• onze waardering

Recensie: The Empress RECENSIE

Recensie: The Empress – S.J. Kincaid

The empress is het vervolg op The diabolic (de vertaler/de uitgever heeft er voor gekozen de Engelse titels te handhaven in de Nederlandse vertaling). Aanvankelijk had S.J. Kincaid The diabolic geschreven als een stand alone boek, maar ze kreeg een heel goed idee dat ze toch graag in een volgend deel wilde uitwerken. Het einde van The diabolic was op zich een prima einde van het verhaal, dus het is interessant om te lezen hoe de auteur het verhaal weer heeft opgepakt.

Inmiddels is Tyrus keizer met Nemesis aan zijn zijde en die hij tot zijn keizerin wil maken. Ze zijn allebei jong, tieners nog, en de regerende elite heeft er maar weinig vertrouwen in dat dit jonge duo het keizerrijk goed kan besturen. Het feit dat Nemesis een diabolic is en geen mens, maakt de situatie er alleen maar riskanter op. De elite van het keizerrijk doet er dan ook alles aan om Tyrus en Nemesis dwars te zitten, met als doel Tyrus in hun macht te krijgen.  

De wereld in The diabolic en The empress staat letterlijk en figuurlijk mijlenver van onze wereld af. Het verhaal speelt zich af in de ruimte, ver ver weg op planeten die wij niet kennen en binnen een complex stelsel van ruimteschepen. Al eeuwenlang zijn het machines die de baas zijn en kennis op papier is bijna volledig uitgebannen. De maatschappij is opgebouwd op een manier die wij niet herkennen. Ondanks al dit soort andere en onbekende elementen heeft Kincaid een vlotte schrijfstijl waardoor het boek lekker snel leest.

The empress speelt zich af in een ingewikkelde wereld. Gelukkig begint het boek met een korte samenvatting van wat er in het volgende deel gebeurde, maar ook daarna blijft het soms nogal puzzelen hoe het nu eigenlijk zit. Het is een wereld met verschillende soorten ruimten, zwarte gaten, verschillende planeten, verschillende ‘soorten’ mensen en vooral veel gevaar.

The empress is soms verwarrend. Het is vooral lastig om grip te krijgen op de persoon Tyrus. Wat is zijn ware aard? En wat is de invloed van de synthetische drugs waar hij onder dwang door bedwelmd is? Zeker aan het einde van het boek weet Kincaid je in een wervelend tempo voortdurend van inzicht te laten wisselen ten aanzien van Tyrus. Maar ook andere personen in dit boek lijken (soms) hun ware aard te verbergen en andere diabolics lijken net als Nemesis menselijker te zijn dan je zou verwachten van een diabolic …

The empress is vooral ook intrigerend. Dat zit hem onder andere in het reizen door de ruimte op ruimteschepen die groter zijn dan wij ons kunnen voorstellen. Het meest interessant zijn de golven die er soms zijn in de ruimte en de tijd. Op de ene plek verloopt de tijd sneller dan elders, waardoor Nemesis reist door de tijd en voor grote verrassingen komt te staan. ‘Tijd is niet constant. Zwaartekracht buigt de tijd. Hoe dichter we bij het zwarte gat komen, hoe trager we door het bestaan kruipen.’

Je hebt het echt nodig om The diabolic gelezen te hebben, voordat je aan The empress begint. Het liefst lees je beide boeken achter elkaar door, zodat je goed in het verhaal blijft. S.J. Kincaid heeft besloten er een trilogie van de maken en er volgt nog een derde deel.

Recensie: The Empress – S.J. Kincaid

The Empress

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wat gebeurt er met een levensgevaarlijk meisje op de troon? Tyrus en Nemesis zijn de nieuwe keizer en keizerin van de ruimte. Maar niet iedereen is blij met twee tieners op deze machtige positie... en al helemaal niet met Nemesis. Ze ziet eruit als een doodgewoon meisje, maar schijn bedriegt: ze is gemaakt om te doden. Nemesis wil Tyrus beschermen met alles wat ze in zich heeft - desnoods met haar leven.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Bloedwraak - Marcella Kleine

 • Recensie: Lotgenoten - Sabrine Ingabire

 • Twisted Lies - Ana Huang

 • Koude harten - Gunnar Staalesen

 • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen