• onze waardering

Recensie: Klein geluk in de stad RECENSIE

Recensie: Klein geluk in de stad – Guus Luijter

Guus Luijter is een columnist voor Het Parool, waarin hij in zijn vaste rubriek ‘klein geluk’ schrijft over de stad Amsterdam. Het boek Klein geluk in de stad is een bundeling van de beste, grappigste en mooiste ‘klein geluk’-columns die in die krant verschenen zijn.

Er zijn heel wat hindernissen die genomen moeten worden bij het lezen van dit boekje. Zo zijn de columns van Guus Lujter altijd ongeveer één pagina lang. Voor een lezer die het niet gewoon is om columns te lezen, is dat best vermoeiend. Telkens opnieuw word je in een nieuw verhaal gegooid, moet je wennen aan de omgeving waar het zich afspeelt en de personages die meedoen, en één pagina later is het afgelopen en begint het van voor af aan. Om te weten of het iets voor jou is, kan je best enkele columns (niet per se uit dit boek) lezen en zelf beoordelen wat je ervan vindt!

De columns in Klein geluk in de stad gaan allemaal over de stad Amsterdam. Guus Luijter haalt veel herinneringen op, maakt veel beschrijvingen en schrijft over kleine details. Het zijn niet echt verhalen, maar kleine observaties of hersenspinsels die verder geen moraal of doel bezitten. Als je doelgerichte verhalen gewoon bent, lijkt het wel alsof elk verhaal wordt afgebroken nog voor het begint; het lijkt alsof er iets mist. Ook dit is een struikelblok voor mogelijke lezers die weinig ervaring hebben met columns!

Nog een mogelijke moeilijkheid, is dat elke column zich afspeelt in de stad Amsterdam. Op zich is dat uiteraard geen probleem, maar omdat de auteur zo gedetailleerd schrijft over de stad, kan dat een struikelblok zijn voor een persoon die Amsterdam niet goed kent. In praktisch elk verhaal komen verschillende straatnamen voor, iets wat voor een niet-Amsterdammer erg abstract is. Daardoor krijg je het gevoel dat je een beetje buiten het verhaal wordt gehouden en dat enkel degenen die die straten kennen, écht snappen waar hij het over heeft.

Hoewel er heel wat struikelblokken zijn bij het lezen van dit boek, is de taal waarin alles vertelt wordt prachtig. Guus Luijter heeft een levendige schrijfstijl, zijn beschrijvingen en observaties weet hij moeiteloos tot leven te wekken. Dat is in mijn ogen de voornaamste drijfveer om dit boekje ter hand te nemen!

Ondanks alle bovengenoemde drempels, zullen er zeker heel wat lezer zijn die van deze verzameling columns kunnen genieten. Als je van Amsterdam houdt en/of van columns, zal je ongetwijfeld gecharmeerd worden door de schrijfsels van Guus Luijter, mede door de taal en de vertelstijl. Ook andere lezers kunnen volgens mij genieten van dit boek, al geldt dat zeker niet voor iedereen.

Klein geluk in de stad is een verzameling columns die prachtig neergeschreven zijn door Guus Luijter. Column-liefhebbers zullen smullen van de prachtige taal en de levendige beschrijvingen van de stad Amsterdam.

Recensie: Klein geluk in de stad – Guus Luijter

Klein geluk - In de stad

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Klein geluk - In de stad vindt het geluk in Amsterdam, de stad van toen en de stad van nu, op onverwachte of juist heel alledaagse plekken. Guus Luijters onderzoekt het wezen van de stad, zoals dat opgeslagen ligt in haar straten en pleinen, haar grachten en bruggen en rivieren. Iedere dag weer, het geluk is overal te vinden.

    "Klein geluk' is de meest gelezen en geliefde column van Het Parool. Voor deze bundel is een selectie gemaakt van de beste, mooiste en verrassendste stukken. Een liefdevolle kroniek van het dagelijkse leven en een ode aan de stad.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen