• onze waardering

Recensie: Sep en Saar - De trein doet raar RECENSIE

Recensie: Sep en Saar - De trein doet raar – Isabelle Gielen

Sep en Saar - De trein doet raar is een samenleesboek met Sep en Saar in de hoofdrol. Sep en Saar zijn beste vrienden. Saar woont in het appartement boven Sep. ’s Avonds sturen ze soms briefjes naar elkaar met de touwtjespost.

Sep heeft op z'n kamer een trein opgebouwd, met een lang spoor - en niemand mag er aan komen. Maar als Sep op een dag thuiskomt uit school, is het spoor kapot. Was het Tuur, zijn kleine broer? Of Miep de Poes? Na spioneren met vriendin Saar wordt het duidelijk: het was Moek. Moek is een wiezel en heeft zijn huisje gebouwd tussen de muren en wanden van de flat van Sep en Saar.

Sep en Saar - De trein doet raar is een samenleesboek. De grote letters zijn voor een beginnende lezer met leesniveau M3, de kleine letters zijn voor een voorlezer. Dit boek combineert het plezier en de trots van zelf lezen met de gezelligheid en taalrijkdom van voorlezen. De grote letters voor de beginnende lezer worden daar waar nodig aangevuld met een afbeelding van het woord. De blokken tekst voor de voorlezer zijn groter en in kleine letters. Deze afwisseling vormt een mooi geheel. De beginnende lezers krijgen de kans om even bij te komen, ondertussen kunnen ze lekker luisteren naar hoe het spannende verhaal verder gaat.

Op school heeft Sep niet met Saar kunnen praten over de geheimzinnige gebeurtenissen. Sep was bang dat iemand zou meeluisteren en dat ze hem zouden uitlachen. Nu zijn ze eindelijk alleen in zijn slaapkamer. Sep vertelt en vertelt. Saar luistert met open mond. Een trein die vanzelf rijdt? Misschien is het wel een spooktrein?”

De illustraties zijn gemaakt door Madeleine van der Raad. Ze heeft gezorgd voor grappige illustraties, in kleur. Het is geen overdaad aan illustraties, maar ze ondersteunen de tekst. Sep en Saar sturen handgeschreven briefjes naar elkaar met de touwtjespost. Deze briefjes zijn opgenomen in het boek en zijn heel realistisch. Dit maakt het voor de kinderen herkenbaar.

Ook leuk zijn de verschillende rol-icoontjes, waarmee de kinderen kunnen dialooglezen. Het maakt in de tekst gelijk duidelijk wie wat zegt. Behalve punten en uitroeptekens worden er verder geen leestekens gebruikt in de tekst voor de beginnende lezers. Door middel van de rol-icoontjes weten de kinderen wie wat zegt.

Achterin Sep en Saar - De trein doet raar, na het verhaal van Sep en Saar, staan leesadviezen, aandachtspunten en doe-tips. Handig voor ouders met een beginnende lezer in huis, maar ook voor leerkrachten.

Isabelle Gielen is er met dit boek in geslaagd een juweeltje neer te zetten voor het leren lezen en het bevorderen van het leesplezier.

Recensie: Sep en Saar - De trein doet raar – Isabelle Gielen

Sep en Saar

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een grappig en spannend samenleesverhaal, voor een beginnende lezer samen met een voorlezer. De grote letters kan het kind zelf lezen na ongeveer 6 maanden leesonderwijs, de kleine letters zijn voor een ervaren lezer. Met achteraan nuttige tips die het oefenen met zelf lezen nog leuker maken.

  Sep en Saar zijn beste vrienden. Saar woont in het appartement boven Sep. 's Avonds sturen ze soms briefjes naar elkaar met de touwtjespost. Wanneer Sep merkt dat iemand stiekem met zijn trein speelt, stuurt hij meteen een briefje naar Saar. De trein doet raar, schrijft hij. Sep en Saar gaan samen op speurtocht en ontdekken dat er nog iemand in hun gebouw woont…

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Verliefd in het voorjaar - Nora Roberts

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Als ik jou was van Marijke Vos

 • Terschelling - Linda van Rijn

 • De nieuwe achternaam - Elena Ferrante

 • Schrikkeldag - Inge Spaan

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen