• onze waardering

Recensie: Verleden tijd RECENSIE

Recensie: Verleden Tijd – Lee Child

Lee Childs Verleden Tijd is alweer de 23ste thriller van deze auteur. Lee Child behoeft voor de liefhebbers van dit genre eigenlijk geen introductie. En sinds de twee films met Tom Cruise, behoeft het hoofdpersonage Jack Reacher deze ook niet.

Onderweg ergens in New Hampshire, ziet Jack Reacher een wegwijzer naar Laconia. Dat is het geboortestadje van zijn vader. Jack besluit te gaan kijken. Maar als hij op zoek gaat naar zijn vaders vroegere huis, blijkt er nooit een Reacher te hebben gewoond in Laconia. Familiegeheimen komen terug en achtervolgen Jack Reacher in deze opwindende thriller.

Al 22 thrillers hiervoor is de persoon Jack Reacher de hoofdrolspeler in Lee Childs boeken. Je kent het type wel: lang en zwijgzaam, de eeuwige zwerver op het paranoia-achtige af. Een verleden in het leger als militair politieman, rechercheur eigenlijk, dus goed op de hoogte van onderzoekstechnieken en gevechtstraining. De man die altijd zijn hoofd koel houdt, tot je hem gaat irriteren, dan ben je de pineut! Jack Reacher is voor geen gat te vangen. Huis en haard heeft hij niet, hij blijft altijd rondreizen en gaat daarheen waar zijn voeten of een lift hem brengen. In deze 21ste eeuw, waar 'Big Brother is watching you’, hij eigenlijk een onwaarschijnlijk figuur is, maar ontzettend tot de verbeelding van de lezer spreekt.

Het concept van de ‘Jack Reacher’ boekenreeks en dus ook van Verleden Tijd is altijd hetzelfde: Jack reist heel de VS rond, komt onrecht tegen en besluit daar iets aan te doen. Vaak wordt hij zelf door de politie of de FBI als verdachte gezien, maar hij is slim, kundig en intuïtief en weet de klus altijd te klaren en de normale politie eigenlijk een beetje in zijn hemd te zetten. Lee Child weet echter de verhaallijn ondanks het vaste gegeven, altijd spannende verrassende twists mee te geven en verder is Lee Child gewoon een geboren verteller. Hij heeft een schrijfstijl die je direct in het verhaal trekt en daarna met een reuze vaart meevoert. Bovendien weet hij dialogen altijd een zekere spanning mee te geven, waardoor je geïntrigeerd wordt. De boeken zijn helaas altijd veel te snel uit!

Op zoek naar het verleden van zijn vader en verbaasd dat hij in Laconia in de eerste instantie niets kan vinden, bijt Jack zich in het onderzoek vast en komt hij op het spoor van familieleden. Het blijkt dat er een familiehuis heeft gestaan op de plaats waar nu een motel is. Dit is in Lee Childs Verleden Tijd dan gelijk weer de link naar het ‘onrecht en crimineel’ thema, want een Canadees stel overnacht in het motel nadat hun auto kapot is gegaan en de eigenaren van het motel zijn nu niet bepaald gastvrij en betrouwbaar… Er gebeuren dan ook rare dingen. Maar ook in het familieverleden van Jack zijn er dingen die niet kloppen en veel vragen oproepen.

Lee Child laat stukje bij beetje details over het leven van Jack los in zijn boekenreeks, maar echt uitdiepen doet hij het personage van Jack Reacher niet. Verleden Tijd  brengt daar nu wel wat verandering in. Door het familieverleden van Jack in te duiken komen we heel veel over hem te weten en merken we dat Jack toch wel erg veel op zijn vader lijkt. Zijn karaktertrekken en zijn enorme behoefte om te blijven rondreizen heeft hij niet van een vreemde.

Lee Childs Verleden Tijd is zeker geen hoogstaande literaire thriller, maar het is simpelweg een heel goed boek en Child weet de sfeer en de gebeurtenissen scherp en spannend weer te geven. De 23ste in de reeks, maar nog steeds pakkend! Hiervoor dan ook 4 hartjes.

Recensie: Verleden Tijd – Lee Child

Verleden tijd

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In Verleden tijd, de 23ste Jack Reacher-thriller van Lee Child, gaat Jack Racher op een avontuurlijke zoektocht naar zijn verleden.

  Jack Reacher, de eeuwige zwerver, bevindt zich toevallig in een kleine stad in New Hampshire en herinnert zich dat zijn vader daarvandaan komt. Maar als hij op zoek gaat naar diens vroegere huis, blijkt er helemaal nooit een Reacher in New Hampshire te hebben gewoond. Familiegeheimen komen terug en achtervolgen Jack Reacher in deze opwindende thriller – zijn persoonlijkste avontuur tot nu toe.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: #Selfie

 • Ule

 • Recensie: Brothers for Life 

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen