• onze waardering

Recensie: Een knipperend ogenblik RECENSIE

Recensie: Een knipperend ogenblik – Mirjam van Hengel

Remco Campert is een begenadigd dichter en schrijver, één van de bekendste van Nederland. Het grote publiek kent hem bijvoorbeeld van de column in de Volkskrant ‘CaMu’, die hij samen met Jan Mulder schreef. Maar zijn staat van dienst is vele malen langer dan alleen die column. Denk bijvoorbeeld aan zijn boeken Het leven is vurrukkulluk en Tjeempie! Of Liesje in luiletterland. Titels die bij het jonge publiek wellicht niet meteen een belletje laten rinkelen, maar bij de iets oudere generatie zeker wel. Dat er nu een biografie over deze markante schrijver is maakt, is ook niets meer dan logisch. 

In Een knipperend ogenblik vertelt biografe Mirjam van Hengel het levensverhaal van de virtuoze dichter Remco Campert. Door lange praatsessies met hem en zijn vrouw Deborah, weet ze zijn persoonlijkheid en levensloop in zo’n 550 pagina’s vast te leggen. 

Zo neemt van Hengel haar lezers mee aan de hand door het leven van Campert. Over zijn verhalen, zijn gedichten en zijn privéleven. Het is een prachtig naslagwerk geworden. Een stukje historie in ruim 500 pagina’s. Ze springt van vroeger naar nu, het is bijna of je Campert zelf zijn verhaal hoort vertellen. Dat je bij elkaar op de bank zit en af en toe een pauze neemt om een kop thee te zetten, of een wijntje in te schenken, om verder te gaan waar je gebleven was.

Hengel heeft een toegankelijke schrijfstijl, waardoor je meteen gepakt wordt. Ze heeft een echte gave om verhalend te vertellen, iets dat toch vrij noodzakelijk is in een biografie, zonder droog of saai te worden. Het is geen opsomming van feiten, maar een mooi lopend levensverhaal. En zo leer je de man achter al die prachtige literatuur met elke pagina een beetje beter kennen. 

Mocht je denken dat van Hengel Campert zo ‘mooi mogelijk’ heeft neergezet in Een knipperend ogenblik, niets is minder waar. Zij blijft kritisch ten opzichte van de verhalen die hij haar vertelt én wat ze vindt aan oude interviews en door hem geschreven stukken. Een knipperend ogenblik is een waardig eerbetoon aan één van Nederlandse bekendste schrijvers. Als je een fan bent van de schrijver Campert, is dit een onmisbaar boek in de boekenkast. 

Toch moet je als lezer een zekere affiniteit hebben met Campert. Anders leest deze biografie niet zo makkelijk weg als wellicht een andere biografie over een meer toegankelijker persoon. Campert is zo eigen, daar moet je van houden. Ben je geen Campert-fan, dan hoef je Een knipperend ogenblik niet te lezen. Ga je helemaal voor deze opvallende schrijver, ren dan naar de winkel om jouw eigen exemplaar te scoren.  

Recensie: Een knipperend ogenblik – Mirjam van Hengel

Een knipperend ogenblik

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Remco Campert, de virtuoos terloopse dichter, werd met zijn vroege proza het icoon van de feestende, drinkende, vrijende en in het Vondelpark slenterende jongeren. Kenbaar is hij niet zomaar, hij is de man die je ziet van opzij, nooit helemaal. De toeschouwer, met zijn pen aan ieder knipperend ogenblik. Zijn poëzie is even betrokken als verlangend, zijn proza broos en monter, zijn columns altijd actueel en geestig.

    Mirjam van Hengel sprak gedurende twee jaar wekelijks met Remco Campert en kreeg inzage in al zijn papieren. Een knipperend ogenblik is een portret van het leven en werk van de geliefde schrijver bij wie altijd te lezen is wat er op zijn pad terechtkwam: de geschiedenis van zijn vader en de oorlog, de theaterwereld van zijn moeder, de dichtersbeweging in de jaren vijftig, de ontploffende vrijheid van de jaren zestig, de grenzeloosheid van de jaren zeventig, de uitbundige optredens in de latere jaren. En altijd is hij zelf aanwezig in zijn gedichten en verhalen, vaak met humor en altijd met veel gevoel. Het is Campert ten voeten uit die recent dichtte: "Liever geen biografie / waarin al deze gevoelens worden gemist'.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen