• onze waardering

Recensie: Vacuüm RECENSIE

Recensie: Vacuüm – Oscar Spaans

In Vacuüm heeft Oscar Spaans verschillende verhalen opgenomen, met allemaal één overeenkomst. Deze overeenkomst is verhuizen. Dit thema loopt als rode draad door alle verhalen. Sommige staan aan het begin van een nieuwe levensfase, terwijl juist anderen er één afsluiten. 

Vacuüm is een prachtige verhalenbundel over verhuizen. Mensen die hun thuis achterlaten en met hun bezittingen verder gaan naar een ander huis. Soms met begrijpelijke redenen, soms hebben ze geen enkele keuze. Het geeft een mooi inkijkje in verschillende levens. Je leert wat er soms schuil kan gaan achter het bord ‘verkocht’ dat je vaak ziet staan in tuinen. Naast de mensen, wordt in sommige verhalen ook de focus gelegd op de verhuizers. Zij zijn de personen die al je bezittingen netjes in pakken en meenemen naar de volgende woning. Het is soms heel ontroerend om te lezen wat zij meemaken. 

Met Vacuüm heeft Oscar Spaans laten zien dat een sobere schrijfstijl even pakkend kan zijn als een meer humoristisch boek. Je leest dialogen tussen mensen en zonder hen daadwerkelijk te zien, zie je voor je hoe zij erbij hebben gestaan op het moment van het gesprek. 

Het is prettig dat het verhaal is opgedeeld in korte verhalen, zo lees je ongemerkt toch al snel een aantal verhalen per avond. Dit boek is echt lastig weg te leggen! Als vanzelfsprekend zal het ene verhaal je meer aanspreken dan het andere verhaal, maar in mijn optiek zijn er geen verhalen in Vacuüm die minder pakkend zijn. Daarnaast vind ik het boek ideaal voor de donkere avonden. De sferen in het boek zijn vaak namelijk ook zo. Er wordt vaak gesproken over de schemer en hierdoor lijkt het alsof het verhaal zich gisteren heeft afgespeeld. 

Af en toe zijn er in dit boek wat gruwelijke verhalen, zoals wanneer een mol wordt doodgemaakt. Maar Oscar Spaans heeft zelfs deze zaken goed weten neer te zetten, zonder dat het te gruwelijk wordt. Hij heeft de hoofdpunten op dat moment beschreven maar het wordt niet te eng. 

Concluderend heeft Oscar Spaans met Vacuüm een uniek onderwerp aangesneden en dit op prachtige wijze gedaan. Je zult na het lezen van dit boek erg benieuwd zijn naar de verhalen van de mensen die het bord ‘verkocht’ in hun tuin hebben staan. Helaas zul je dit niet snel horen, daarom geeft dit boek een mooie manier om toch iets meer te weten te komen. Want ook al ken je deze mensen niet, het zouden zomaar eens je plaatsgenoten kunnen zijn! 

Recensie: Vacuüm – Oscar Spaans

Vacuüm

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een pril stel met communicatieproblemen dat geconfronteerd wordt met een aanhoudende mollenplaag. Een alleenstaande klusser die steeds verder in de vuilstort in z'n achtertuin verstrikt raakt. Een jonge verhuizer die op zoek is naar zijn plek in de wereld.



    De personages in Vacuüm zijn veelal onthecht, leven langs elkaar heen en zijn op zoek naar houvast. Ze zitten vast, gaan een nieuwe fase van hun leven in, of sluiten er juist één af: ze bevinden zich allemaal in een vacuüm en moeten omgaan met de leegte die dat met zich meebrengt. Soms zijn het herinneringen aan een bepaalde plek die hen ervan weerhoudt om verder te gaan met hun leven, soms is het de belofte van een nieuw begin dat ze
    doet besluiten het oude achter zich te laten. In andere gevallen is er van een keuze helemaal geen sprake.



    Vacuüm is een bundel met literaire verhuisverhalen. In een sobere, zwartgallige stijl tekent Oscar Spaans een keten van personages op die elk op hun eigen manier op zoek zijn naar hun plaats in de wereld. Een bundel over vallen en weer opstaan, of blijven liggen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen