• onze waardering

Recensie: Bloedfraude RECENSIE

Recensie: Bloedfraude – John Carreyrou

Bloedfraude vertelt het waargebeurde verhaal van een onderneming in Silicon Valley. Wanneer Elizabeth Holmes stopt met haar opleiding aan de universiteit, begint ze in 2003 haar eigen bedrijf genaamd Theranos. Het bedrijf werkte aan een revolutionair apparaat dat 300 bloedtesten kon verrichten met het bloed uit één vingerprik. Voor dit idee haalde Elizabeth in het eerste jaar al miljoenen dollars op en op het hoogtepunt was Theranos 9 miljard dollar waard. In 2015 begon John Carreyrou onderzoek te doen naar Theranos. Al snel stuitte hij na gesprekken met ex-werknemers op steeds meer verdachte zaken. Hoewel het wegens geheimhoudingsverklaringen voor werknemers erg moeilijk was om over Theranos te praten, is het John Carreyrou gelukt om te beschikken over veel informatie over het reilen en zeilen binnen Theranos. Tijdens zijn onderzoek ontdekte John Carreyrou dat Elizabeth een schrikbewind voerde om te verhullen dat het bedrijf is gebaseerd op leugens en vervalste testresultaten.

John Carreyrou is een onderzoeksjournalist bij The Wallstreet Journal en heeft al twee keer de Pulitzerprijs (literatuurprijs) gewonnen. In het begin van Bloedfraude beschrijft John Carreyrou op een chronologische manier de opkomst van Theranos. Hierbij passeren een hoop namen de revue en wordt uitvoerig het testen van bloed beschreven. Hoewel John zo veel mogelijk probeert uit te leggen wie de personen zijn en wat de medische termen betekenen, belemmert dit wel de leesbaarheid van Bloedfraude. Zodra John zelf betrokken raakt bij Theranos en de ondergang van Theranos beschreven wordt, komt het boek echt tot leven en neemt de leesbaarheid sterk toe. Het boek wordt dan meer een thriller, waarbij de lezer zich af gaat vragen wanneer meer mensen in gaan zien dat Theranos malafide is. 

Ondertussen bestaat Theranos niet meer en hangt Elizabeth Holmes een gevangenisstraf van 20 jaar boven het hoofd wegens fraude. Het is echter een bizar verhaal dat Elizabeth Holmes met haar bedrijf Theranos zo lang heeft kunnen bestaan op basis van fraude en leugens en zo groot is geworden, zonder dat iemand eerder aan de bel heeft getrokken. Elizabeth hanteerde echter strikte geheimhouding en wanneer iets haar niet aanstond, schroomde ze niet om haar werknemers direct te ontslaan. Dit schrikbewind wordt zeer gedetailleerd beschreven door John Carreyrou. Hierdoor wordt bij de lezer een sterk beeld gecreëerd van de handelswijze van Elizabeth Holmes en Theranos en gaat de lezer begrijpen waarom (ex-)werknemers zo angstig waren om over Theranos te praten. Door Bloedfraude ga je je afvragen of er nog meer bedrijven zijn zoals Theranos en wat hiertegen gedaan zou kunnen worden. Daarnaast laat John Carreyrou zien waar hij alle informatie vandaan heeft en dat het een waarheidsgetrouw boek is. Dit doet hij door te vermelden welke bronnen hij heeft gebruikt en door veel verschillende bronnen en gezichtspunten te gebruiken. Zo probeert hij niet alleen de ervaringen van (ex-)werknemers weer te geven, maar gaat hij ook op zoek naar het standpunt Theranos en wil hij zelfs een interview met Elizabeth. Dit laatste is hem echter helaas nooit gelukt.

Kortom, Bloedfraude is een perfect boek voor degene die geïnteresseerd is in een bijzonder verhaal over een, naar de buitenwereld, zeer succesvol bedrijf, terwijl het is gebaseerd op leugens en fraude. Voor degene die nog niets over dit bedrijf en haar verhaal weet, is Bloedfraude in het begin echter wel moeilijk leesbaar waardoor het lang duurt voordat je echt in het verhaal komt.

Recensie: Bloedfraude – John Carreyrou

Bloedfraude

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    "Wat wil jij later worden?'
    Zonder te aarzelen antwoordde de zevenjarige Elizabeth Holmes: "Miljardair.'
    "Waarom geen president?'
    "De president zal mij ten huwelijk vragen omdat ik straks miljarden verdien.'

    Op haar negentiende was Elizabeth eigenaar van de meest veelbelovende start-up van Silicon Valley: Theranos. Een nieuwe, snelle bloedtest, die de medische wereld op zijn kop zou zetten. Hoe het precies werkt? Dat begrijpt niemand. Al in het eerste jaar haalde Holmes het ongekende bedrag van 45 miljoen dollar op en prijkte het stralende portret van de nieuwe Golden Girl in de techwereld op alle businesskranten en bladen.

    Extraordinary, werd het genoemd. Maar haar val was diep, haar bedrijf bleek gebaseerd op leugens en vervalste tests, en
    Holmes voerde een schrikbewind om haar moedwillige fraude te verhullen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen