• onze waardering

Recensie: Wie had het gedaan? RECENSIE

Recensie: Wie had het gedaan? – Victor Escandell & Ana Gallo

Wie had het gedaan? Is niet zomaar een boek, het is een waar puzzelboek! Victor Escandell & Ana Gallo hebben in dit boek maar liefst 25 mysteries uit het verleden opgenomen. Aan jou als lezer de taak om deze op te lossen. Wie heeft de juwelen van de koningin gestolen? Wie heeft het eten gesloten? Dit, en nog veel meer raadsels komen aan bod. 

Wie had het gedaan? begint met een welkom heten in het boek. Hierin lees je wat de bedoeling is en hoe je de mysteries zou kunnen oplossen. Ook lees je hierin wat de pictogrammen in dit boek betekenen. Vervolgens lees je hoe je dit boek kunt spelen, alleen of in teams. Daarna moet je het boek een kwartslag kantelen en zie je een inhoudsopgave waarin je de tijdlijn in chronologische volgorde ziet. Daarnaast staat welk mysterie bij welk deel in de tijd hoort. Je weet dan precies op welk moment in de geschiedenis je je bevindt. 

Naast dat de mysteries in Wie had het gedaan? erg leuk en grappig zijn, is dit boek ook nog eens heel leerzaam. Er komen namelijk allerlei begrippen in voor uit de geschiedenis. Zo ben je op een leuke manier bezig om kinderen wat meer te leren over de geschiedenis. 

Per mysterie is er gekozen om één hoofdkleur te gebruiken. Dit is erg prettig want hierdoor weet je, als je de pagina omslaat, dat er een nieuw mysterie begint. 

Het enige nadeel is dat de kaartjes, waaronder de oplossing staat, te hoog gelijmd zijn. Hierdoor kan je ze niet goed omvouwen om alles goed te kunnen lezen. Maar afgezien hiervan is het een geweldig boek zoals je nog nooit hebt gezien!

Op de kaft van dit boek staat: Voor detectives vanaf 8 jaar. Ik denk zelf dat kinderen van 8 weinig tot geen mysteries helemaal alleen op kunnen lossen. Ik zou het daarom adviseren voor wat oudere kinderen van een jaar of 10. Of kinderen van 8 die het samen met een volwassenen kunnen doen. Wel is het zo dat de mysteries in verschillende moeilijkheidsgraden zijn. De makkelijkste zullen de meeste kinderen van een jaar of 8 wel op kunnen lossen, maar de rest is simpelweg te lastig.

Concluderend hebben Victor Escandell & Ana Gallo met Wie had het gedaan? een heel originele manier van het overbrengen van de geschiedenis ontdekt. Het boek bevat mysteries in verschillende moeilijkheidsgraden en dit maakt dat het heel leuk is om uit te voeren samen met een kind. Alleen zal het kind waarschijnlijk niet alles kunnen ontdekken. Ik kon ook niet alle mysteries oplossen, ze zijn moeilijker dan je denkt. 

Recensie: Wie had het gedaan? – Victor Escandell & Ana Gallo hebben

Wie had het gedaan? 25 mysteries uit de geschiedenis om op te lossen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Jeugdboek, mysteries, raadsels, puzzels, detective, illustraties, geschiedenis, vertaling, Spaans.

  Een boek om samen of alleen mee aan de slag te gaan. Los jij de mysteries op? Voor detectives vanaf 8 jaar.

  De geschiedenis staat bol van de mysteries! Welke neanderthaler heeft het eten gestolen? Welke druïde gebruikt welke kruiden in zijn toverdrank? Waarom vertrouwde de Egyptische farao zijn bezoekers niet? En hoe oud was de dochter van de Chinese koopman? Deze mysteries uit het verleden laten je brein kraken. Vind jij uit hoe de vork in de steel steekt? Denk logisch na of gebruik je verbeelding. Plezier verzekerd!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • My own worst enemy – Lily Lindon

 • De laatste verhalenverteller - Donna Barbra Higuera

 • Martin Scherstra – Hotel De jutter

 • De vrouwen van de suikerrietplantage - Ildefonso Falcones

 • De terugkeer naar Maxton Hall College - Mona Kasten

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen