• onze waardering

Recensie: Slapen vissen? RECENSIE

Recensie: Slapen Vissen? – Jens Raschke

In Slapen vissen? volg je het verhaal van Jette. Een meisje dat haar broertje Emiel heeft verloren aan een vreselijke ziekte. Eerst was zijn bloed ziek en al snel daarna was zijn hele lichaam ziek. Zo ziek dat de dokters hem niet beter konden maken. Jette denkt vaak terug aan momenten met haar broertje Emiel. Zowel de mooie als de verdrietige herinneringen zijn omschreven door Jens Raschke. 

Het boek begint met het feit dat Emiel is overleden, vervolgens blikt Jette terug naar mooie maar ook verdrietige momenten die zij heeft meegemaakt in die tijd. Het echte ziektebed van Emiel wordt niet uitgebreid beschreven, waardoor het verhaal niet te zwaar wordt. Slapen vissen? is het bewijs dat zware onderwerpen in een kinderboek kunnen zorgen voor het verwerken van verdriet. Jens Raschke heeft het verhaal van Jette en Emiel prachtig omschreven en naast de mooie herinneringen wordt ook de begrafenis en het verdriet van hun ouders omschreven. Het wordt niet mooier gemaakt dan het is, het is gewoon de realiteit. Dit is wat Slapen vissen? zo sterk maakt. Ik ben van mening dat dit boek zeker kan bijdragen aan een goede rouwverwerking wanneer een kind meemaakt dat zijn of haar broer of zus komt te overlijden. Zo wordt er in het boek ook gesproken over een praatgroepje waar Jette uiteindelijk heengaat. Daar ontmoet ze andere kinderen die hetzelfde mee hebben gemaakt en zo kan zij haar verdriet beter verwerken. Daarnaast bevat Slapen vissen? ook een aantal prachtige illustraties. Sommige zijn klein, andere paginagroot. Deze illustraties maken de tekst sterker, zoals wanneer wordt omschreven dat iedereen iets op de kist van Emiel mag schilderen. Helaas regent het buiten en spoelt deze regen de verf van de kist af en blijft niets over dan een grote kliederboel. Dit beeld is vervolgens in het boek opgenomen wat het extra beeldend maakt. 

Concluderend is Slapen vissen? een verdrietig verhaal met een gouden randje. Over het verdriet van een gezin wanneer een kind komt te overlijden, maar ook het belang van mooie herinneringen koesteren. Het boek zal je zeker tot tranen roeren, maar laat ook zien hoe kinderen er op hun manier mee om gaan. 

Recensie: Slapen Vissen? – Jens Raschke

Slapen vissen?

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Jette is net jarig geweest. Ze is nu tien jaar. Tien! Haar kleine broertje Emiel niet: die blijft voor altijd zes. Hij was zo ziek dat de dokters hem niet konden genezen.


    Boven Jette hangen donkere wolken van woede en verdriet. Al zijn er ook fijne herinneringen: aan de vakantie samen met hun ouders, aan de pizzahemel, aan hoe ze begrafenisje speelden. Want Emiel vergeten: dat nooit.
    Jette vraagt zich af hoe het leven verder moet, zo zonder Emiel. En eigenlijk zou ze ook wel willen weten waarom de zon zo heet is, of wormen verkouden kunnen zijn en wat er met je gebeurt als je doodgaat. En: slapen vissen eigenlijk?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen