• onze waardering

Recensie: Aan tafel in Venetië RECENSIE

Recensie: Aan tafel in Venetië - Skye McAlpine

Wie aan Venetië denkt, denkt aan Italië. En wie aan de Italiaanse keuken denkt, denkt aan pizza, pasta en heerlijke romige desserts. 

De Venetiaanse keuken is echter een hele andere keuken, op de heerlijke desserts na dan. Het is een erg uitgebreide keuken maar ook een beetje een huiselijke keuken. In Aan tafel in Venetië bundelde Skye McAlpine een selectie van 100 traditionele Venetiaanse gerechten die ze verzamelde bij haar buren en familie.

Bij het doorbladeren van dit kleurrijke kookboek loopt het water je al snel in de mond. Alle gerechten zien er stuk voor stuk erg lekker uit. Het is een mix van traditionele en moderne gerechten uit Noord-Italië.

Zoals de meeste kookboeken is ook Aan tafel in Venetië ingedeeld in bepaalde hoofdstukken. Zo zijn er recepten voor zoete ontbijtgerechten, klassieke lunchrecepten, aperitieven, zoete delicatessen en zoveel meer. Alle recepten in het boek worden vergezeld met mooie foto’s, iets wat ik altijd erg handig vind want zo heb je meteen een idee over hoe het gerecht er uit hoort te zien.

Zelf ben ik nogal een zoetekauw, ik kon het dan ook niet laten om aan het bakken te slaan. Skye McAlpine maakte me nieuwsgierig naar haar appel-honing-walnotencake en naar de Venetiaanse abrikozencroissants. 

Appel-honing-walnotencake

Deze cake sprak me aan omdat hij een stuk gezonder is als traditionele appelcake en omdat hij zo mooi gedecoreerd was. In plaats van suiker wordt er in dit recept honing gebruikt en de boter werd vervangen door een klein beetje olie. 

Op de cake werd zoute boter en suiker gedaan, persoonlijk vond ik dit geen meerwaarde, het gaf de cake een iets vettere smaak maar meer ook niet. De cake op zich was wel erg lekker. Onze gasten gaven aan dat hij wat deed denken aan broodpudding en dat hij echt uniek was van smaak. 

Ik ben zowel fan van traditionele appelcake als van deze appelcake. Het zijn twee totaal verschillende soorten gebak maar de gezondere versie moet zeker niet onderdoen aan smaak. Het is een aanrader en ik maak hem zonder twijfel nog een keer.

Abrikozencroissants

Een brunch op zondag met versgebakken croissants klonk heerlijk dus ik moest niet lang nadenken over een recept dat ik graag wilde testen. In tegenstelling tot de croissants gevuld met suiker of chocolade, werden deze croissants gevuld met abrikozenconfituur. 

Ik kende al abrikozenflappen en ook andere koeken met abrikozen maar croissants en abrikozen zag ik nooit eerder als combinatie. Hier was ik dan ook benieuwd naar.

Omdat het deeg zelf gemaakt wordt en 4 uur moet rijzen, is het nogal moeilijk om deze croissants voor het ontbijt te maken, maar voor een brunch zijn ze perfect. Het deeg zelf was vrij snel klaar en het rolde goed uit. Als je nog niet zo vaak croissants gemaakt hebt is het wel even zoeken naar de juiste hoeveelheid confituur en de juiste roltechniek maar naar het einde toe werden ze steeds beter en beter.

De croissants zijn vrij snel gebakken en ook lekker om te eten als ze nog lauw zijn. In een afgesloten doos zijn ze ook enkele dagen houdbaar waardoor je ze ook als koek mee kan nemen naar het werk. Je kan op dit recept veel variaties maken en ook dat is iets wat ik erg leuk vind.

Dit boek krijgt van mij 5 hartjes. Het is een boek boordevol heerlijke Venetiaanse recepten die je de Italiaanse keuken op een andere manier laten ontdekken. Ook op gebied van vormgeving is Aan tafel in Venetië een hoogvlieger, Skye McAlpine bracht een geweldig boek op de markt.

Recensie: Aan tafel in Venetië - Skye McAlpine

Aan tafel in Venetië

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In het prachtig vormgegeven kookboek Aan tafel in Venetië van Skye McAlpine staan honderd heerlijke traditionele gerechten uit Venetië. Het ultieme kookboek voor liefhebbers van de Noord-Italiaanse keuken!

    Leer hoe je deze gerechten op authentieke wijze bereidt en breng Venetië tot leven in jouw eigen keuken. Witte asperges met zabaionesaus voor de lunch, gevolgd door verse zeetong met saffraansaus en citroenrisotto en als afsluiting een overheerlijke aardbeien-wodkasorbet.

    Skye McAlpine woont al bijna haar hele leven in Venetië, waar ze van haar familie en buren op Venetiaanse wijze leerde koken. In Aan tafel in Venetië verzamelt ze alle verfijnde, kleurrijke recepten en onthult ze de geheimen van de echte Venetiaanse keuken. Van eeuwenoude klassiekers tot gerechten met de smaken van het moderne, dagelijkse leven in Venetië; deze verrukkelijke Noord-Italiaanse gerechten zijn onmogelijk te weerstaan!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen