• onze waardering

Recensie: Noorderzon RECENSIE

Recensie: Noorderzon – Patrick deWitt

Frances Price en haar zoon Malcolm wonen in de chique Upper East Side van New York. Ze zijn twee handen op één buik — ze doen alles samen, en sinds de dood van Malcolms vader, leiden ze een lui luxeleven. Maar dan wordt hun exorbitante levensstijl bedreigd door een faillissement. Frances en Malcolm besluiten naar het verre Parijs te vertrekken.

Patrick deWitt is vooral bekend geworden door zijn tweede boek De gebroeders Sisters. De verwachtingen zijn dan ook elke keer weer hoog als hij met een nieuw boek komt. Zijn nieuwste creatie heet Noorderzon en is in bijna niets te vergelijken met De gebroeders Sisters. Het is knap dat hij twee zo verschillende boeken kan schrijven.


De hoofdpersonages in Noorderzon zijn de excentrieke, vijfenzestigjarige Frances Price en haar zoon Malcolm, die volwassen is, maar dat niet altijd lijkt te willen zijn. Ze zijn een luxe leven in New York gewend, maar na een faillissement vluchten ze samen naar Parijs. Tijdens hun verblijf in Parijs leren de twee veel (te veel) bijzondere mensen kennen. Patrick deWitt is een kei in het creëren van deze niet alledaagse personages, maar zo goed als dit werkte in De gebroeders Sisters, zo ongeloofwaardig werkt het in Noorderzon.

Ook is het jammer dat er zoveel aan de oppervlakte blijft. Het is echt een gemiste kans om de karakters van Frances en Malcolm niet verder uit werken. Vooral Frances is een heel interessant personage, waarvan je wel meer had willen weten. Daarnaast maken moeder en zoon veel mee, maar gaat het verhaal nergens echt de diepte in.

Patrick deWitt heeft een prettige schrijfstijl, maar het taalgebruik in Noorderzon is af en toe wat vreemd, niet echt van deze tijd. Het past op zich goed bij de hoofdpersonages, vooral bij Frances, omdat je wel kan geloven dat zij zo praat. Maar toch lijkt het soms alsof sommige woorden verkeerd gebruikt zijn. Dat kan natuurlijk door de vertaling komen of, want dat is wel vaker niet helemaal duidelijk in het verhaal, omdat Patrick deWitt het grappig bedoelt heeft. 

Patrick deWitt staat er om bekend dat hij absurde humor in zijn boeken gebruikt. In De gebroeders Sisters werkte dat perfect, bijna aanstekelijk zelfs, maar in Noorderzon komt deze humor niet helemaal uit de verf. Om die reden werken bepaalde scènes ook niet en dat is zonde.
Door de vele ongeloofwaardige personages, het ontbreken van karakterontwikkeling, het oppervlakkige verhaal en de absurde humor, die niet goed werkt dit keer, blijft er van Noorderzon helaas niet veel meer over dan een slecht uitgewerkte klucht.

Recensie: Noorderzon – Patrick deWit

Noorderzon

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Frances Price en haar volwassen (doch eeuwig puberale) zoon Malcolm wonen aan de chique Upper East Side van New York, omringd door elegante soirees en bedienend personeel. Frances en Malcolm zijn twee handen op één buik – ze eten samen, ze roddelen samen, ze navigeren samen de high society van New York. Hun schitterende reputatie is ten val gekomen na de dood van Malcolms roemruchte vader Franklin, wiens geest volgens Frances voortleeft in oude kater Small Frank. Geplaagd door hun bestaan in New York en het nieuws dat het geld nu echt op is vertrekken Frances en Malcolm zonder afscheid naar Parijs. Daar komen ze een reeks personages tegen, de ene nog bizarder dan de ander: een prachtige maar grillige waarzegster, een dokter die zijn wijnboer meeneemt naar afspraken, een adellijke dame in joggingbroek.

    DeWitt verdiept zich net als in De gebroeders Sisters in een onvoorstelbare wereld, en maakt die wereld concreet en menselijk. Hij schrijft met humor over de band tussen moeder en zoon, jezelf opnieuw uitvinden en pretentie laten varen. Theatrale personages en snijdend, overdreven komisch dialoog maken Noorderzon een vlotte en cynische klucht om hardop van te lachen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen