• onze waardering

Recensie: Stormschade RECENSIE

Recensie: Stormschade – Youp van ’t Hek 

Stormschade is alweer de 31e columnbundel van Youp van ’t Hek. We kunnen dus zonder meer spreken van een enorm groot succes. Naast humor van hoog niveau, heeft dat succes wellicht ook te maken met timing. De bundels verschijnen veelal mooi op tijd voor de feestdagen en zijn vriendelijk geprijsd, dus het is een dankbaar cadeau-idee voor Sinterklaas of Kerst.

Als bezoeker van vele shows maar vooral ook als lezer van vele columnbundels van Youp van ’t Hek, kan ik zeggen dat het geheim verder schuilt in een constante kwaliteit. Met een boekje van Youp weet je wat je krijgt, het soort humor verandert niet, de schrijfstijl ook niet: het is gewoon altijd grappig en vlot geschreven. En beeldend: als je je ogen sluit zie je Youp zo voor je, gebogen over de kranten van die dag of hoofdschuddend zappend voor de televisie.

Om optimaal te kunnen lachen om Stormschade – maar ook de andere columns van Youp van ’t Hek – is het ontzettend handig als je een beetje een nieuwsjunk bent. Van politiek tot showbizz en van sport tot interviews uit kranten: alles komt aan de orde wat op welke manier dan ook het nieuws heeft gehaald. Als je geen idee hebt waar het over gaat, zie je er natuurlijk ook de humor niet van in… Al valt dat soms ook wel weer mee, omdat de humor van de cabaretier zelfs ietwat saaie sportkwesties grappig maakt.

Kenmerkend voor Youp zijn de treffende en kleurrijke omschrijvingen van mensen, het feit dat hij zich nogal opwindt over van alles en nog wat, en zijn niets ontziend oog en oor voor alle nieuwsfeitjes en zijn geheel eigen visie daarop. Komisch is vooral dat hij vaak vanuit een soort neerbuigend medelijden schrijft over mensen die er in welke vorm dan ook, een potje van hebben gemaakt.

Een minpuntje – vandaar geen 5 hartjes voor Stormschade – is dat er als lezer vaak wel van je wordt verwacht dat je een heel eind teruggaat in de tijd. Youp staat uitgebreid stil bij nieuwsfeitjes en gebeurtenissen die soms best lang geleden zijn, zodat je niet meer gelijk alle details voor de geest hebt. Het aankondigen van de burn-out van vlogster Bibi Breijman bijvoorbeeld, en het op het allerlaatste moment toch maar niet gehouden tv-huwelijk van Gordon, speelden eind 2017. Anno februari 2019 is er in de tussentijd al weer zoveel gebeurd, dat je soms echt even flink moet gaan graven in je geheugen. Tegelijkertijd is het, zo aan het begin van een nieuw jaar, ook wel een mooi moment om even terug te kijken op wat er allemaal de revue gepasseerd heeft natuurlijk!

Recensie: Stormschade – Youp van ’t Hek 

Stormschade

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Youp en zijn columns. Gehaat en geliefd. Een tussenweg is er niet. Iedere zaterdag is de pagina met Youps stukje de eerste die de meeste NRC-lezers opslaan. Het is een eigenzinnige keek op de week van de cabaretier. Scherp en bot tegelijk. Als je naar zijn beweegredenen vraagt, is zijn antwoord dat hij vooral keihard moet lachen. Om alles. Alles waar mensen zich druk om maken. Mensen die spelletjes spelen. Van iets te bolle koningen tot stamelende alzheimerpremiers en van elkaar de tent uit vechtende bejaarden tot de radeloze bestuurders van zijn eigen Amsterdamse voetbalclub. Stormschade is de 31e bundel met zijn columns, die Thomas Rap al sinds 1989 uitbrengt. En waar Youp voorlopig niet mee ophoudt. Dat doet hij pas als het voelt als werk.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Zie hier Kate Winslet haar Titanic screentest!

 • Deze bekende chicklit auteurs komen binnenkort met een nieuw boek

 • Mijn Waarheid - Sandra J. Paul 

 • Dit is geen vrouwenboek - Corina Koolen

 • Het vleermuizenboek - Charlotte Milner

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen