• onze waardering

Recensie: Aru Shah en het Einde van De Tijd RECENSIE

Recensie: Aru Shah en het Einde van De Tijd – Roshani Chokshi

Roshani Chokshi’s Aru Shah en het Einde van De Tijd is het eerste deel van een nieuwe serie van deze Amerikaanse schrijfster met Indiase roots.

Op het moment dat Aru Shah de vervloekte Lamp van Bharata aansteekt, staat de wereld om haar heen stil. Ze heeft de afschuwelijke demon ‘De Slaper’ wakker gemaakt en daarmee alles en iedereen in gevaar gebracht. Aru ontdekt dat ze een Pandava is, geboren met de ziel van een van de vijf broers uit de Hindoe-epos Mahabharata. Dat betekent dat ze naar de godenwereld moet afreizen om de Slaper te stoppen.

De twaalfjarige Aru woont met haar moeder, Krithika, in het museum van oude Indiase Kunst en Cultuur. Haar moeder is de conservator en altijd druk met haar werk bezig, waardoor Aru eigenlijk eenzaam is. Ze wil dolgraag populair zijn op school en ergens bij horen, maar tracht dit te bereiken op de verkeerde manier. Haar overmatige fantasie, zoals Aru dat zelf noemt, brengt haar dan ook in de problemen. Haar leugens worden door een paar klasgenoten niet gepikt en ze zetten Aru klem en dagen haar uit haar opschepperij te bewijzen. Hierdoor steekt Aru een oude vervloekte lamp aan en daarmee begint de ellende pas goed.

Roshani Chokshi heeft al meerdere boeken geschreven, maar deze reeks schrijft ze onder auspiciën van auteur Rick Riordan, de meester in het schrijven van verhalen over goddelijke afstammelingen. Riordan baseert zijn verhalen op de Griekse, Egyptische en Noorse mythologie en Roshani Chokshi put voor de nieuwe reeks Aru Shah en het Einde van De Tijd, uit de uitgebreide Indiase mythologie, met name uit de helden epos de Mahabharata.

Chokshi heeft goed naar de verhalen van Riordan gekeken. Ook haar hoofdpersoon is een mensenkind die erachter komt van goddelijk afkomst te zijn, alleen is zij een klein meisje. Ze moet een schijnbaar onmogelijke taak volbrengen om de wereld van de ondergang te behoeden, maar wordt ook bijgestaan door de raarste figuren. Aru blijkt de re-incarnatie te zijn van een eeuwenoude held, Arjuna een van de Pandava broers. Op wat vage wijze komt er een ander klein meisje te voorschijn, Mini, die haar halfzusje blijkt te zijn, de re-incarnatie van de broer Yudhistira. Ook Aru en Mini worden gesteund door goddelijke wezens in hun strijd tegen de demonen en krijgen mooie magische wapens om de strijd aan te gaan.

Waar Riordan bij de bekendste reeks Percy Jackson een faun als side kick opvoerde, laat Roshani Chokshi een duif deze rol vervullen. De duif, genaamd Boe, is een oude vijand van de Pandava’s, die als minderwaardig dier gereïncarneerd is als straf. Als hij Aru en Mini helpt kan hij karma punten verdienen en volgende keer misschien weer als mens terugkomen. De mopperende duif, blijkt letterlijk een klein hartje te hebben, want uiteindelijk worden hij en Aru echte vrienden.

Roshani Chokshi heeft in Aru Shah en het Einde van De Tijd mooi vastgehouden aan de onzekerheden van de kinderen. Aru tracht met leugentjes haar moed op te bouwen, terwijl ze ondertussen in haar eigen gedachten, die Roshani Chokshi zo mooi tussen de dialogen en gebeurtenissen door beschrijft, wel weet dat ze niet helemaal eerlijk is tegenover zichzelf. Kleine Aru in haar Spiderman pyjama bluft zich een weg door alle gevaren heen op een hele grappige manier en haalt ideeën uit hedendaagse films en boeken. Leve Harry Potter, dat is toch ook magie! De manier waarop Aru, haar drie vervelende klasgenoten op hun nummer kan zetten, is wel heel mooi en ieder kind zal daarvan smullen. Met een beetje hulp van vrienden en wat magie, maar goed zo Aru!

De Mahabharata is een rijk heldenverhaal en de Indiase godenwereld is heel uitgebreid, dit geeft Roshani Chokshi de kans om heel veel spannende mysteries naar de huidige moderne tijd om te zetten en de lessen van wijsheid die in de Hindoestaanse mythologie schuilgaan naar voren te brengen. Te beginnen met kleine Aru die gaandeweg wat volwassener wordt en leert dat je niet hoeft op te scheppen of te liegen om een sterke persoonlijkheid te zijn.

Ze kan ook putten uit heel veel twists in de verhalen, om cliffhangers voor de vervolg boeken op Aru Shah en het Einde van De Tijd te laten hangen. Wat weet haar moeder al?  Hoe zit het met de Slaper en haar moeder? Waar en wie zijn de andere re-incarnaties van de overige drie Pandava’s? En hoe gaat het verder met ‘thuis’, het koninkrijk Hastinapura? Deel twee van Aru Shah is al uit in het Engels, dus zal het niet lang meer duren eer het ook in het Nederlands te verkrijgen is. De reeks is zeker een aanrader.

Al met al is Roshani Chokshi’s Aru Shah en het Einde van De Tijd een goed kinderboek voor jeugd vanaf 12 jaar. Op een fijne vlotte manier geschreven. Spannend met humor. Wel een beetje veel en moeilijke namen, maar achterin is een verklarende woordenlijst. Ook wel wat veel 'geleend' van Riordan, al schrijft ze niet zo pakkend.  De introductie aan het begin van het boek, laat wel zien dat Riordan zelf het een heel vermakelijk boek vindt. Goed gelukt dus en daarom geef ik het boek 4 hartjes.

Recensie: Aru Shah en het Einde van De Tijd – Roshani Chokshi

Aru Shah en het einde van de tijd

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De twaalfjarige Aru Shah woont samen met haar moeder in het Museum van Indiase Oudheden. Om aansluiting te vinden op school heeft ze de neiging de waarheid een klein beetje te verdraaien – en te verfraaien. Haar moeder heeft haar op het hart gedrukt nooit de vervloekte lamp van Bharata aan te steken, maar wanneer Aru haar klasgenoten ervan wil overtuigen dat ze geen leugenaar is, heeft ze geen keus. En inderdaad, ze sprak de waarheid, maar daardoor heeft ze nu wel een slapende demon wakker gemaakt die alles en iedereen wil vernietigen. Aru blijkt een van de Pandava-broers van haar generatie te zijn: vijf helden uit het hindoe-epos de Mahabharata. Ze moet de Slaper stoppen, samen met een bedeesd maar moedig meisje dat ook een Pandava is en met een sarcastische duif – en hopelijk ook met een beetje hulp van de goden.

    'Aru is een hoofdpersoon die, ondanks haar leugens, zowel vertederend grappig als zelfbewust is (''Misschien droegen superhelden daarom helemaal geen capes, maar veiligheidsdekens. Omdat de wereld redden eerlijk gezegd best eng is.''). Bovenal is Chokshi wijs genoeg om Aru het hindoeïsme te laten ervaren, in plaats van het uit te leggen. Met Aru aan het roer, voelt deze achtbaan door de hindoeïstische cultuur nooit geforceerd of complex, maar in palats daarvan als een nieuw soort mythe.' The New York Times

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen