• onze waardering

Recensie: De dag van Eden RECENSIE

Recensie: De dag van Eden – Liz Flanagan

De dag begint voor Jess als alle andere. Maar als ze op school komt, stort haar wereld in. Haar beste vriendin Eden is er niet: ze is verdwenen. Jess zet alles op alles om Eden te vinden. Niet lang geleden heeft Eden háár leven gered – nu moet zij hetzelfde doen. Terwijl de dag veel te snel door haar vingers glipt, vecht Jess zich in het ruige landschap een weg door haar herinneringen. Op zoek naar Eden, voordat het te laat is.

De dag van Eden is een young adult boek waarin heftige thema’s als zinloos geweld, zelfmoord en rouwverwerking een grote rol spelen. Schrijfster Liz Flanagan weet deze zware onderwerpen op de juiste manier aan te kaarten, wat De dag van Eden een bijzonder, spannend, maar ook hartverwarmend boek maakt om te lezen. Geschreven en vertaald op een zeer toegankelijke manier, waardoor de woorden voorbij schieten en je voor je het weet al op de laatste bladzijde van het 287- pagina’s dikke boek bent beland. En daar heeft natuurlijk niet alleen de schrijfstijl aan bijgedragen, ook de verhaallijn heeft daar veel mee te maken.

Vanuit het perspectief van Jess, de beste vriendin van de verdwenen Eden, wordt het verhaal stukje bij stukje ontrafelt. Het is spannend, emotioneel en op sommige momenten ook liefdevol. Liz Flanagan weet alles zo beeldend te schrijven, dat je soms niet eens meer in de gaten hebt dat je een boek leest: het lijkt zich af te spelen voor je neus. Ook de personages worden beetje bij beetje meer omschreven en je merkt al snel wat de karaktereigenschappen van de karakters in het boek zijn. Je leert ze snel genoeg kennen. Als je het als lezer fijn vindt om in een goed tempo door de verhaallijn heen te gaan, dan zit je met dit boek goed.

Ondanks dat er veel “spanning” en geweld in voorkomt, is De dag van Eden naar mijn mening meer een Young adult roman dan een thriller. Dit komt door de herinneringen die uitgebreid worden beschreven en het hoofdthema van het boek, namelijk vriendschap. Natuurlijk gebeuren er ook genoeg spannende dingen en word je op sommige momenten aardig verrast. Een goede combinatie wat mij betreft.

De dag van Eden bespreekt thema’s waar jongeren mee te maken kunnen hebben en waar ook volwassenen herkenbaarheid uit kunnen halen. Het is goed en vlot geschreven en geen enkel moment saai. Als je op zoek bent naar een echte young adult thriller is De dag van Eden misschien niet helemaal waar je naar op zoek bent, maar er zit een goede dosis spanning in en Liz Flanagan weet de lezer nieuwsgierig te houden tot het laatste moment. Daarom 5 hartjes voor dit boek.  

Recensie: De dag van Eden – Liz Flanagan

De dag van Eden

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De dag van Eden is een meeslepende en spannende literaire young adultthriller met thema's als rouwverwerking, eigenheid en zinloos geweld.

  De verdwijning van Eden
  Als Eden op een dag niet op school aankomt, zet haar beste vriendin Jess alles op alles om haar te vinden. Niet lang geleden heeft Eden háár leven gered – nu moet zij hetzelfde doen. Jess vecht zich een weg door haar herinneringen, wanhopig op zoek naar een aanwijzing die haar naar Eden kan leiden. Maar door terug te blikken komen zorgvuldig begraven geheimen weer aan het licht…

Meer info

Toegevoegd door:

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Ule

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen