• onze waardering

Recensie: De rioolridder RECENSIE

Recensie: De Rioolridder – Jozua Douglas

“Dit is Keesie. Keesie zit vaak te dromen. Op school let hij meestal niet goed op. Tijdens de les denkt hij aan de gekste dingen. Hij denkt aan zombieslakken. Aan een hond met twee staarten. Aan een vogel met een baard. Aan een wandelende tak met een houten poot. Of hij denkt: chips rijmt op bips.’ - (pag. 5).

Keesie Kippenkop is een verlegen jongen met een hoop fantasie. Hij heeft niet veel vrienden behalve zijn vader Gijs en zijn rat Wimpie. Zijn vader werkt in een feestwinkel en houdt er van zich te verkleden en zo Keesie op te vrolijken als hij verdrietig is.
Op school wordt Keesie vaak gepest door de jongens Limbo, Daan en Pieter. Op een dag probeert hij te ontsnappen aan de pestkoppen en verstopt Keesie zich in het riool, waar hij een mysterieuze man ontmoet.

Wie is deze man, wat doet hij in het riool en waarom draagt hij een duikpak? En nog belangrijker, kan hij Keesie helpen een einde te maken aan al het pesten?  

De Rioolridder is het negende boek van Jozua Douglas, die al twee keer de ‘Pluim’ van de Kinderjury heeft gewonnen. Dit boek is het eerste deel over de avonturen van Keesie en het eerste hoofdstuk bestaat uit een leuke en handige beschrijving van alle belangrijke karakters. Zo krijg je een goed beeld van de wereld waarin het verhaal zich bevindt, voordat je opeens middenin het verhaal zit. Ondanks dat je direct in het verhaal springt, volgt de rest van het boek op een rustig, maar spannend, tempo.

Door de korte zinnen en rustige opbouw van het verhaal is De Rioolridder makkelijk te volgen en daardoor bijzonder geschikt voor beginnende lezers. Jozua Douglas weet op een slimme manier een hoop informatie te vertellen in een korte tijd. De vele veranderingen in het verhaal zorgen voor een hoop informatie, maar door de schrijfstijl krijg je niet het idee dat dit alles je overspoelt.
Je krijgt misschien het gevoel snel door het verhaal te gaan door de korte hoofdstukken, maar er zit meer dan genoeg spanning in om een goede boog te houden die je als lezer blijft interesseren.
 
Vooral de tekeningen van Hugo van Look zijn een ontzettend leuke toevoeging aan het verhaal. De humor in het avontuur van Keesie wordt prachtig uitgebeeld in kleine tekeningetjes verspreid door de vele hoofdstukken. Met name de tekeningetjes van de vader van Keesie, Gijs, die zich graag verkleed in pakken die hij verkoopt in de winkel, geven een heerlijk komisch beeld aan het soms wat serieuzere verhaal.

Ondanks dat het verhaal een beetje gek en vergezocht is, zit er een prachtige moraal in verborgen die jonge kinderen zeker zal aanspreken.
Wat ik zelf ontzettend leuk vond was de uitleg van Jozua aan het einde van het boek, waarin hij uitlegt hoe hij op het idee voor dit verhaal kwam. Ook hier maakt hij gebruik van simpele, en soms gekke, zinnen waardoor je het gevoel hebt nog een klein extraatje te lezen als het echte verhaal al is afgelopen.

De Rioolridder is een grappig, gek en spannend boek voor jongere kinderen. Dit is het eerste avontuur van Keesie Kippenkop, en het brengt goede hoop op een prachtige nieuwe kinderserie. 

Recensie: De Rioolridder – Jozua Douglas

Keesie Kippenkop - Keesie Kippenkop 1 - De rioolridder

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Keesie Kippenkop heeft het niet makkelijk. Hij is verlegen, hij heeft flaporen en een rare achternaam. Om te ontkomen aan de pestkoppen van school, verstopt hij zich in een openstaande rioolput. Daar ontmoet hij een schuwe man in een duikerspak. De ontmoeting met deze vreemde 'onderduiker' is het begin van een spannend en humoristisch avontuur.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Ule

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen