• onze waardering

Recensie: Parijs-Berlijn RECENSIE

Recensie: Parijs-Berlijn – Peter Jacobs & Erwin De Decker

Met Parijs-Berlijn zijn Peter Jacobs en Erwin De Decker niet aan hun proefstuk toe wat aparte reisgidsen betreft. Naast Langzaam door Frankrijk was vooral ook Grenzeloos. Reis langs het IJzeren Gordijn een groot succes dat zelfs uitmondde in een prijswinnende televisiereportageserie.

De  wapenstilstand van 11 november 1918 zorgde voor een ware explosie van de toeristische industrie die slagvelden, oorlogskerkhoven andere significante plaatsen waar verschrikkingen zich afspeelden bezochten. Honderd jaar later gaan Peter Jacobs en Erwin De Decker op zoek naar sporen hiervan en de verhalen die eraan gekoppeld zijn. Het resultaat is een knap staaltje reportagewerk.

De journalisten doorkruisten Frankrijk, België, Duistland en Denemarken en hadden natuurlijk bijzondere aandacht voor de steden Parijs en Berlijn. Uitgangspunt van de meeste verhalen zijn oude postkaarten. Deze werden na de Grote Oorlog ‘en masse’ uitgegeven en verzameld als echte parafernalia. Vele van deze prentbriefkaarten zijn verloren geraakt of tonen gebouwen of kunstwerken die vandaag niet meer bestaan. Jacobs en De Decker gaan op zoek naar alle anekdotes erachter en pennen in een uiterst boeiende en leesbare stijl de verhalen neer. De keuze van welke verhalen een plaats kregen in het boek lijkt willekeurig, maar werd waarschijnlijk toch bepaald door het feit of ze al dan niet bekend zijn bij het grote publiek. Wie staat er immers nog bij stil dat De Waterlelies van Monet in de Orangerie van Parijs eigenlijk een ode aan de vrede zijn, geschonken aan de Franse staat op instigatie van Monets goede vriend Clemenceau?

Wat Parijs-Berlijn zo boeiend maakt is niet alleen de goed gedocumenteerde achtergrondinformatie, maar evenzeer het idee welke impact de Grote Oorlog heeft gehad op het Europa van vandaag en hoe verschillende zaken nog steeds nazinderen, zoals de Belgische Oostkantons als oorlogsbuit of het verdwenen neutrale Moresnet waar velen kort na de oorlog naar vluchtten. Het boek is vooral vanuit het oogpunt van de Belgen geschreven en verwijst vaak naar hun oorlogsverleden: de vluchtelingen in Nederland en de Belgische kampen daar, de vlucht van Vlaanderens bekendste dichter Paul van Ostaijenverdacht van collaboratie, naar Berlijn. De epiloog is ook gewijd aan de recuperatie van Het Lam Gods, Van Eycks bekende kunstwerk, door de stad Gent.

Parijs–Berlijn is een mooi geïllustreerde uitgave. De hoofdstukken kennen eenzelfde opbouw. Er wordt gestart met een of meerdere postkaarten die uitvoerig worden beschreven. De historische achtergrond wordt uitgespit en ook de actuele situatie wordt uit de doeken gedaan. Het einde van elk hoofdstuk wordt afgesloten door een ‘Reisgids’, die in blauwe inkt de route en de belangrijkste sites beschrijft. Het werk geeft veel praktische informatie om de auteurs ook daadwerkelijk achterna te reizen over deze fascinerende route.

Recensie: Parijs-Berlijn – Peter Jacobs & Erwin De Decker

Parijs-Berlijn

  • Auteur:

    Peter Jacobs
  • Verschenen:

    14 november 2018
  • Uitgave:

    ISBN 9789463102117
    Uitgever Polis
    320 pagina's
  • Uitgever:

    Polis
  • Genre:

    Non-fictie
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De Eerste Wereldoorlog is ook een reisbestemming. De plekken waar het bloedvergieten in 1918 eindelijk stopte, hebben altijd een bijzondere aantrekkingskracht uitgeoefend. Ze werden en worden druk bezocht. Slow travellers Erwin De Decker en Peter Jacobs gaan op zoek naar de sporen van de vrede. In Parijs-Berlijn vertellen ze grote en kleine verhalen van de jaren twintig. Ze vinden in Compiègne de wagon waarin de wapenstilstand afgesproken werd en zoeken de tafel waarop in het kasteel van Versailles het verdrag getekend werd. Ze gaan kijken hoe de doden herdacht en de steden heropgebouwd werden en zoeken uit waarom België en Denemarken een stuk groter werden. Ze bezoeken de geboortestad van de schrijver van Im Westen nichts Neues en verkennen het ballingsoord van de Kaiser. Ze volgen Belgische vluchtelingen en krijgsgevangenen op weg naar huis. De reis door Frankrijk, België, Duitsland, Denemarken en Polen voert hen van Parijs naar Berlijn, grootsteden waar ondanks de crisis de wilde jaren twintig aanbreken. Parijs-Berlijn brengt je naar plaatsen die reisgidsen zelden vermelden. Oude prentbriefkaarten illustreren deze fascinerende reisroute.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen