• onze waardering

Recensie: Modern Baking RECENSIE

Recensie: Modern Baking – Donna Hay

Donna Hays Modern Baking is een receptenboek voor het bakken van taarten, koekjes en alles daartussenin, zoals Donna Hay dat zelf zegt. In de inleiding legt ze ook uit dat bakken voor haar therapie is, haar vorm van mindfulness. Nou, als deze vorm van therapie, zulke lekkere dingen oplevert, dan is het een aanrader. Je wilt gelijk aan de slag.

Donna Hay is een internationaal bekende Australische food-styliste, kookboekenschrijfster en chef, met een eigen magazine en televisieprogramma’s en fans over heel de wereld. Ze is vooral bekend geworden om de manier waarop ze ingewikkelde recepten op een simpele duidelijke korte manier kan beschrijven, waardoor iedereen met gemak het gerecht kan maken.

Sinds de allereerste keer dat ik een kookboek van Donna Hay tegen kwam, sprak de vormgeving mij zo aan, dat ik het kookboek gelijk wilde hebben. Toen ook nog bleek dat de receptuur duidelijk en makkelijk uit te voeren is en de gerechten eigentijds en licht zijn, was ik verkocht.

De vormgeving van haar kookboeken is ook heel herkenbaar: de gerechten op een pure, moderne manier gefotografeerd.  De uitvoering van dit bak-receptenboek Modern Baking is voornamelijk in bruintinten; maar dat is niet verwonderlijk als je ziet dat chocolade, karamel en koffie de hoofdrollen spelen. Chocolade, karamel, toffee, koffie, suiker en specerijen, maar ook vruchten, bessen, melk en room. Vergeleken bij haar vorige boeken met bijna allemaal gerechten die op caloriearme wijze bereid worden, slaat de weegschaal hier best wel naar de andere kant uit. Maar geen nood, Modern Baking is verdeeld in 5 hoofdstukken en die zijn weer verdeeld in een deel “quick fix” en “fresh & light”, zoals we van Donna Hay kennen.

De afzonderlijke recepten beginnen met een overzichtelijke lijst met ingrediënten, een duidelijke beschrijvingen van de werkwijze en Donna Hay geeft gelijk haar slimme tips en snelle trucs om op een eenvoudige manier heerlijke baksels op tafel te zetten. Achterin een verklarende woordenlijst, zodat zelfs een onervaren bakker er wel uit kan komen.

Ik kreeg Donna Hays Modern Baking net voor de Kerstdagen, ideaal om dus allerlei recepten te proberen. Een klassieke met chocolade geglazuurde tulband, pavlova’s en pannenkoekjes hebben we allemaal wel eens gemaakt, maar wat te denken van choco-toffeeschors met pretzels? Of briochetaart met dadels en wiskey? Hele aparte recepten dus. Het zijn ook niet alleen maar taarten en koekjes, maar ook desserts, zoete versnaperingen; inderdaad, zoals de subtitel al omschrijft: alles ertussenin.

Ik pik twee winnaars ertussenuit, al zou ik er veel meer kunnen kiezen, maar ik heb o.a. de marshmallowplaatkoek met chocolade en frambozen (blz. 39) gemaakt. Ik had zelf nog nooit zelf marshmallows gemaakt en ik heb een hoop lol gehad met dat plakkerige goedje. Super snel en makkelijk te maken trouwens. In plaats van een plaatkoek heb ik er maar een gewone ronde taart/koek van gemaakt. De smaken van de wat bittere chocolade, de mierzoete marshmallow en de fris zure frambozen pasten precies bij elkaar. Maar best wel een machtig tussendoortje bij de thee.

Voor dessert heb ik voor de snelle plaatcheesecake met citroen gekozen (blz 283), er wordt ook witte chocolade in verwerkt en dat is echt heerlijk. De lemon curd (kant-en-klaar; Donna Hay maakt het je makkelijk) maakt het dan weer heel fris en lichter.

Al met al is Donna Hays Modern Baking weer een heerlijk receptenboek van deze chef. En als fan van haar recepten en stijl, geef ik ook dit boek zondermeer 5 hartjes. 

Recensie: Modern Baking – Donna Hay

Modern Baking

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Prachtig en gevarieerd bakboek van topchef Donna Hay!

   

  Modern Baking biedt de thuisbakker alles: van gezond bakken tot de echte bakklassiekers. Zoet, hartig en alles daartussenin. Laagdrempelige receptuur met verschillende thema's, zoals karamel, koffie en toffee, fruit, zuivel, specerijen en chocola. Donna Hay start ieder hoofdstuk met een aantal basisrecepten. De daarop volgende "quick fix'-recepten zijn snel en eenvoudig, en de "fresh & light'-recepten zijn gezonder van aard.

  Van knapperige koekjes tot fudgy brownies, van fruitgebak tot overdadige chocoladetaarten en van wolkerige meringue tot romige desserts. Eenvoud en pure smaken, heerlijke combinaties en schitterende fotografie en vormgeving: zowel het boek als de recepten zijn een lust voor het oog!

   

   

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: #Selfie

 • Ule

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen