat geldt ook voor de veelvoud aan achtergrondinformatie. Het schets aan de ene kant een beeld van het personage, maar aan de andere kant wordt het lastig om een onderscheid te maken tussen wat wel en niet relevant is voor het verhaal. Dat wordt nog eens versterkt door het feit dat echt belangrijke informatie lijkt te ontbreken en sommige aannames in het verhaal wel heel kort door de bocht zijn. Vooral de laatste hoofdstukken gaan net iets te snel. Zonde, want dit onderwerp vraagt om verdieping. 

Ring Oost laat op intrigerende wijze zien dat het recht niet altijd zegeviert, maar dat men uiteindelijk voor zijn/haar eigen overtuiging strijdt. Zelfs de rechters van de wet maken hun eigen regels, ten koste van anderen. En dat is levensgevaarlijk.

Recensie: Ring Oost – Isabelle Corlier

Ring Oost

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wat gebeurt er wanneer kleine machthebbers, dragers van grote verantwoordelijkheid, het rechte pad verlaten?
  Een parkeerplaats op Ring Oost, het deel van de Grote Ring rond Brussel dat het Zoniënwoud doormidden knipt, wordt op een novemberavond een plaats delict wanneer bankdirecteur Nadir Abennaïm er met ingeslagen schedel wordt gevonden. Onderzoeksrechter Aubry Dabancourt, weduwnaar en vader van een babydochter, heeft meer dan een gewoon belang bij het aansturen van het onderzoek en geeft de jonge hoofdinspecteur Zakaria Bouhlal de leiding over het onderzoek. Bouhlal komt terecht in een steeds dichter gesponnen web van misleiding en manipulatie.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Bloedwraak - Marcella Kleine

 • Recensie: Lotgenoten - Sabrine Ingabire

 • Twisted Lies - Ana Huang

 • Koude harten - Gunnar Staalesen

 • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen