• onze waardering

Recensie: Mezze RECENSIE

Recensie: Mezze – Salma Hage

In Mezze, van Salma Hage, staan zoals de titel al zegt ´mezzes´ centraal. Deze kleine warme of koude hapjes om samen te delen, mogen in het Midden-Oosten niet ontbreken. De Libanese Salma Hage heeft in dit kookboek meer dan 135 vegetarische en op vlees of vis gebaseerde gerechten en menusuggesties voor een bijzondere mezze-maaltijd verzameld. Want zoals zij het zelf omschrijft zijn mezzes een feestelijke en sfeervolle manier van eten en delen met vrienden en familie. 

Met meer dan 50 jaar kookervaring heeft Salma Hage meer dan genoeg inspiratie om een bundeling te maken van de lekkerste gerechten uit het Midden-Oosten. Met zoveel verschillende recepten is er voor de hele familie wat wils. Door het combineren van meerdere gerechten creëer je in een handomdraai een tafel vol kleine hapjes om samen te delen. Niet alleen de bekendere recepten zoals hummus, baba ganoush, falafel en baklava staan in het boek. Ook gerechten als aardpeersoep met sinaasappel, boekweitpannenkoeken en bloemkoolcouscous behoren tot de opties voor een mezze-maaltijd.

Het boek bestaat uit 9 hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk begint uiteraard met de basis. Het maken van bijvoorbeeld Tahini (sesampasta), Za’atar (specerijenmengsel) of het veelgebruikte Libanees zevenkruidenmengsel. De hoofdstukken die volgen bieden recepten voor o.a. ´dips & hapjes´,  ´granen, peulvruchten en rijst´, ´brood & baksels´ en ´drankjes´. Ook de toetjes mogen natuurlijk niet ontbreken. In dit hoofdstuk kun je o.a. aan de slag met Turks fruit en baklava. De recepten worden duidelijk uitgelegd en zijn goed te volgen. Achter in het boek vind je een handige verklarende woordenlijst waarin (on)bekende ingrediënten worden toegelicht en uiteraard een register op alfabetische volgorde. 

De recepten in Mezze worden afgewisseld met prachtige bijbehorende foto´s. Daarbij staan er ook een aantal menusuggesties in van gerechten die goed samengaan. Maar uiteraard kun je alles naar eigen smaak combineren, want dat is het leuke van dit boek! Met kleine gerechten kies je niet slechts één hoofdgerecht, maar kun je kiezen hoeveel je op tafel zet. Zo heb je altijd een gevarieerde maaltijd.

In de keuken in het Midden-Oosten maken ze gebruik van veel dezelfde ingrediënten. Denk aan tahini, labneh, tuinbonen, kikkererwten en specerijen als koriander en komijn . Wanneer dit helemaal jouw smaak is, vind je in Mezze genoeg uitdaging om alle gerechten een keer te maken! 

Ik heb er voor gekozen om bloemkool met  tahini en gerookt paprikapoeder te maken en ook zoete aardappel met tahini en pul biber. 

Bloemkool met tahini en gerookt paprikapoeder

Dit gerecht is aan de ene kant vrij eenvoudig en aan de andere kant toch wat bewerkelijk. De bloemkool gaat direct vanaf het begin, ingesmeerd met olijfolie en afgedekt met zilverfolie, 40 minuten in de oven. Ondertussen leg je de hand aan de tahinsaus en de dressing. Omdat je alles zelf van begin tot eind maakt, kun je hier best een tijdje mee bezig zijn. Ook ingrediënten zoals het Libanees zevenkruidenmengsel maak je zelf en het is dus makkelijk om dit alvast klaar te hebben staan. De bloemkool gaat na deze 40 minuten nog eens 20-25 minuten terug de oven in, dit keer zonder folie, tot hij diep goudbruin is en hier en daar zwarte plekjes heeft. Pas aan het einde komen de saus en dressing er aan te pas. De smaak van de bloemkool was lekker, maar ik had er meer van verwacht. De hoeveelheid saus was niet dekkend voor de hele bloemkool, waardoor de bloemkool niet gelijkmatig alle smaken heeft kunnen opnemen. Ook van de smaak zelf had ik meer verwacht. In feite bestond de dressing  slechts uit olie, knoflook, chilipeper, oregano, gerookt paprikapoeder en wat citroensap. Jammer!

Zoete aardappel met tahini en pul biber

De zoete aardappelblokjes worden bij dit recept gemengd met Pul biber (Turkse chilivlokken). Hierdoor krijgt het gerecht flink wat pit! Ben je hier niet zo van? Hou het dan bij slechts een paar chilivlokken. Ook dit gerecht combineer je met een tahinsausje. Giet een beetje over de aardappels of dip ze in het schaaltje. Het sausje is lekker fris en haalt de scherpte van de chili wat naar beneden. 

Tahini is bij beide gerechten een onmisbaar ingrediënt en heeft een overheersende smaak. Je moet van deze smaak houden wil je hier lekker mee kunnen tafelen. 

Mezze van Salma Haga is een prachtig boek met een overvloed aan afwisselende mezzes. Of je nu op zoek bent naar een warm of koud hapje: je vindt het in dit boek. Voor iedereen die zich wil verdiepen in al het lekkers dat het Midden-Oosten te bieden heeft en een verrassende maaltijd op tafel wil zetten is dit boek zeker een aanrader!

Recensie: Mezze – Salma Hage

Mezze

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De lekkerste en meest bijzondere recepten van het Midden-Oosten in één boek.

    Van Libanon en Iran tot Turkije en Syrië, Salma Hage brengt in Mezze de rijke smaken van het Midden-Oosten samen. Ze legt het principe van de mezze-tafel uit, en geeft vervolgens recepten voor de heerlijkste salades, groenten, gebak en brood, dips, gevulde lekkernijen, drankjes en zoete gerechtjes.

    Het voordeel van deze manier van eten: veel kan van tevoren worden bereid, en iedereen kiest precies datgene waar hij trek in heeft. Je mixt en matcht uit de verschillende schaaltjes en eet de maaltijd naar jouw eigen voorkeur.

    Geniet met vrienden en familie van humus, tabouleh, falafel en labneh, van gerechtjes met lam, ansjovis, shakshuka, van zoete nagerechten als baklava met pistachenootjes, en zo veel meer. Eet smakelijk, of zoals ze in het Arabisch zeggen: Shàhiya tayiba!

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen