• onze waardering

Recensie: Voedsel voor je geest RECENSIE

Recensie: Voedsel voor je geest – Jonathan Klaassen

Met Voedsel voor je geest maakt Jonathan Klaassen in één keer korte metten met álle diëten en voedselhypes. Of het nu gaat om koolhydtraat- of vetarme diëten of om superfoods als quinoa en hennepzaad, Jonathan Klaassen legt in Voedsel voor je geest haarfijn uit waarom al deze dingen niet helpen als je wilt afvallen. Ook heb je ze niet nodig om gezond te eten.

Voedsel voor je geest is verdeeld in vier delen. In deel 1 maken we kennis met de stoffen die in je voedsel zitten. Denk aan stoffen die we niet kunnen missen als eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels, maar ook alcohol, additieven en contaminanten worden op een duidelijke manier uitgelegd. Deel 1 gaat niet over goed of fout, maar enkel om de feiten. Wat is het nut van al deze stoffen en wat leveren ze ons op?

Deel 2, De wereld van de voedselhypes, omvat verreweg het grootste gedeelte van het boek. In dit deel bespreekt Jonathan Klaassen die dingen waar het tegenwoordig om lijkt te gaan in onze drang naar gezond eten en afvallen. Is brood slecht? Is chocolade echt gezond? Werkt een koolhydraatarm dieet? Wat is intermittent fasting en werkt het? Is spelt een held? Uit voedsel voor je geest blijkt dat de meeste vragen met nee kunnen worden beantwoord. En zo worden in deel 2 nog veel meer hypes ontkracht. Ieder thema wordt in één tot twee pagina's op een prettig leesbare en duidelijke manier behandeld. Ook komen in deel 2 de dieetgoeroe's aan de orde. Allemaal brengen ze een geloofwaardig verhaal maar de volledige waarheid blijkt toch vaak wat anders. Een BN'er is geen diëtist net zo min als een cardioloog een diëtist is. Allemaal hebben ze hun eigen expertise en toch pretenderen ze vaak ook van andere specialismen verstand te hebben, aldus Jonathan Klaassen. Goede diëten bestaan niet volgens hem omdat ze nooit persoonlijk zijn. Niemand kent jouw eigen leefstijl, behoeften en energieverbruik. Volg dus nooit een dieet, tenzij het samen met een diëtist is opgesteld om gezondheidsredenen.

Deel 3 gaat wat specifieker in op de diëten zelf. Jonathan Klaassen legt uit waarom een dieet niet werkt en waarom het niet mogelijk is om een dieet vol te houden. Vraag jezelf immers eens af: kan ik een leven lang zonder koolhydraten of vetten? Kan ik een leven lang volgens een vast dagmenu eten? Niet dus. De kans bestaat zelfs dat je een ongezonde relatie krijgt met eten en dat is al helemaal niet de bedoeling.

Nadat je in de eerste drie delen van Voedsel voor je geest bent bijgepraat over ingrediënten, diëten en hypes is het in deel vier aan jou om aan de slag te gaan. Jonathan Klaassen geeft een 7-stappenplan om gezonder te eten. En dat is niet bepaald een dieet. Je gaat namelijk meteen in stap 1 met jezelf aan de slag. Wat wil je bereiken? Hoe wil je dat doen? Jonathan Klaassen hanteert daarvoor het SMART-systeem. In stap 2 zorg je dat de basis staat. Daarvoor worden nuttige tips gegeven. In de volgende stappen ga je balans zoeken in je eetpatroon en leer je omgaan met tegenslagen. Laat je gerust een keer helemaal gaan maar pak de dag erna gewoon weer je nieuw verworven leefstijl op.

Ik las Voedsel voor je geest nagenoeg in één ruk helemaal uit. Wanneer personen in mijn omgeving weer over een nieuw hype of een nieuw dieet beginnen, zal ik ze zeker aanraden eerst dit boek te lezen. Ook zij zullen dan geloven dat de enige manier om af te vallen is om minder energie te nuttigen dan te verbruiken en dat dit niet afhankelijk is van enkel koolhydraten, vetten of superfoods!.

Recensie: Voedsel voor je geest – Jonathan Klaassen

Voedsel voor je geest

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Voedsel voor je geest van Jonathan Klaassen ontkracht de voedselhypes van dit moment en is interessant voor iedereen die meer wil weten over gezonde voeding en een betrouwbare onderbouwing.
  De voedselhypes vliegen ons om de oren. Wat moet je nog geloven en wat niet? In Voedsel voor je geest wordt dit allemaal duidelijk. Is de Schijf van Vijf onzin? Zijn zoetstoffen schadelijk? Is biologisch eten echt zoveel gezonder? Door tegenstrijdige berichten over voedsel is het niet meer duidelijk wat je wel of niet als waar kunt aannemen. Diëtist Jonathan Klaassen vertelt je wat waar is en wat niet en onderbouwt zijn bevindingen op wetenschappelijke wijze. Hij laat zien dat diëten geen oplossing bieden en legt uit wat een gezond voedingspatroon is. In dit no-nonsense boek wordt duidelijk hoe je wél kunt afvallen en hoe je gezond en fit kunt worden en blijven.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Film & Serie Top 6: februari 2023

 • Fictie top 6: februari 2023

 • It ends with us - Colleen Hoover

 • Word volwassen, Eve Brown - Talia Hibbert

 • Jerks at Work - Tessa West

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen