• onze waardering

Recensie: Surimam Cooking 2 RECENSIE

Recensie: Surimam cooking 2 – Moreen, Aretha & Martha Waal

In Surimam Cooking 2 delen de zussen Moreen, Aretha en Martha Waal heerlijke verse en gezonde Surinaamse gerechten, met een overvloed aan kruiden en groenten. Dit kookboek staat boordevol verse, gezonde en lekkere Surinaamse gerechten van nu die iedereen zelf gemakkelijk kan maken. Surinaamse klassiekers, maar ook recepten met een moderne twist.  Behalve recepten vind je in dit boek ook leuke verhalen van de drie zussen en erg handige “wist-je-datjes”. Zo kom je meer te weten over de achtergrond van de verschillende soorten groenten en fruit, en kom je ook wat te weten over de voedingswaarde ervan.

De belangrijkste boodschap die Moreen, Aretha en Martha Waal hun lezers willen meegeven, is ‘Sosi Lobi’, vrij vertaald: “kook met aandacht en liefde”.

Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken en begint met een inleiding waarin hun liefde voor de natuur en verse producten duidelijk naar voren komt.  Suriname is een multiculturele samenleving en dat heeft zijn invloed op de gerechten die er gegeten worden. 

Als eerste is er het hoofdstuk “Ontbijt, lunch”, dat bol staat van de heerlijke gerechten. Smoothies, hartige taart, soepjes…alles wat je je maar kan indenken.  Er staan ook klassiekers tussen zoals bananenbrood. Bij sommige gerechten wordt er ook vermeld hoe je ze kan omtoveren in vegane gerechten. Ook krijg je een interessante uitleg over het maken van zuurgoed, traditionele bijgerechten in de Surinaamse keuken.

Het tweede hoofdstuk in Surimam cooking 2 is “Diner”, een uitgebreid hoofdstuk met veel gerechten die je zowel als lunch of als diner kan klaarmaken. Vleesgerechten, visgerechten en ook vegetarische gerechten kan je hier terugvinden.

Moreen, Aretha en Martha verstaan de kunst om eenvoudige, doch erg smaakvolle gerechten te beschrijven. De recepten zijn duidelijk beschreven: titel, geschatte tijd, ingrediënten en een stap-voor-stap beschrijving. Voor ieder gerecht zijn twee pagina’s gereserveerd: een paginagrote foto van het resultaat en het recept zelf.

Een pittig gerecht is bijvoorbeeld de groene curry met kip en witte rijst. Deze curry heeft een scherpe en kruidige smaak, en is een originele manier om aubergine te gebruiken. In relatief korte tijd stond er een smaakvol gerecht op tafel. De ingrediënten voor dit recept waren makkelijk te vinden, en het gerecht zelf vergde weinig voorbereiding. Het was goed omschreven en ook makkelijk te volgen voor iemand die niet al te vaak in de keuken staat. Lichtelijk verwarrend was wel dat er vermeld werd de aubergines in vieren te snijden. Dit leek me niet echt makkelijk te verwerken in een wok, dus opteerde ik voor het snijden van de aubergines in hapklare stukken. 

Voor de ingrediënten van sommige gerechten moet je echt een bezoekje brengen aan een toko. Sopropo, laoswortel, kousenband … je zal ze niet in je lokale supermarkt terugvinden. Maar gelukkig staan er tal van recepten in die je makkelijk kan klaarmaken, of waarbij je gewoon één of ander vervangt.

Een recept waarvoor je alle benodigdheden in de buurtsuper kan terugvinden, is toch wel “Kip met cashewnoten”. Een heerlijk gerecht van zoetzure kip met goudbruin geroosterde cashewnoten dat binnen 30 minuten op tafel staat. Ook dit gerecht is makkelijk te maken, want de te volgen stappen zijn erg duidelijk omschreven.

Het laatste grote hoofdstuk heeft als titel “lekkernijen”. Dat zegt al genoeg, nietwaar? Maar Surimam Cooking 2 bevat niet alleen recepten voor desserts, je vindt er ook hoe je heerlijke drankjes kan maken zoals een Harlem Shuffle cocktail of een Moscow Mule cocktail. Er staan ook overheerlijke mocktails in die heerlijk verfrissend zijn.

Het kokosijs is een voltreffer en de backove-vanille milkshake is heerlijk als toetje. Maar weet je dat als je de ijsblokjes uit dit recept weglaat, en de shake opwarmt, je een ideaal slaapdrankje bekomt?  Het eten van een banaan voor het slapengaan kan namelijk helpen bij een goede nachtrust.

Surimam Cooking 2 sluit af met een paar extra’s waarin je leert hoe je zelf gemberbier en bouillonpoeder kan maken.

Het is een erg leuk en interessant kookboek, en vooral de verhalen bij de gerechten maken het een heerlijk boek om wat in te bladeren en te lezen. De prachtige foto’s in het boek zorgen ervoor dat je tijdens het doorbladeren van dit boek meteen trek krijgt! Er staan veel “nieuwe” groentes in het boek die een goede aanvulling zijn op de alom gekende groentes.

De meeste gerechten in Surimam Cooking 2 heb je in een half uur gemaakt en sommige recepten zelfs nog sneller. Natuurlijk zitten er ook uitgebreide recepten tussen, maar die kan je bewaren voor in het weekend als je meer tijd hebt om in de keuken te staan. De gerechten staan allemaal op tafel binnen de geschatte tijd, die erg accuraat is. Dankzij dit boek kan je de lekkerste Surinaamse gerechten makkelijk zelf klaarmaken.

Recensie: Surimam cooking 2 – Moreen, Aretha & Martha Waal

Surimam cooking 2

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De SuriMAMs zijn terug: in SuriMAM Cooking 2 delen de zussen Moreen, Aretha en Martha Waal heerlijke verse en gezonde Surinaamse gerechten, met een overvloed aan kruiden en groenten. Dit kookboek staat boordevol Surinaamse gerechten van nu die iedereen zelf gemakkelijk kan maken.

    In SuriMAM Cooking 2 worden moderne Surinaamse gerechten verbonden aan tradities en wijsheden. Lees meer over het "SuriMAMs kruidentuintje' en maak kennis met 70 heerlijke én gezonde nieuwe SuriMAMs-gerechten. Daarnaast vertellen de zussen Waal de tories (verhalen) van hun oma's en de veranderingen in de hedendaagse Surinaamse keuken. De 70 verrukkelijke Surinaamse gerechten zijn toegankelijk en dus voor iedereen eenvoudig te maken. Dit nieuwe kookboek van de SuriMAMs richt zich op een moderne, gezonde Surinaamse levensstijl en staat opnieuw in het teken van liefde, verbondenheid, samenzijn en genieten. Soso lobi!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen