• onze waardering

Recensie: Het Scandi Sense dieet RECENSIE

Recensie: Het Scandi Sense dieet – Suzy Wengel

Het Scandi Sense Dieet
is een dieet zonder wegen, zonder calorieën tellen en zonder sport. Gemak is het uitgangspunt van Het Scandi Sense Dieet. Hiermee wordt het volgens schrijfster Suzy Wengel simpel om verstandige eetkeuzes te maken door maar een regel toe te passen: Jouw handpalm is het meetinstrument dat bepaalt hoeveel je eet. De basis van elke maaltijd is vier handpalmen vol en je eet drie maaltijden per dag. Je hoeft dus geen calorieën te tellen. Ook bevat het boek 80 recepten en een 9 dagenplan om mee te beginnen.

Toen ik het boek voor het eerst in mijn handen kreeg en op de achterkant zag staan “Zonder calorieën tellen en zonder sport,” was ik nogal sceptisch. Ik weet natuurlijk dat afvallen 80% gaat om je voeding, maar als je enige maatstaaf je hand is hoe weet je dan wat je binnen krijgt? Toch vergingen deze gedachten mij al snel tijdens het lezen van het boek. Suzy Wengel begint met een verhaal dat herkenbaar is voor veel meisjes en vrouwen die vaak diëten en last hebben van eetbuien. Zij vertelt dan ook hoe zij op Het Scandi Sense Dieet is gekomen, wat eigenlijk niet echt een dieet is maar meer een leefstijl.

Er is maar één simpele regel: Je hand is je maatstaaf. Voor groenten geldt: 1 tot 2 handen, voor eiwitten en koolhydraten geldt: 1 hand. Daarnaast kun je nog 1-3 eetlepels vet toevoegen. Je verdeelt hierbij je dag in drie maaltijden en bij elke maaltijd eet je 4 handen voedsel. Dit kun je dan zelf indelen in bijvoorbeeld 2 handen groenten, 1 hand eiwit en 1 hand koolhydraten. In het boek wordt dit het maaltijdboxsysteem genoemd. Elke maaltijd is een maaltijdbox. Hierbij mag je alles eten, maar je moet wel letten op de balans en gezonde keuzes maken. Als je een keer een koekje neemt is dat natuurlijk niet erg, maar dit kun je natuurlijk niet bij elke maaltijd doen. Het is erg makkelijk om te beginnen met Het Scandi Sense Dieet, want het enige wat je nodig hebt is je hand.

Het boek zelf zit goed in elkaar. Het begint met een duidelijke intro, uitleg over hoe het werkt en duidelijke voorbeelden. Alles wordt goed onderbouwd, niet alleen met feiten en eigen ervaringen, maar ook met plaatjes en foto’s. Zeker niet saai dus! Daarnaast zijn er veel recepten te vinden, onderverdeeld in recepten voor vrouwen en voor mannen. Er staat precies bij hoe je de porties kunt indelen op je eigen hand, maar ook hoeveel voedingswaarden de maaltijd bevat. Dit is handig, ondanks dat er geen calorieën geteld hoeven worden, omdat je dan toch een idee hebt wat je ongeveer binnen krijgt. Daarnaast bevat het boek plannen voor zowel mannen en vrouwen en volgt er tot slot een uitleg van voedingssoorten. Dit is handig, want dan weet je precies welke voeding onder welke voedingsgroep hoort en wat je het best kan eten.

Ik probeerde twee recepten uit het  boek uit: de caesar salade met croutons en de pannenkoekjes van banaan, havermout en ei. Beide recepten waren makkelijk te bereiden en smaakten goed. De bereiding is duidelijk uitgelegd en er staat precies bij hoe je het recept kunt indelen in de maaltijdboxen. Ook staan de voedingswaarden per gerecht eronder, handig want zo weet je precies wat je binnen krijgt.

De pannenkoekjes kun je als ontbijt gebruiken of als lekkere lunch. Het is erg vullend, maar vooral erg lekker.

De caesar salade is handig als je even snel een salade wil maken en geen zin hebt om uitgebreid te koken. Het is lekker, verantwoord en neemt weinig tijd in beslag! Ik at dit als avondeten, maar je kunt het ook makkelijk eten als lunch. Ik voegde zelf nog ei toe, omdat ik dit stiekem wel miste in het recept, maar zonder is het ook makkelijk te doen.

Het Scandi Sense Dieet is een boek dat heel handig is voor “beginnende” dieeters, maar ook voor mensen die het zat zijn om steeds maar alles te wegen en calorieën te tellen. Je bent onbewust en toch ook bewust goed bezig met je voeding, wat het leuk maakt. Het boek bevat heerlijke recepten en zit boordevol tips en feiten, waardoor je je kennis over eten verbreed. De handpalmregel is realistisch en een manier die je kunt toepassen in het “normale” leven, dat soms druk is en waar feestjes en lekker eten ook bij hoort. Daarom voelt het niet als dieet, maar als leefstijl.

Recensie: Het Scandi Sense dieet – Suzy Wengel

Scandi sense dieet

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het Scandi Sense Dieet van Suzy Wengel, dé voedingssensatie uit Denemarken, is het makkelijkste dieet ter wereld waarbij je hand de maat voor eten aangeeft. Afvallen was nog nooit zo simpel. Zonder wegen. Zonder calorieën tellen. Zonder sport. Je hand is de maat.
    De Deense diëtiste Suzy Wengel heeft het Scandi Sense Dieet ontwikkeld na een jarenlange persoonlijke zoektocht. Het uitgangspunt is om verstandige keuzes te maken; "sense'. De handpalm is het meetinstrument, die bepaalt de hoeveelheid ingrediënten van de maaltijden. Geen calorieën tellen! Vier handpalmen zijn de basis per maaltijd. Met een 9-dagenplan voor mannen en voor vrouwen eindigt het jojo-diëten en eet je drie bevredigende maaltijden per dag. Het Scandi Sense Dieet staat vol eenvoudige, heerlijke recepten, van een kleurrijke Buddha bowl tot een wrap met kip, makkelijke lunchgerechten en snacks.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen