• onze waardering

Recensie: Het meisje in de brief RECENSIE

Recensie: Het meisje in de brief – Emily Gunnis

Het is eind jaren ’50 en Ivy’s buik groeit. Maar Alistair, de vader van de baby is nergens te bekennen. Deze schande kan de familienaam niet dragen en dus wordt Ivy naar St. Margaret’s gestuurd. De nonnen, die het tehuis leiden, straffen deze ongehuwde jonge moeders voor hun zonden. Jaren later ontdekt Samantha Harper in een brief van Ivy de gruweldaden van dit tehuis en gaat op onderzoek uit. 

Het meisje in de brief is de debuutroman van Emily Gunnis. In deze roman switcht de lezer tussen eind jaren ’50, het heden (2017) en naar sommige belangrijke gebeurtenissen ertussenin. Samantha Harper vindt de brief in de hand van haar oma en gaat op onderzoek uit, maar het gaat niet alleen om haar zoektocht. De roman gaat ook over de problemen van een alleenstaande moeder, zoals de relatie met je ex, de druk van je carrière en de ouderdom van je ouders. Dit maakt het verhaal verfrissend, afwisselend en actueel.

Emily Gunnis heeft een fijne schrijfstijl. Het meisje in de brief leest lekker weg, de woordkeuze is begrijpelijk en alledaags. Ze schetst een duidelijke setting, je gaat samen met Ivy terug naar de stijl van de jaren ’50, maar schakelt ook zo terug met Sam naar het nu. Door het kiezen van de juiste problematiek en thematiek die hoort bij elke tijd, is het wisselen tussen 1950 en 2017 geen enkel probleem.

Het verhaal is heel divers. Het is enerzijds “gewoon” een leuke roman, maar door de goed opgevoerde spanning heeft Het meisje in de brief ook trekjes van een thriller. Als lezer kan je je goed binden met de personages, waardoor het verhaal soms hartverscheurend is. Het meisje in de brief zit goed in elkaar, waardoor op het eind alle stukjes precies in elkaar passen. Het einde is half gesloten, waardoor je enerzijds alle antwoorden op je vragen hebt en tegelijkertijd nog eventjes getriggerd wordt om over het boek na te denken en het niet gelijk los te laten. 

Kortom, Het meisje in de brief van Emily Gunnis een aangrijpende roman, die niemand onbewogen laat. De jarenlang verzwegen daden zijn soms gruwelijk, maar al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. En dat is precies waar Samantha haar zinnen op heeft gezet. Het boek is spannend, mooi, hartverscheurend en divers. Kortom, een echte aanrader voor in de boekenkast! 

Recensie: Het meisje in de brief – Emily Gunnis

Het meisje in de brief

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (2 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het is 1956. Tienermeisje Ivy Jenkins raakt zwanger. Een grotere schande bestaat er niet, en dus wordt ze naar St. Margaret's gestuurd, een kil, door nonnen geleid tehuis voor ongetrouwde moeders. Haar baby wordt tegen haar wil ter adoptie aangeboden. Ivy zelf zal St. Margaret's nooit meer verlaten.

    Heden. De jonge journaliste Samantha Harper krijgt een oude brief in handen waarin een meisje smeekt om gered te worden uit St. Margaret's, voor het te laat is. Het tragische verhaal laat Sam maar niet los. Wanneer ze wat
    dieper gaat graven, stuit ze op een reeks onverklaarbare overlijdensgevallen, die allemaal iets met St. Margaret's te maken lijken te hebben. Aangezien het oude pand op het punt staat te worden afgebroken, wordt het een race tegen de klok om een zestig jaar oud geheim te ontrafelen
    voordat de waarheid voorgoed verloren gaat.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

  • Thuiskomst - Reina Crispijn

  • Waar we gaan is nacht - Tracey Rose Peyton

  • De moord in inkt - Helen Cox

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen