• onze waardering

Recensie: Intrigo RECENSIE

Recensie: Intrigo – Hakan Nesser

De Zweedse misdaadschrijver Hakan Nesser heeft met Intrigo een sterke verhalenbundel neergezet. De verhalen Tom, Rein, Lieve Agnes, De orchidee uit Samaria en Alle informatie in de zaak zijn op zichzelf staande verhalen. Ondanks dat ze alle vijf los staan van elkaar, spelen ze zich wel allemaal af in het fictieve plaatsje Maardam (en in het café Intrigo). Ook hebben de verhalen in Intrigo een thematische overeenkomst over dood, bedrog, leugens en verraad. Geheimen in het verleden worden recht gezet in het heden.

De manier van schrijven is over het algemeen vrij intens, gevoelig, als een gedicht en beeldend geschreven. ‘"e golven die na een lange tocht eindelijk tot rust konden komen in de vorm van stil wit schuim in een beschutte maar steenachtige baai." beschrijven het gevoel van de hoofdpersoon Judith in het verhaal Tom als zij een telefoontje krijgt van haar dood gewaande zoon. Het leest door deze manier van schrijven niet vlot en als lezer heb je echt wel even de tijd nodig om het verhaal tot je te nemen. Is dit hinderlijk? Nee, juist absoluut niet eigenlijk. De lezer die de tijd en aandacht heeft om Intrigo te lezen, zal genieten van ieder verhaal in deze bundel.

Inhoudelijk gezien zijn de verhalen in Intrigo niet alle vijf even sterk. Vooral De orchidee uit Samaria is zeer voorspelbaar. Vanaf het begin van het verhaal weet je als lezer al wat er met het verdwenen meisje gebeurd is. Toch neemt dat niet het plezier van het lezen weg. In alle verhalen van Intrigo zijn de personen dusdanig goed uitgewerkt en is de manier van schrijven zo sterk dat een voorspelbaar plot niets afneemt van het leesgenot.  

Een fijne noot in de schrijfstijl van Nesser is het vleugje humor die hij op een unieke manier weet te verwerken in zijn verhalen. “Hij had eerst gedacht dat hij dood was en door een of andere fout in de boekhouding in de hemel terecht was gekomen, maar toen had hij een zure oprisping gekregen en begrepen dat hij nog leefde.” Het thema dood en moord wordt op deze manier op een unieke manier beschreven. Er heerst in de verhalen van Indigo ook niet zozeer verdriet of wanhoop omtrent de dood of het verlies, maar vooral strijdlust om de waarheid rondom een (komend) sterfgeval boven tafel te krijgen. De personen in de verhalen bezitten veel leugens en niets is eigenlijk wat het lijkt.

De verhalen worden in rustig tempo naar de climax toe gewerkt. Pas op de laatste paar bladzijden is de ontknoping. De langzame opbouw is prettig om te lezen en om in het verhaal te komen. De climax is vluchtig bereikt en het einde van het verhaal is, vooral in het verhaal Tom, vrij abrupt en eerder daar dan dat je verwacht. Dit kan hinderlijk zijn, maar nu is het prima in balans.

Ik geef het boek Intrigo 5 hartjes. Hakan Nesser heeft een verhalenbundel neergezet die je als lezer bij blijft. De 5 hartjes voor het geweldige boek, heeft Nesser vooral te danken aan de mooie manier van schrijven, de unieke verhaalopbouw (rustig, maar met een abrupt en krachtig einde van ieder verhaal) en de manier waarop er een thematische overeenkomst is gevormd tussen alle vijf de verhalen.

Recensie: Intrigo – Hakan Nesser

Intrigo

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Schuld. Wraak. Boete. Håkan Nesser is de filosoof onder de Zweedse misdaadschrijvers. Niemand schrijft raadselachtiger, literairder, spannender en sfeervoller dan hij. Daarom houden wereldwijd miljoenen fans van zijn werk.

    Plaats van handeling in deze verzameling korte verhalen en novellen is de fictieve stad Maardam. Thematisch zijn de verhalen met elkaar verbonden door geheimen die aan het licht komen, leugens die worden blootgelegd en gebeurtenissen uit het verleden die de personages opnieuw bespringen. En door middel van het café Intrigo.

    Drie van de verhalen, 'Lieve Agnes', 'Dood van een auteur' en 'Bloem van Samaria', zijn door Daniel Alfredson verfilmd in grote Hollywoodproducties met in de hoofdrollen Ben Kingsley en Gemma Chan.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen