• onze waardering

Recensie: Bevrijding RECENSIE

Recensie: Bevrijding – Elizabeth Jane Howard  

Bevrijding is het vierde deel uit de vijfdelige Cazalets reeks van Elizabeth Jane Howard. We volgen in deze romanreeks het leven van de Engelse familie Cazelet. Een welgestelde familie bestaande uit William (‘de generaal’) en Kitty (‘de baronie’), hun drie zoons met hun gezinnen en hun ongehuwde dochter. De leeftijd van de personages varieert van kleuter tot hoogbejaard. Deel één begint in 1937, en in deel vier zijn we aanbeland in de naoorlogse jaren, 1945-1947. Hoewel de boeken waarschijnlijk los van elkaar te lezen zijn (voorin wordt ook in elk deel een kort overzicht gegeven voor mensen die eerdere delen niet hebben gelezen) is het wel aan te raden om alle delen te lezen. Je groeit dan namelijk als lezer mee met de familie en er wordt toch wel met enige regelmaat verwezen naar eerdere gebeurtenissen.

In dit deel van de reeks is de oorlog net voorbij en nadat de familie in de oorlogsjaren samen heeft gewoond in het zomerverblijf in Sussex gaan de gezinnen nu weer ieder hun eigen weg en terug naar Londen. Net als in de eerdere delen passeren vele personages de revue, de verschillende familieleden en daarnaast ook een aantal zogenaamde buitenstaanders, zoals schoonfamilie en een huisvriend. Het is in het begin dan ook weer even wennen aan de vele namen en wie bij wie hoort, maar de stamboom voorin het boek is daarbij verhelderend.

In het boek wisselt het perspectief regelmatig, per hoofdstuk staan één of meerdere personages centraal. Het is soms na een wisseling niet meteen duidelijk welk personage aan het woord is, maar na verder te lezen kom je daar wel achter. De verschillende perspectieven maken dat het verhaal boeiend blijft, niet alleen door de verschillen in karakter, maar ook door de verschillen in leeftijdsfasen waarin de personages zich bevinden. Daarnaast is het boek ook niet geheel chronologisch opgebouwd waardoor een verhaallijn soms bij een ander personage opnieuw naar voren komt vanuit een ander perspectief. De sprongen in de tijd zijn soms wel wat verwarrend, maar bij de verschillende hoofdstukken is steeds aangegeven over welke tijd het gaat.

De schrijfstijl is prettig leesbaar en vaak gedetailleerd, zowel in de beschrijving van de karakters, gevoelens en gedachten van de personages, als in beschrijvingen van de omgeving en situatie. De personages komen hierdoor echt tot leven en je kunt je als lezer ook een goed beeld vormen van de situatie in die tijd.

Net als in de eerdere delen geeft Elizabeth Jane Howard ook in Bevrijding weer een mooi tijdsbeeld van het leven van een welgestelde familie en de bijbehorende familieperikelen. In dit deel lijken relaties centraal te staan: huwelijken, affaires, scheidingen en heimelijke verliefdheid komen voorbij.

Bevrijding is een aanrader voor lezers die houden van een familieroman en zich graag laten meeslepen in de beslommeringen van een familie vol met verschillende en verrassende personages. Wie van de eerdere delen heeft genoten zal ook van dit deel weer kunnen genieten en nieuwsgierig worden naar het vijfde en laatste deel in deze reeks dat in het voorjaar van 2019 zal verschijnen.

Recensie: Bevrijding – Elizabeth Jane Howard  

De Cazalets 4 - Bevrijding

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Een must voor alle liefhebbers van 'Downton Abbey', dat zijn de 'Cazalet-kronieken' van Elizabeth Jane Howard. De nadagen van het victoriaanse Engeland en de eerste onzekere jaren na het einde van de oorlog vormen de achtergrond van deze vijfdelige serie die de periode 1937-1956 omspant. In "Bevrijding', het vierde deel in de serie, is de oorlog voorbij, maar voor de Cazalets is het leven er niet per se makkelijker op geworden. Rupert moet weer wennen aan het burgerbestaan in Engeland. Zijn vrouw Zoë en hij koesteren allebei een ongemakkelijk geheim. Louise zit vast in een liefdeloos huwelijk en is naarstig op zoek naar een uitweg, terwijl Clary en Polly volwassen worden in een wereld die voorgoed is veranderd. Ondertussen moeten hun ouders beslissen waar ze in Londen gaan wonen en breekt voor Edward het uur van de waarheid aan ten aanzien van zijn huwelijk. En op de achtergrond valt het Engelse wereldrijk uit elkaar.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Zie hier Kate Winslet haar Titanic screentest!

 • Deze bekende chicklit auteurs komen binnenkort met een nieuw boek

 • Mijn Waarheid - Sandra J. Paul 

 • Dit is geen vrouwenboek - Corina Koolen

 • Het vleermuizenboek - Charlotte Milner

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen