• onze waardering

Recensie: Cody RECENSIE

Recensie: Cody – Bernice Berkleef

Jelka schrikt zich dood als het bedje waar haar zoontje Cody in hoort te liggen leeg is. Ze raakt vervolgens helemaal in paniek als ze van de politie hoort dat haar partner Oscar zich op die bloed­hete dag op het bureau gemeld heeft met in de Maxi-Cosi het lichaam van hun zoontje Cody. Over de toedracht mogen ze haar niks vertellen. Jelka probeert te bevatten wat er gebeurt en probeert terwijl Oscar wordt vastgehouden op het bureau antwoorden te vinden. Maar hoe langer het duurt, hoe meer vragen ze heeft. Kan ze haar man nog vertrouwen? Of wil iemand anders hen iets aandoen? En waarom?

Je merkt direct dat Cody geschreven is door een Nederlandse schrijfster: ze verwerkt herkenbare plaatsen in haar boek en noemt op een van de eerste pagina’s een liedje van Glennis Grace. Dit zorgt ervoor dat het gelijk herkenbaar is voor jou, als lezer.

Wat Bernice Berkleef fantastisch doet, is haar spanning opbouwen. Ze sluit de hoofdstukken veel af met een kleine cliffhanger en dat maakt het dat je het boek niet aan de kant kan leggen. Toch heb ik Cody zelf met een soort onderhuidse kippenvel gelezen. Dit komt doordat het verhaal over een dood kindje gaat. En dit laat je als lezer zeker niet koud.

Soms vond ik het zelfs zo heftig dat ik eigenlijk liever wilde dat ik Cody snel uit had. Maar dat makt het verhaal niet minder fantastisch, misschien maakt het juist wel wat de inhoud ongekend maakt. Als je dichtbij te maken hebt gehad met kindersterfte, lees Cody dan niet.

In korte hoofdstukken vanuit het perfectief van vader en moeder kom je erachter wat er gebeurd is met baby Cody en wat zijn vader hiermee te maken heeft. De gebeurtenissen zijn zo onvoorspelbaar dat je gewoonweg moet weten wat er is gebeurd. Bernice Berkleef schrijft niet gedetailleerd over de situaties, maar juist in dit verhaal is dat geen probleem. Je kunt zelf de open eindjes gemakkelijk invullen en het boek geeft je de ruimte hiervoor.

De personages van moeder Jelka en vader Oscar zijn mooi uitgewerkt en je beleeft het onbegrip en verdriet van Jelka echt. En je kunt je verplaatsen in Oscar die niet meer weet wat er die dag is gebeurd en leeft in een roes waarin zijn leven nu plaatsvindt.

Tot aan de laatste pagina blijft het spannend. De dader blijkt niet wie je verwacht en ik vraag me nog steeds af hoe de auteur ons als lezer zo om de tuin heeft kunnen leiden. IJzersterk! Lees Cody dus gewoon en ik weet zeker dat Bernice Berkleef ook jouw hart gaat veroveren. Op naar meer werk van deze journaliste.

Recensie: Cody – Bernice Berkleef

Cody

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Jelka schrikt zich dood als het bedje waar haar zoontje Cody hoort te liggen leeg is. Ze raakt vervolgens helemaal in paniek als ze van de politie hoort dat haar partner Oscar zich op die bloed­hete dag op het bureau gemeld heeft met in de de Maxi-Cosi hun zoontje Cody. Over de toedracht mogen ze haar niks vertellen. Jelka probeert te bevatten wat er gebeurt en probeert terwijl Oscar wordt vastgehouden op het bureau antwoorden te vinden. Maar hoe langer het duurt, hoe meer vragen ze heeft. Kan ze haar man nog vertrouwen? Of wil iemand anders hen iets aandoen? En waarom?

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Ule

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen