• onze waardering

recensie: Katja was hier RECENSIE

Recensie: Katja was hier – Katja Schuurman

In Katja was hier gaan we op reis met Katja Schuurman. Ze wil met dit boek inspiratie voor een reislustig leven geven en dat gaat haar bijzonder goed af. Ze heeft voor haar werk de meest prachtige plekken van de wereld gezien en deelt deze graag met ons. Maar niet alleen tips over locaties, ze deelt ook privé-ervaringen met haar lezers. Zo vertelt ze dat als het niet goed met haar gaat ze heil zoekt in de yoga. Ze vindt zelfs dat iedereen dat zou moeten doen.

Maar we lezen ook verhalen over haar moeders jeugd op Curaçao, doorspekt met Katja’s eigen herinneringen aan vroeger. Het geeft op speelse wijze een inkijkje in het leven van de mooie BN’er.

Katja Schuurman is actrice, presentatrice en zangeres. Ze brak in de jaren negentig van de vorige eeuw door als Jessica in Goede Tijden, Slechte Tijden. Maar dat ze meer was dan alleen een beeldig soapsterretje bewees ze in de jaren daarna. Ze was VJ bij MTV, speelde hoofdrollen in films en toneelstukken. Als presentatrice van diverse programma’s bij BNN en Net5 bewees Schuurman voor eens en voor altijd dat ze meer in haar mars heeft dan alleen maar mooi zijn.

Van verre bestemmingen tot locaties dichter bij huis: Katja zag het allemaal en goot de reizen in boekvorm in Katja was hier. Schuurman heeft een aanstekelijke schrijfstijl en enthousiasmeert om op reis te gaan, om eens een kijkje in een andere wereld te nemen. Ga naar AfrikaBurn, het kleine zusje van het Amerikaanse Burning Man festival, of laat je eigen sigaren draaien in Cuba. En droom weg bij Katja’s verhaal over het aanzoek dat Thijs Römer haar deed.

Ook Nederland komt aan bod in Katja was hier, zij het in zwakke vorm. Alleen Amsterdam wordt twee keer genoemd en de verwijzingen rieken een beetje naar vriendjespolitiek. Want de beste retraites is een yogaschool in Amsterdam, eigendom van ‘goede vrienden’ van Schuurman, en de motorrit die Katja zelf jaarlijks organiseert. Mwah, volgens mij is Nederland voor de reislustigen beter te omschrijven dan deze twee zogenaamde tips.

Maar afgezien van de flauwe Nederlandse tips, is de rest van het boek Katja was hier doorspekt met zalige bestemmingen en fantastische locaties. Nadeel aan het boek? Je bucketlist wordt wel erg lang zo.

Blijf je liever dichter bij huis en reis je liever af naar Duitsland of België? Doe dan ‘als Katja’ en eet kebab in de kebab-hoofdstad van Europa: Berlijn! Schuurman geeft het adresje van de zaak waar zij en haar liefde de meest zalige kebab aten. Of vier zalig lome familievakanties in de Ardennen. Ze deelt ter inspiratie enkele privé-kiekjes van haar dochter Sammie en haar ouders. Extra lief hierbij is de anekdote over de liefde van Katja’s vader voor haar moeder. Dat wil jij ook!

Voor de Nederlandse bestemmingen hoef je Katja was hier dus niet te lezen. Maar ach: een reisboek koop je meestal ook niet voor je eigen land. Je wilt dan meer weten en lezen over andere landen, ontsnappen aan de werkelijkheid. En als dat is wat je wil, is Katja was hier een welkome aanvulling op je reisboekenverzameling. Maar: zelfs als die verre reizen niet voor jouw portemonnee bestemd zijn, kun je je vergapen aan de prachtige foto’s die in het boek Katja was hier staan en je even in Cuba of China wanen. Gewoon, terwijl je op je eigen bank zit. Bedankt, Katja!

Recensie: Katja was hier – Katja Schuurman

Katja was hier

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Katja was hier - Inspiratie voor op reis Reizen is een van Katja's grootste passies. Voor tv-programma's zoals 3OpReis, Van A naar B en Memories, maar ook voor haar eigen organisatie Return To Sender. Met elke reis die ze maakte, leerde ze dat je door te reizen niet alleen andere werelden ontdekt, maar ook iedere keer iets over jezelf. Alsof je, zodra het vliegtuig opstijgt, je je eigen leven thuis van een afstandje kunt bekijken en beter weet wat belangrijk voor je is. Katja reist al haar hele leven; met vrienden, met haar gezin, met haar geliefde of alleen. Het leverde haar bijzondere ontmoetingen, dierbare herinneringen en vrienden voor het leven op. En ze is nog lang niet klaar. Katja's eerste reisboek staat vol met persoonlijke verhalen en foto's uit haar eigen plakboeken. Ze voorziet je van tips, verklapt haar favoriete logeerplekken, restaurants en 'to do's', en ze spoort je aan om vooral zelf op pad te gaan. Met o.a. twee weken alleen naar Costa Rica, duizenden kilometers in de Trans Siberië Express,terug naar Katja's roots in Suriname en Curaçao, opladen in een yoga retreat. En met héél véél tips voor restaurants en hotels en must see's dichtbij en ver weg. Verken de wereld, ga eropuit, leef je eigen bucketlist!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen