• onze waardering

Recensie: Koning Eddie en de pestende koppen RECENSIE

Recensie: Koning Eddie en de pestende poppen – Andy Riley

Nanda de nar is jarig. En wat is er nu leuker dan een zelfgemaakt cadeau krijgen en de hele dag superhelden spelen samen? Niets toch. Dat vindt koning Eddie ook. Wanneer de slechte keizer Nurbizoon plots besluit goed te worden en een speelgoedwinkel opent, koopt iedereen er een pop, maar minister Jill koestert haar verdenkingen.

Koning Eddie en de pestende poppen is het derde deel rond de negenjarige koning Eddie van Eddieland die constant op zijn hoede moet zijn voor de naburige keizer Nurbizoon. Auteur Andy Riley schreef eerder Koning Eddie en de kwade keizer en Koning Eddie en het machtige monster. Deze reeks is echter niet zijn eerste wapenfeit. De Britse schrijver en cartoonist creëerde eerder onder andere Het boek van de zelfmoordkonijntjes, schattige pluisoren die op de meest bizarre manieren een einde aan hun eigen leven proberen te maken, en het voorlopig onvertaalde, maar hilarische Great Lies to Tell Small Kids.

Andy Riley buit zijn achtergrond als striptekenaar op een effectieve manier uit in het boek. De overdrijvingen in de tekst, komen tot uiting in de prenten en humor is alom aanwezig. Koning Eddie en de pestende poppen is dan ook een fijne graphic novel voor kinderen (7+) waarin de tekeningen de nodige aandacht opeisen. De vele prenten en de groot gedrukte tekst in combinatie met de nodige witruimte, zorgen voor een prettige leeservaring. Er gaat een soort vrolijkheid uit van het boek, al komt er ook wat verdriet aan te pas, en tegelijkertijd zit er wat spanning in. Natuurlijk is het van meet af aan duidelijk dat Nurbizoon slechte plannen heeft, de naïviteit van de anderen is aandoenlijk en ontlokt de lezers vast de nodige waarschuwingskreten. De plot zelf is vrij eenvoudig, maar de auteur heeft wel een originele invalshoek verzonnen en een fris kader bedacht, waardoor het best onderhoudend is.

Alle hoofdpersonen uit de eerdere delen over koning Eddie maken opnieuw hun opwachting. Aan het hof draait alles rond Eddie, een ondernemend en eigenzinnig jongetje dat zijn best doet om zijn kleine rijk te regeren, maar ook wel eens een onbezonnen beslissing neemt, waardoor de boel in het honderd loopt. Minister Jill probeert de rationele stem te zijn en alles in goede banen te leiden en Nanda is de lollige sidekick van zijne majesteit. Aan de andere kant van de grens staat Nurbizoon, een keizer met een erg valse lach. Hij is al twee keer verslagen door Eddie, maar broedt op een nieuw plan. Hij wordt geassisteerd door Globulus, zijn kleine en trouwe dienaar.


Met Koning Eddie en de pestende poppen heeft Riley een leuk, nieuw deel aan de serie toegevoegd. De vlotte manier van vertellen spreekt aan en de humor is perfect op maat van het doelpubliek. Edward van de Vendel vertaalde het boek op een mooie manier en bewaarde de gevatheid van de verhaallijn. Gelukkig voor de lezers is keizer Nurbizoon vast nog niet van plan zijn slechtheid op te geven, dus wellicht komt er nog een vervolg.

Recensie: Koning Eddie en de pestende poppen – Andy Riley

Koning Eddie 3 - Koning Eddie en de pestende poppen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Derde deel in geweldig grappige Koning Eddie-serie!

    FOE HOE HOE! Koning Eddie is terug met zijn derde avontuur. Er gebeurt iets raars in Eddieland: keizer Nurbizoon is niet langer kwaadaardig! Hij doet gekke dingen als glimlachen en speelgoedpoppen van zichzelf maken voor de boeren en draagt zelfs een bloem op zijn kroon. Is hij iets van plan? Waarschijnlijk wel. Maar wat kan het zijn?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen